2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki vágta ki Johannis RMDSZ-kongresszusi üzenetéből a kisebbségekre vonatkozó részt?

szerk. 2015. április 22. 11:51, utolsó frissítés: 2015. április 23. 12:22

Menetközben az elnöki hivatal honlapján is megváltoztatták a szöveget, és a nemzeti kisebbségek helyzetére vonatkozó nagyon fontos passzus maradt ki.


Nagymértékben különbözik Klaus Johannis államfőnek az RMDSZ-kongresszusra szánt üzenetének az elnökség honlapján most elérhető változata attól, amelyet a román és a magyar sajtó is lehivatkozott a hétvégén.

A kongresszuson Laurențiu-Mihai Ștefan elnöki tanácsos tolmácsolta Klaus Johannis üzenetét. A pénteken Kolozsváron románul elhangzott szöveg - amelyről hangfelvételünk is van - egy az egyben megegyezik azzal a változattal, amely most a honlapon olvasható.

A román sajtóban még pénteken több helyen megjelent Johannis ún. teljes üzenete: a Mediafax, a Cotidianul és a flux24 nevű portál nyomán a Nasul Tv is közölte, anélkül, hogy lehivatkoznák, honnan származik a teljes szöveg. Ugyanakkor az elnöki hivatal honlapja szerint a kongresszusra írt üzenetet már április 17-én, pénteken közzétették, tehát valószínűsíthető, hogy innen származik.

A "hosszú változatban" jelentős, a "rövidből" kivágott szövegrészek szerepelnek, amelyek olyan témákat is felvetnek, amelyekről Johannis elnökként még sohasem beszélt: a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogainak hiányosságairól. Például:


Az MTI hétfő éjszaka közölt hírt Johannis üzenetéről, amiben azt állítja, az elnöki hivatal később közzétette egy hosszabb változatát annak a szövegnek, aminek csak a vázlata hangzott el a kongresszuson, és egyben idézi a kisebbségekre vonatkozó passzust is. Ezt az erdélyi magyar sajtó jó része közölte, és többen üdvözölték azt, hogy az államfő először említi ilyen konkrétan a nemzeti kisebbségek ügyét.

A webcache.googleusercontent.com segítségével kiderítettük, hogy az elnöki hivatal honlapján ténylegesen szerepelt egyszer az a teljes szöveg, amely a nemzeti kisebbségeket is említi. A Google által mentett változat az oldal április 19-i, romániai idő szerint 10:23-kor rögzített állapota. Azt nem tudjuk, pontosan mikor változtatták meg az oldal tartalmát, ám legkésőbb április 21-én, kedden délután már a most is elérhető, rövidített változat szerepelt az adott linken. A tárolt változatról képernyőfotót is készítettünk (nagy felbontásban ide kattintva érhető el).Az tehát szinte biztosnak tűnik, hogy az államfő "eredeti" üzenete a kongresszusra már nem jutott el, és hivatalosan már szöveges változatban is más. Kérdés, hogy a változtatást ki és mikor kérte és/vagy követte el: maga az államfő, mielőtt felolvasták volna az RMDSZ-kongresszuson, a tanácsos, mielőtt felolvasta volna; vagy a tanácsos tolmácsolása eleve rövidre lett szabva, és a teljes, írott szöveg megváltoztatása mellett később döntött valaki.

Egyáltalán nem biztos, hogy az ügyhöz kapcsolódik, de kedden lemondott Klaus Johannis szóvivője, Tatiana Niculescu Bran, arra hivatkozva, hogy a sajtóval való kapcsolata nem volt olyan, amilyent szeretett volna.

Kérdéseinkkel, miszerint ki, mikor és miért változtatta meg a honlapon megjelent szöveget, illetve összefüggésben áll-e ezzel Niculescu Bran lemondása, telefonon kerestük meg az elnöki hivatalt. Az államelnöki hivatal sajtóosztályának képviselője azt nyilatkozta, hogy minden, amit az ügyről elmondhatnak az, hogy a hivatalos oldalon megtalálható szöveg azonos azzal, amit Laurenţiu-Mihai Stefan államelnöki tanácsos az RMDSZ kongresszusán felolvasott, és ez hangfelvételről is ellenőrizhető. Kérdésünkre, hogy utólag cserélték-e ki az eredeti szöveget, valamint hogy azért változtatták-e meg, mert szerepelt benne, hogy mégis létezik kisebbségi kérdés Romániában, azt válaszolta, hogy erről nem nyilatkozhat.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS