2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iszlám modul is lesz idén a Sapientia kolozsvári karán: az előadások nyitottak lesznek

K. M. K. M. 2015. július 10. 15:42, utolsó frissítés: 16:36

Hang- és vetítéstechnikai beruházások történtek a nagyteremben, amely akár a TIFF új helyszínéül is szolgálhat jövőtől.


Jövő héten kezdődnek a felvételi vizsgák a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kara 4 alapképzési és 3 mesteri szakán, Kolozsváron. Tonk Márton dékán és Szenkovics Dezső egyetemi adjunktus, kari főtitkár pénteken ismertette a sajtóval az egyetem kolozsvári karának kínálatát, és bemutatták az egyetem főépülete Aula Magna termének új hang- és vetítőtechnikai felszerelését.

Mind a négy alapképzési, mind a három mesteri szakra július 13-24. között zajlik a beiratkozás. Az érdeklődők Környezettudományi, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, Filmművészet, fotóművészet és média illetve Jog szakra felvételizhetnek. A mesteri képzés iránt érdeklődők a Diplomácia és interkulturális tanulmányok, Filmtudományi illetve Európai és nemzetközi üzleti jog szakok közül választhatnak.Összesen 180 helyet hirdettek meg, ebből 130 hely az alapképzésen, 30 hely a mesterképzésen és további 20 hely a Debreceni Egyetemmel közösen meghirdetett jogi mesterképzésen áll a jelentkezők rendelkezésére. Ez utóbbi az első angol nyelvű képzés, amelyre már nem csak magyar anyanyelvű diákokat tudnak fogadni. „Egyértelmű szándékunk volt, hogy a Sapientia EMTE a nemzetközi mezőnyben is erősítse a jelenlétét, ezzel az angol nyelvű mesterképzéssel leteszteljük a román anyanyelvű hallgatók viszonyulását. A meghirdetett 20 hely mindenike költség-hozzájárulásos, tanévenként 450 euróba kerül” - mondta Tonk Márton.


A filmművészeti szak újdonságai kapcsán elhangzott: magyarországi alapítványi forrásból a Sapientia EMTE 5 nem magyarországi és nem erdélyi fiatal számára tudja biztosítani a filmes alapképzés költségeit, beleértve a kollégiumi kiadásokat, az esetleges tandíjat, és a kolozsvári tartózkodás teljes körű költségét. Az alapképzésre például felvidéki vagy kárpátaljai fiatalok jelentkezését várják.

A meghirdetett helyek közül egyébként 83 hely lesz ingyenes, 97 pedig tandíjköteles, az egy éves tandíj összege 250 és 450 euró között mozog. Az ingyenes helyre bejutott diákok mellett a költség-hozzájárulásos helyet elnyert diákok is jogosultak érdem-, tanulmányi- vagy szociális ösztöndíjra. Tonk Márton elmondta, minden tanév végén átrendeződnek a tandíjas és tandíjmentes helyek, a diákok a következő tanévben tanulmányi eredményeik alapján kerülnek ingyenes vagy tandíjköteles helyre.

A Sapientia EMTE kolozsvári kara bentlakást is biztosít diákjainak, idén a Diakónia Ponorului utcai ingatlanjában 30 helyet bocsátanak az igénylők rendelkezésére. Tonk elmondta, a hallgatóik 20-30%-a számára tudnak bentlakást biztosítani, a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy több helyre nem is lenne igény.


Iszlám modul is lesz idén a Diplomácia mesteri szakon

A Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterszakon 15 helyet hirdettek meg, ennek keretében egy iszlám modult indítanak el. A modul keretében az iszlámmal, iszlám vallással, politikai, társadalmi kultúrával kapcsolatos ismereteket kíván nyújtani a hallgatóknak, a modul szabadon felvehető. Az előadók, Rostoványi Zsolt és Maróth Miklós iszlám-szakértők féléves kurzusokat vállaltak, előadásaikat szeptembertől tömbösítve fogják megtartani. Tonk elmondta, valószínűleg minden érdeklődő előtt nyitott lesz a kurzus.

Filmes mesterképzés indul idén

A Satientia EMTE kínálata Filmtudomány mesteri képzéssel bővül idén, amelyet a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel (ELTE) közösen hoznak létre. Azt célozzák, hogy nagyobb költségvetésű, és komoly humánerőforrást bevonó filmeket készítsenek, amelyek akár filmfesztiválokon is részt vehetnek, vagy a televízióban is bemutathatóak lesznek.


Az Aula Magát bekapcsolnák az Eurimages-hálózatba

A Sapientia főépületének nagyterme 13 millió forintos beruházással új hang- és vetítőtechnikát kapott. Szenkovics Dezső elmondta, így már lehetőség nyílik arra, hogy a terem révén csatlakozhassanak az Eurimages-hálózathoz, és európai művészfilmeket is be lehessen itt mutatni. Itt zajlanak majd az idei Kolozsvári Magyar Napok keretében a filmes napok projekciói, és reméli, hogy a városban megszervezett filmfesztiválok – például a Comedy Cluj vagy a TIFF – helyszínéül is szolgálhat a jövőben az Aula Magna.Elmondta, a befektetések sora nem áll le, további 100 millió forint áll rendelkezésre a stúdiótechnika fejlesztésére, ezért remélik, hogy a közeljövőben a tévéstúdiót is használatba tudják adni. Késő ősszel három kamerás, HD-adást venni és sugározni képes stúdiót állítanak fel, ami az oktatási célok mellett produkciós célokat is szolgálhat. A stúdiót bárki használhatja, aki bérleti szerződést köt az egyetemmel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS