2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD-dinoszauruszokat kezdőkre cserélte Nastase

S. Z. 2004. július 12. 16:53, utolsó frissítés: 16:35

PSD-s pozícióját, valamint a párt imidzsét erősíti a kormányfő: Iliescu emberei, valamint a leépült arculatú nagymenők is a háttérbe szorultak. Új generációs párt-vezető lett az #b#igazságügy-miniszter#/b# de ott vannak még a vadász-cimborák meg egy festő is.

Szombaton Nastase-elnök javaslatára a PSD Állandó Bizottsága felfüggesztette tevékenységét a párt augusztusi kongresszusáig. Addig egy Koordonációs Iroda veszi át a párt vezetését, mely 16, általában Nastasehoz hű tagból áll. Ez a struktúra nem létezik a párt alapszabályzatában, mégis feladata sem több, sem kevesebb, mint a kongresszus megszervezése, a PSD alapszabályzat-módosításának előkészítése valamint a választásokra való felkészülés lenne.


Mindeközben, Nastase egy csinos kormány-átalakítást is megejtett,


mivel öt, jó teljesítményű minisztert visszahívott a párt imidzsét feljavítani. Nem tudni, hogy Iliescu jóváhagyta-e a PSD-beli átszervezést, de nagyon valószínű, hogy ilyen léptékű földcsuszamlás nem mehet végbe Iliescu barátságos szempilla-jelzései nélkül. A régi párt-vezetésből csak kevesen maradtak – ilyenek maga Adrian Nastase, Octav Cozmanca, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu és Ioan Rus. Náluknál azonban sokkal érdekesebbek az új arcok – íme az Evenimentul Zilei összeállítása:

Ion Stan – a dambovitai PSD-szervezet elnöke, Nastase vadász-kirándulásainak szervezője. Eddigi feladata az Iliescuhoz közel álló SRI-főnök, Radu Timofte ellenőrzése volt. Politikai emberként a képviselőház hírszerzést ellenőrző bizottsága élén mutatkozott be, halovány eredménnyel.

Zamfir Dumitrescu – festő, ő a Képzőművészek Országos Egyesületének (UNAI) elnöke. Csak 2004-től tagja a pártnak, így teljesen érthetetlen, hogyan került egyszerre a PSD élére.

Titus Corlatean – a PSD történelmének abszolút legrosszabb szóvivője, Nastasen kívül valószínűleg mindenki átnéz rajta.

Gheorghe Nechita – volt PSD-tag, Iasi polgármestere. Vagyona 450.000 euróra rúg, bár világéletében állami alkalmazott volt.

Gabriel Oprea – Anghel Iordanescu fociedző jó barátja. Csak feltűnően gyorsan szárnyaló egyetemi karrierjével tűnt ki eddig.

Rovana Plumb – a Nastase-családhoz áll közel, nevéhez fűződnek a Fogyasztóvédelmi Hivatal keményen mediatizált ellenőrzései. Mircea Geoana kampánystábjának is tagja volt.

Dan Nica – Nastase bizalmi embere, amúgy súlytalan politikus. Kapcsolatban áll a Zapp román piacra való betörése kapcsán felmerült homályos ügyekkel.

Ilie Sarbu – ő is a Nastase-család jóbarátja, a vadász-balesete révén lett közismert.

Ion Sasu – a Szocialista Munkáspárt (PSM) vezetője, akiből a két párt fúziója után PSD-alelnök lett. Semmi különöset nem lehet elmondani róla.

Marian Sarbu – a volt munkaügyi tárca-vezető, ő a kismamák gyes-pénzének megnyirbálásáról híresült el.

Cristian Diaconescu – csak most derült ki, hogy az igazságügyi miniszter a PSD-nek is tagja. Életrajzából egyébként hiányzik a "politikai tevékenység" alcím, mivel egész életében bíró és diplomata volt.

A román sajtó szerint Diaconescu az átcsoportosítás "achilles-sarka": az igazságügyi tárca vezetőjéből akkor faragtak párt-aktivistát, amikor az EU keményen kritizálja a politikum belszólását az igazság-szolgáltatásba. Az ő feladata a korrupció elleni harc összehangolása lenne a kormány, illetve a párt közt. A miniszterelnök nem indokolta meg a párt-átszervezéssel egybekötött kormány-átalakítást, csak szárazon bejelentette azt. Fura az, hogy


a volt miniszterek még örülnek is

új pozíciójuknak: Ilie Sarbu például egy nyilatkozatában egyenesen előléptetésnek érzi azt, hogy újból párt-aktivista lett. A háttérbe szorult dinozauruszok sem tiltakoznak, bár ez az átszervezés Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Agathon és Serban Mihailescu számára egyértelműen holtvágányt jelent – nekik gyakorlatilag többé nincsen funkciójuk a pártban.

Egyedül Hrebenciuc marad alelnöke a Képviselőháznak, de Valer Dorneanu felemelkedése parlamenti karrierét is veszélyeztetheti. Miron Mitrea és Dan Ioan Popescu is kisebb vereséget könyvelhettek el: ők magtarthatják a miniszteri tárcájukat, párt-funkciójukat azonban nem. Ami az új arcokat illeti, elemzők szerint egyetlen dolog mindegyiküknél közös:


nagyon jó az imidzs-potenciáljuk,

mivel egyetlen korrupciós botrány sem fűződik a nevükhöz. Többé-kevésbé fiataloknak is számítanak, és lehet bennük némi politikai kiaknázhatóság is. Szakértők szerint Nastase ezzel a húzással főleg a párt fölötti hatalmát szerette volna megerősíteni: egy esetleges államelnöki funkció nem lévén különösebben ínyére – és nem lévén különosebb esélye sem rá –, most számára a párt ellenőrzése a legfontosabb attól függetlenül, hogy az ősztől hatalmon vagy ellenzékben politizál.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS