2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DNA-vádak: Szőke Domokos a polgármesteri hivatal autójával ment nyaralni

szerk. 2015. április 30. 12:25, utolsó frissítés: 12:41

Az DNA-ügyészek szerint megalapozott a gyanú, hogy az elöljárók összesen 6 ügyben sértettek törvényt.


Kétrendbeli hivatali visszaélés, hivatali visszaélésre való felbujtás és érdekkonfliktus vádjával indítottak eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály ügyészei Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ellen. Szőke Domokos alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat hamisításra való felbujtással vádolják. A két elöljárót szerdán este őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásukat kérték a bíróságtól.

Az ügyészek szerint megalapozott a gyanú, hogy az elöljárók összesen 6 ügyben sértettek törvényt. A szerdai sajtóértesülések a csíkszeredai parkolórendszert működtető céggel és az egyik mobiltelefon-szolgáltató céggel kötött szerződések és feltételezett csúszópénz-elfogadások nem szerepelnek a vádpontok között.

A DNA ügyészei szerint Ráduly Róbert polgármesteri minőségében törvénytelenül, hiányos dokumentáció alapján hagyott jóvá egy építkezési engedélyt a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által használt ingatlan korszerűsítéséhez és felújításához. A DNA szerint az egyetemmel jó viszonyt ápoló Ráduly 2014 szeptemberében engedélyt bocsátott ki az épület rendezésére és a környékén elvégezendő munkálatokra (parkolók és sétányok kialakítására), noha a benyújtott dokumentáció nem tett eleget a törvény előírásainak.

Rádulyt továbbá azzal is gyanúsítják, hogy tavaly július és szeptember között áron alul vásárolt meg a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal számára egy ingatlant, amely a csődeljárás alatt levő Szakszervezetek Művelődési Háza Csíkszeredai Fiókjának a tulajdonában volt. A DNA szerint a polgármester meggyőzött egy értékbecslőt, hogy nem létező rongálódásokra hivatkozva becsülje kisebb értékűre az ingatlant.


A DNA továbbá azt írja közleményében, hogy Ráduly és Szőke polgármesteri illetve alpolgármesteri minőségükben úgy fizették ki a területfelméréssel megbízott Topo Service céget, hogy a munkát nem vették át tőle, mert a Hargita Megyei Kataszteri Hivatal a technikai előírások be nem tartására hivatkozva három alkalommal utasította el a munka átvételének jóváhagyását. A cég így 640 904 lejt kapott első körben, ezt az összeget 961 304 lejre bővítették. A DNA szerint a felmérést végző cég munkájának nincs jogi értéke, így a munkálat kifizetésével a városvezetők gyakorlatilag megkárosították a városkasszát.

A DNA Szőke Domokos alpolgármestert azzal vádolja, hogy egy üzlethelyiség esetében elrendelte a céggel aláírt bérleti szerződés illegális módosítását egy magánszemély javára. Az ingatlan a polgármesteri hivatal tulajdonát képezte, és a cég munkapontként használta.

2014. június 22-én az illető személy felkérte Szőkét, hogy oly módon változtassa meg az eredeti bérleti szerződés tartalmát, hogy a bérlő az ingatlan egy részét továbbadhassa bérbe az ő számára - ezzel pedig megszegte a helyi tanács által a szerződésben eredetileg elfogadott előírásokat. Június 23-án Szőke Domokos végrehajtotta a kívánt módosítást.

Továbbá Szőke Domokos egy városi zöldövezet rendezésére kiírt közbeszerzést elbíráló tanács elnökeként (a közbeszerzés teljes értéke 1 320 170 lej volt) elfogadott és nyertesnek nevezett meg egy nem szabályos ajánlatot, amelyet a bukaresti Garden Center Grup cég nyújtott be. Ezt követően aláírta a szükséges papírokat, amellyel illegális kifizetések történtek a cég felé - olyan hamis dokumentációk alapján, amelyek a valósnál nagyobb területen elvégzett munkálatokról szóltak. A munkálatok elvégzése után Szőke aláírt és jóváhagyott egy, a reálisnál 100-szor nagyobb területre vonatkozó kifizetést.

Szőke Domokost továbbá azzal gyanúsítják, hogy a szolgálati autóját használva tavaly július 18. és 21. között Tulcea megyébe kirándult, rokoni látogatásra. Az üzemanyag árát a polgármesteri hivatallal fizettette ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS