2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fizetős lesz idén a Tusványos a későn érkezőknek

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. június 10. 15:43, utolsó frissítés: 16:31

A biztonsági intézkedésekre idén nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők: karszalagot kap mindenki, aki a tábor területére lép.


Fokozottan figyelnek idén a biztonságra a 26. Tusványos szervezői: a július 21. és 26. között megszervezett nyári egyetemen és diáktáborban első alkalommal beléptetőrendszert vezetnek be, és elképzelhető, hogy 15 ezerre korlátozzák a tábor területén egyidejűleg tartózkodók számát – derült ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mai, Kolozsváron megtartott első sajtótájékoztatóján. A sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programkoordinátora, Popa Ilona, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) alelnöke, Tusványos programfelelőse és Fancsali Barna, a MIT elnöke, Tusványos erdélyi főszervezője tartotta.

Fancsali elmondta, a tábor látogatói minden nap más színű karkötőt kapnak (természetesen lesz egész hétre érvényes karszalag is), a kiskorúak a felnőttekétől eltérő színű karkötőt fognak viselni, így az eladóknak is könnyebb lesz kiszűrni, hogy kinek adhatnak el alkoholos italokat és cigarettát. Hozzátette, a kiskorúak védelmét a szervezők azzal is fokozzák, hogy az árusokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, hogy betartják-e az eladási tilalmat. A karszalagok minden nap 16 óráig ingyenesek lesznek, azonban a koncertekre érkezőknek már 15 lejt kell kifizetniük, ha be szeretnének jutni a tábor területére. A szervezők a „jelképes összeget” azért vezették be, hogy valamilyen szinten korlátozzák az esti résztvevők számát, ugyanis számításaik szerint nagyjából 15 ezer személyt képes befogadni a tábor, ha ezt a számot meghaladják, veszélyeztetik az ott tartózkodók biztonságát. „Az is elképzelhető, hogy ha a 15 ezer személy beérkezik, lehúzzuk a rolót” - mondta el Fancsali. Leszögezték, a karszalagos megoldásnak az a lényege, hogy mindenki számon tarthatóbb legyen a táborban, és jobban odafigyelhessenek egymásra a résztvevők.


Politikai programok

Több mint fesztivál!
lesz Tusványos idei mottója, Sándor Krisztina politikai programkoordinátor szerint a mottó által is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Tusványos nem egy fesztivál. „A rendezvény erőssége a kerekasztalok, beszélgetések, politikai-közéleti témák, a mottóval a szabadegyetem jellegre akartunk ráerősíteni” - mondta.Politikai-közéleti téren a Tusványos programja a korábbi évekhez képest nem változik, azonban egyelőre nem ismertethetik a meghívott politikusok névsorát, mert még számos változáson eshet át a program. Az előadások idén is három fontos témakör - nemzetpolitika, külpolitika és gazdaság - köré csoportosulnak. A nemzetpolitika témakörben a kárpát-medencei magyar vezetők egy kerekasztal-beszélgetésen osztják meg gondolataikat, Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára honosítás, külhoni magyarok helyzetéről fog beszélni.

A külpolitikai beszélgetéseken például arról is szó lesz, hogy a magyarországi kormány hogyan tudja a Székelyföldet segíteni, így idén, Tusványoson számos hivatalos személy lesz jelen a magyar kormány részéről.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének jelenléte nem kérdéses, mint minden évben, idén is az ő beszéde lesz a tábor zárómozzanata, de jelen lesz többek között Balog Zoltán, Deutsch Tamás, Martonyi János, Wetzel Tamás, magyarországi polgármesterek, és a Máltai Szeretetszolgálat által hazahozott Tóásó Előd is ott lesz a táborban.

Sándor Krisztina elmondta, minden erdélyi magyar politikai párt képviselőit szívesen látják, tervezés alatt áll egy közös kerekasztal-beszélgetés, de még nem biztos, hogy sor kerül erre az eseményre, mert még nem tudni, hogy ki fogadja el a meghívást.

A politikai program koordinátora szerint igyekeztek a román-magyar párbeszédet szélesíteni, azonban azzal szembesültek, hogy olyan román közéleti személyek jönnének el, akik amúgy is nyitottak. Akiket a párbeszédbe bevontak volna, úgy tűnik, hogy politikai megfontolásból nem jönnek el, sőt, sokan válaszra sem méltatták a megkeresést.

A román korrupcióellenes harc apropóján két olyan beszélgetést is terveznek, ami arról fog szólni, hogy hogyan jelenik meg a korrupció témája az erdélyi magyar sajtóban.

Az autonómia témája sem marad ki a programból: dél-tiroli meghívottakkal, nemzetközi részvétellel szeretnék kárpótolni a román politikusok hiányát.


Popa Ilona, programfelelős a koncertekről és a tábor egyéb kínálatáról számolt be

Kedden Pál István Szalonna és bandája, Ferenczi György és a Rackajam, illetve a Magashegyi Underground lép színpadra, szerdán a bulit a Loyal, Nagy Feró és a Beatrice biztosítja, csütörtökön Szabó Balázs Bandáját és a Magna Cum Laudet hallgathatják, pénteken A Kutya Vacsorája és a Budapest Bár műsora lesz látható.

A Heaven Street Seven idén befejezi a pályafutását, szombaton, a záróbulit rájuk bízták a szervezők: exkluzív erdélyi zárókoncertjüket tekinthetik meg a résztvevők. Az utolsó bulinapon a felvidéki Jóvilágvan és az Anna and the Barbies is fellép.

Számos egyéb sátorban zajló tevékenységgel egészül ki a felhozatal. A MIT-sátorban életszerű kérdésekkel foglalkozó előadásokon lehet részt venni, például fiatal vállalkozókat lehet meghallgatni, vagy az „elmenni, hazajönni, itthon maradni” témát is feszegetik az előadók. Ezen a helyszínen lép fel a Szomszédnéni Produkciós Iroda, és lesz zene is: a Face Todayt és a Bagossy Brothers Companyt hívták ide.

Közel 20 partnersátor kínálata közül is válogathatnak a táborozók, a Csűrben kulturális programok, csángó nap és táncház is lesz.

Idén először szervezik meg az Egyetemi udvart: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tudományos előadásokkal készül. A Csíki anyák idén is saját sátorral lesznek jelen: családról, gyermeknevelésről szóló előadásokkal készülnek.

A sátorhely ára tavalyhoz képest nem változik, idén is 15 lej lesz egy napra, egy hétre 70 lejt kell kifizetni. A szervezők nem számolhattak be a higiéniai körülmények javulásáról, ugyanis nem fektethetnek be a tábor infrastruktúrájába, amíg az nincs a tulajdonukban. A medveveszélyre való tekintettel a szervezők azt tanácsolják minden résztvevőnek, hogy egyedül, sötétben, nem látogatott helyekre ne menjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS