2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ráduly-ügy: Hegedüs Csilla valóban rászólt a művelődési felügyelőség vezetőjére

szerk. 2015. június 18. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke arra kérte Bakos Lászlót, hogy döntsön végre: megvalósítható-e, vagy sem a Sapientia bővítése.


Hegedüs Csilla neve is felmerült abban az ügyben, amelyben a DNA szerdán vádat emelt Ráduly Róbert lemondott csíkszeredai polgármester ellen. Az Agerpres hírügynökség a DNA vádiratát idézve azt írta, hogy az RMDSZ ügyvezető alelnöke kulturális államtitkárként utasította a Hargita Megyei Művelődési Felügyelőség vezetőjét a Sapientia egyetem csíkszeredai központja bővítési munkálatainak jóváhagyására.

A vádirat a Hegedüs Csilla és a tervezőcég, a marosvásárhelyi Multinvest közötti kapcsolatokról is említést tesz, ám ezeket nem részletezi. A Transindex megkereste Hegedüs Csillát az ügyben, aki nem tagadta, hogy valóban megsürgette a művelődési főfelügyelőt.

A Ráduly Róbertet vádoló iratcsomóban Bakos László, a Hargita Megyei Művelődési Felügyelőség vezetője arról vall a nyomozóhatóságnak, hogy ön adott államtitkári ukázt neki a Sapientia egyetem építkezési munkálatainak jóváhagyására. Igaz ez?


– Igen, azt mondtam neki, hogy végezze el a dolgát. Döntsön végre arról, hogy az említett projekt ebben a formában megvalósítható-e, vagy sem. Ha nem törvényes, utasítsa el, de ne hintáztassa őket! Sajnos, az a helyzet, hogy valakinek rá kell szólnia az igazgatóra, mert másképp – és ezt minden csíki ember tudja – soha nincs vége az adminisztációs hercehurcának. Tudjuk, sok-sok hónapba kerül, amíg bármilyen válaszra méltatja az adófizető polgárokat. Nekünk az a dolgunk, hogy az épített örökséget védjük, és nem az, hogy ellehetetlenítsünk egy közösségi projektet.


Az, hogy az igazgató úr bebiztosította magát, hogy nem kell vállalnia saját döntésének felelősségét és következményeit, az csak a döntésképtelenségét, a szakmai kvalitásainak hiányát bizonyítja.

De miért hivatkozott önre? Ráadásul a munkálatokat végző építőcég és ön közötti érdek-összefonódást is említ…

– Hogy egy igazgató miért gondolja úgy, hogy fölöttese autoritására kell hivatkoznia ahhoz, hogy a munkáját elvégezze…? Nem az én tisztem megítélni. De azt sem értem, hogy milyen belső indíttatásból köti össze az én nevem egy olyan céggel, amelyhez semmi közöm nincs. Nem ismerem ezt a céget – ez az igazság.

Az ügy közvetlen érintettje, Ráduly Róbert polgármester azóta lemondott tisztségéről…


– Nem ismerem, nem is ismerhetem a teljes iratcsomót. Viszont, ha ilyen és ehhez hasonló tanúskodásokon alapul az ellene megfogalmazott vádirat, nagyon hamar ki kell derülnie az ártatlanságának. Ami a rám vonatkozó részt illeti, arról elmondhatom: csupán egy kétségbeesett ember kitalációi, amelyek az 1989 előtti állapotokat idézik fel bennem.

Az erkölcsi értékrendem szerint elfogadhatatlan, hogy magyar ember mártson be magyar embereket azért, hogy saját magát, az állását, és ki tudja, még mi mindent megtarthasson.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS