2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatja a CEMO a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését Marosvásárhelyen

S. I. 2015. április 21. 18:37, utolsó frissítés: 2015. április 23. 12:21

A helyi rendőrség akcióját a román lakosság részéről is felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják - állítja Barabás Miklós aktivista.


„A marosvásárhelyi helyi rendőrség eljárása törvénytelen, és kimeríti a hatósági visszaélés fogalmát, ezért feljelentést tettünk a bíróságon” – válaszolt megkeresésünkre Barabás Miklós, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) akciócsoport tagja. A civil aktivistát annak kapcsán kerestünk meg, hogy a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség tagjai hétfőn becsengettek azokba a házakba, amelyekre korábban önkéntesek kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki, és tetemes bírságot helyeztek kilátásba, ha a háztulajdonosok nem távolítják el az utcanévtáblákat. A rendőrségi felszólításban az áll, hogy amennyiben a lakosok 48 órán belül nem hajlandók levenni a kétnyelvű táblát, akkor 30-50 ezer lej közötti pénzbírságra számíthatnak.

„Többen is megkerestek, hogy mi a teendő a durva rendőrségi túlkapás ellen. A javaslatunk az, hogy ne engedjenek az intézményesített terrornak, ám aki úgy érzi, hogy számára ez vállalhatatlan, természetesen leveheti a táblát, nem történik semmi. Kincses Előd ügyvéd ingyen és bérmentve felajánlotta a segítségét, és azt ajánlotta, hogy a szóban forgó személyek várják meg, amíg a rendőr kiszabja a büntetést, így kártérítést is lehet követelni a zaklatás miatt” – mondta Barabás. Hozzátette: a helyi rendőrség a 185/2013-as, reklámozást szabályozó törvényre hivatkozva állítja azt, hogy a kétnyelvű táblák kihelyezése reklámnak minősül, ezért illegális.

Az aktivista szerint a városban a román lakosság részéről is sokan fel vannak háborodva, és világosan látják, hogy a hatóság durva megfélemlítést alkalmaz. A CEMO eddig 80 utcanévtáblát helyezett ki olyan épületekre, amelyeknek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. Barabás elmondta, hogy a rendőrség még azokat a háztulajdonosokat is felszólította a táblák eltávolítására, akik esetében még a Magyar Autonóm Tartomány idején helyezték ki a kétnyelvű utcanévtáblákat. „Persze a szegény rendőrnek nem terjed ki a történelemtudása odáig, hogy tudja, az ötvenes-hatvanas években milyen közigazgatási egység központja volt Marosvásárhely. Ő érkezik, és végzi a dolgát, ahogy tudja” – fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy hányan döntöttek a táblák eltávolítása mellett, Barabás elmondta: 10 emberből 8-an nem vennék le a táblákat. „Tegnap hívott fel egy érdeklődő, hogy eddig húzta az időt, habozott, de a rendőrségi eljárás annyira felháborította, hogy azonnal kér egy táblát, és kiteszi a háza falára. Nagyon érdekes, hogy román emberek is kérik ezt. Nemrég jelezte egy neves üzletember, jelentős helyi véleményformáló, hogy ő is szeretne egy táblát” – magyarázta. A CEMO folytatni kívánja a kétnyelvű táblák kihelyezésére indított akciót, de a kétnyelvűség teljes ügyét is folyamatosan napirenden szeretné tartani. Milyen formában és hogyan, azt a szerdai sajtótájékoztatójukon fogják elárulni – zárta Barabás.


Az ügyben Peti Andrást, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét is megkerestük, aki elmondta: 2014-ben elindult a hivatal részéről a vásárhelyi utcák valódi kétnyelvűsítése, ám a folyamat indokolatlanul elhúzódik. E miatt a civil társadalom is nemtetszését fejezte ki, és a CEMO a Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult. A CNCD megállapította a diszkrimináció tényét a kétnyelvű táblák hiánya miatt, ám a polgármesteri hivatal fellebbezett és első fokon a bíróság igazat adott a hivatalnak, érvénytelenítette a CNCD döntését, ami így nem jogerős. „A 185/2013-as törvény sajnos nagyon kétértelműen fogalmaz, nagyon engedékeny, és ha így folytatódik, akkor minden magyarul beszélő ember reklámügynök, reklámhordozó lesz. A törvényt úgy kellene módosítani, hogy egyértelművé váljon a határ a gazdasági reklámozás és a közérdekű, nonprofit reklámozás között” – magyarázta az elöljáró. Hozzátette: 2014-ben és 2015-ben is szerepel a költségvetésben előirányozva a szükséges összeg a kétnyelvű utcanévtáblák elkészítésére és kihelyezésére.

„Nagyon remélem, hogy hamarosan a közbeszerzési folyamat elindul, és folytatódni fog ez a nagyon fontos folyamat” – mondta Peti.
Kérdésünkre, hogy jelezte-e Valentin Bretfelannak, a helyi rendőrség parancsnokának a hatósági fellépéssel kapcsolatos aggályait, az alpolgármester elmondta: a helyi közigazgatási törvény a polgármesternek lehetőséget, és nem kötelességet biztosít arra, hogy az alpolgármesterre feladatköröket ruházzon. Dorin Florea nem élt ezzel a lehetőséggel, a helyi rendőrség így nem tartozik a hatáskörébe, így felelősségre sem vonható. „Kollegiálisan természetesen beszéltem vele, és fontosnak is tartom, hogy konzultáljak vele a közösséget érintő kérdésekben. A következő, április 30-i tanácsülésen is szóvá fogjuk tenni ezt a kérdést” – tette hozzá Peti.

Az ügyben Valentin Bretfelean is megszólalt, aki kedd sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a CEMO „a törvényre fittyet hányva helyez ki kétnyelvű utcanévtáblákat azzal a szándékkal, hogy Marosvásárhelyen feszültséget gerjesszen az etnikumok között”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS