2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak együtt van esélye a PNL-nek és a PDL-nek 2016-ban legyűrni a PSD-t

F.J. 2015. május 15. 12:53, utolsó frissítés: 13:09

Bár a jelek szerint jelentős belső feszültségek vannak az új PNL-n belül, mindenképp egymásra vannak utalva. Illyés Gergő politológust kérdeztük a jelenlegi erőviszonyokról.


- hibahatáron belül „szárnyal” a PNL és „zuhant” eddig a PSD, ennek ellenére nagyjából 5%-kal jobban áll a PNL a PSD-nél

- Johannis népszerűsége pumpálja a PNL-t, de ez azt is jelenti, hogy az olyan támadások, mint amilyenek az erdőtörvény miatt érték Johannist, megárthatnak a PNL-nek is

- az UNPR vált királycsinálóvá, rajta áll vagy bukik a Ponta-kormány

- a PNL-nek és a volt PDL-nek megéri együtt maradni az új PNL-ben, de nem sikerült nagyot nőniük együtt sem


- a PNL és a PDL csakis együtt lesz képes legyűrni a PSD-t 2016-ban

- az RMDSZ-t egyszerűen nem tudják mérni a közvélemény-kutatók, amelyeknek a hitelessége amúgy is megkérdőjeleződött


Illyés Gergő politológust kerestük meg a jelenlegi romániai politikai helyzettel és a parlamenti erőviszonyokkal kapcsolatos kérdéseinkkel.

Jelenleg szárnyal a PNL, de egyáltalán nem biztos, hogy ez meg fog látszani a választási eredményeken


„Én azt látom, hogy a PNL tartósan körülbelül 5%-os előnyben van a PSD-hez viszonyítva. Azonban továbbra is fenntartom azt, hogy – mint ahogy mondtam, amikor Klaus Johannis megnyerte az államfőválasztást – annak ellenére, hogy Johannis népszerűsége bizonyos szempontból átruházódott a PNL-re, ez nem biztos, hogy így marad” – mondta el Illyés Gergő.

„A PSD-ről meg az állapítható meg, hogy a zuhanása megállt, valamennyire visszajöttek, ez a mostani támogatási arány állandósult. A parlamenti választásokig még másfél év van, és addig Johannis megítélése akár mérvadóan is változhat amiatt, hogy egyre több az olyan hang, amelyik valamilyenképpen – például az erdőtörvény miatt - kritizálja az államelnököt. Szerintem jó esély van arra, hogy ez egy év múlva, a választásokkor már éreztesse a hatását” – magyarázta.

"Ha következő vasárnap szerveznének parlamenti választásokat, akkor Ön melyik pártra/pártszövetségre adná a szavazatát?" | Create infographics


Illyés szerint az is fontos szempont, hogy ha a jobboldali szavazók át szeretnének szavazni a mostani PNL helyett valamelyik másik pártra, akkor nagyon nehéz helyzetben vannak.

„Azzal, hogy a PDL összeolvadt a PNL-vel és a PMP-ben – főleg az utóbbi idők botrányai és korrupciós vádjai tükrében – nem látom a növekedési potenciált, az a helyzet alakult ki, hogy a jobboldali szavazóknak nincs is ahova átszavazniuk, csak a PNL maradt számukra a színtéren” – magyarázta.


A PSD nem omlott össze, de ki van szolgáltatva az UNPR-nek

Annak ellenére, hogy a PSD-n belül voltak olyan hangok az államfőválasztások után, hogy Victor Ponta miniszterelnököt le kell váltani, az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy ha nincs a párt élén Ponta, akkor vele elvész a parlamenti többség is.

„Ez azért vált nyilvánvalóvá, mert Gabriel Oprea UNPR-elnök kijelentette, hogy kiállnak Ponta mellett. Így mindenkinek világos a PSD-n belül, hogy Ponta nélkül nincs UNPR-s támogatás, az UNPR nélkül meg nincs PSD-s kormány és parlamenti többség” – mondta Illyés.

Illyés szerint ameddig az UNPR kitart a PSD mellett, addig nem bukik a kormány, hiába hangoztatja a PNL, hogy bizalmatlansági indítványt fog benyújtani.

„Éppen ezért vált aktuálissá az, hogy a PSD-ben egyesek azt szorgalmazzák, hogy kössenek megállapodást egy közös választási listáról 2016-ra az UNPR-vel”- mondta, hozzátéve, hogy ennek a segítségével az UNPR bejutna a parlamentbe (mert a párt erre egyedül nem lenne képes), ugyanakkor a PSD is bebiztosítaná magát: az UNPR a választásokig támogatja őket.


„Oprea és a pártja már számos koalícióban és pártban benne volt, sőt Oprea ki is jelentette, hogy együtt fog működni Klaus Johannisszal. Ebből ki lehet érteni akár egy felhívást is a keringőre. Az látszik, hogy az UNPR jelenleg királycsinálóvá vált” –mondta. Illyés szerint az UNPR-n nagy lesz a nyomás a júniusra beígért PNL-s bizalmatlansági indítvány miatt, mert az ő szavazatuk döntheti el az indítvány és a Ponta-kormány sorsát.


Három-pártivá válhat a romániai politikai rendszer?

A politológus szerint jelenleg ugyan úgy néz ki, hogy három-pártivá vált a romániai politikai rendszer, de a romániai politikában „nem lehet ennyire előre látni”.

„Most mindenki a választásokra készül, és úgy tűnik, hogy ezzel a konfigurációval fognak abban részt venni. De nem lehet tudni, hogy mi lesz azután. Vannak jelek is erre, mint például az a kiszivárgott beszélgetés, amelyikben a volt régi PNL-s Teodor Athanasiu azt mondta, hogy a volt PDL-s Cătălin Predoiuból soha nem lesz miniszterelnök, amit pedig a fúziókor megígértek a PDL-nek.

Szerintem, ha lejárnak a választások, akkor akár nagy mozgásokra is lehet számítani a politikusok részéről. Ugyanakkor a PSD-ben is sok feszültség gyűlt fel. Őket a korrupcióellenes ügyészségtől való félelem késztette összezárásra, de a PSD-ben sincs bebetonozva Ponta pozíciója. Most inkább azt lehet előre látni, hogy mi várható a 2016-os választásokig. Utána bármi lehetséges” – mondta.


Az új PNL egy gyümölcsöző együttműködés két középpárt között

A kiszivárgott beszélgetéssel kapcsolatban Illyés még elmondta, hogy látszik az, hogy a két párt nem tudta felőrölni egymást, a támogatottságuk is azt mutatja, hogy nem tudtak nagyon sokat növekedni: ha összeadjuk a PNL és a PDL egyesülése előtti támogatottsági arányát, akkor azt látjuk, hogy nagyjából a mostani eredmény jön ki.


„A két középpárt számára azonban ez egy kölcsönösen előnyös történet. Annak ellenére, hogy a kiszivárgott beszélgetésben az volt a végkövetkeztetés, hogy a PNL majd kiszorítja a régi PDL-seket, az meg eltűnik, én nem látom valószínűnek. Mindkét pártnak vannak törzsszavazói, vannak helyi erős emberei. Az új PNL-nek is nagyon nagy szüksége van a régi PDL szavazóira, vezetőire, hálózatára.

Kijelenthető az is, hogy ez a fúzió jól sikerült. Igazából, ha visszanézünk kicsit, akkor azt látjuk, hogy a régi PDL is úgy jött létre, hogy egy csoportja a PNL-nek kiszakadt a pártból és a PD-hez csatlakozott, tehát nem annyira idegenek egymástól. Azt is kell látni, hogy a PNL és a PDL csak együtt lesz képes arra, hogy a PSD-t megelőzze egy parlamenti választáson, és kormányt alakítson. A PSD-t meg nem szabad leírni, még mindig képes leszállítani a szavazatok nagyjából 40%-át” – magyarázta.


Mennyire reális az RMDSZ 5% körüli támogatottsági aránya?

„Nem igazán érdemes különleges figyelmet szentelni ennek, teljesen a statisztikai hibahatáron belül van. Általában ezekben az országos mintákban a magyar szavazók reprezentativitása kérdéses. De Romániában a legtöbb közvélemény-kutató cég hitelessége is megkérdőjeleződött. Persze, ezek az adatok orientatívak, de gondoljunk bele, a statisztikai hibahatár alapján az is lehet, hogy mind a PNL, mint a PSD 42%-on van” – mondta Illyés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS