2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megint lenullázták a Magyarországon mesterképzésre jelentkezők pontszámait az oklevelek miatt

F.J. 2015. július 20. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

Soós Anna szerint el fogják fogadni a romániai oklevelet helyettesítő igazolásokat. A felvételizők izgulnak.


Meg fog oldódni a magyarországi mesterképzésre jelentkezők problémája - mondta Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese. A tavalyi esethez hasonlóan, az idén mesterképzésre jelentkező romániai hallgatók - mint a Transindexen közölt nyílt levélből is kiderül - újra azzal szembesültek, hogy a felvi.hu rendszerbe feltöltött jelentkezésüket lenullázták amiatt, hogy nem rendelkeznek oklevéllel, csak azt igazoló dokumentummal. A romániai rendszerben azonban az a gyakorlat alakult ki, hogy csak egy év után bocsátják ki az okleveleket, addig meg egy igazolással lehet bizonyítani a fokozat megszerzését.

"Beszéltem a magyarországi minisztérium képviselőivel, és el fogják fogadni azoknak a romániai alapképzést végzőknek a jelentkezését, akik magyarországi mesterképzésen szeretnének továbbtanulni" – mondta Soós a Transindex megkeresésére. Soós azt mondta, hivatalos átirattal fogja igazolni, hogy Romániában nem bocsátanak ki megfelelő időben okleveleket, és így a törvény szerint érvényes igazolást kell elfogadniuk.

„Ők mindig abban reménykednek, hogy mi ki fogjuk időben adni a diplomákat, de sajnos ezt mi nem tehetjük meg, mert nem küldték el az érvényes formanyomtatványokat a minisztériumtól.

Ez a helyzet – hogy csak egy év után tudjuk kiállítani az okleveleket - ugyan évek óta fennáll, de tavaly vált először komoly problémává. Az idén meg újra megismétlődött a probléma.


A tavaly az volt a probléma, hogy elhúzódott az oklevél-formanyomtatványok közbeszerzési eljárása, ezzel szemben idén azzal van baj, hogy a minisztérium megváltoztatta a nevét. Így azokat a formanyomtatványokat, amit sürgősségi esetben használhatnánk, már nem használhatjuk, mert nem lennének érvényesek. Újat meg még nem küldtek” – magyarázta Soós. Soós azt mondta, hogy a hivatalos átirat elkészítése után – amivel igazolja, hogy nem bocsátanak ki okleveleket, csak azt igazoló dokumentumokat – el fogják fogadni a mesterképzésre felvételizők jelentkezését.

„Ez a helyzet – akárcsak a tavaly – idén is meg fog oldódni. A mesterképzésre felvételizők meg nem tehetnek mást: a lefordíttatott igazolást kell beadniuk” – mondta Sóos.

Király: legkevesebb 50 éve így működik a rendszer

Megkeresésünkre Király András oktatásügyi államtitkár is azt mondta, hogy fel fogják venni a kapcsolatot a magyar felsőoktatásért felelős államtitkárral a helyzet rendezése érdekében.

„Elfogadhatatlan, hogy valaki önhibáján kívüli okok miatt nem tud oklevelet felmutatni, és emiatt kárt szenved. Ráadásul úgy értesítették azokat, akik mesterképzésre jelentkeztek, hogy vihetnek igazolást az oklevelükről, azután meg lenullázták a pontjaikat.

Számomra érthetetlen, hogy a magyar felsőoktatási intézmények miért nem vesznek tudomást arról, hogy itt milyen a rendszer, amelyik egyébként legalább 50 éve változatlan: nem adják ki azonnal az okleveleket” – mondta.


Király felvetésünkre, hogy valamilyen keretmegállapodást kellene kötni azért, hogy ne forduljon elő ez a helyzet a jövőben, azt mondta, hogy ahhoz miniszteri akarat kell, valamint a román-magyar lejárt oktatási egyezmény felújítására lenne szükség, ami évek óta húzódik. Elmondta, azt tapasztalta, hogy a két minisztérium nehezen ül le egymással tárgyalni.A mesterképzésre jelentkezők izgulnak

„Ez most eléggé kiborít. Nem tudom, mit csinálok, ha emiatt felborulnak a terveim” – mondta az egyik magyarországi mesterképzésre jelentkező, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen alapképzést végzett hallgató.

„Pénteken nullázták le a pontjainkat a felvi.hu rendszerben, pár órája, hétfőn délelőtt meg megérkezett a hivatalos válasz is arra, hogy miért nem fogják elfogadni a jelentkezésünket.

Mi közben meg Facebook-csoportba tömörültünk, hogy próbáljunk közösen valamit tenni az ügyünkért. A csoportban jelenleg 23-an vagyunk.

Tulajdonképpen pontosan ugyanaz történt, mint a tavalyiakkal. Jelentkeztünk mesterképzésre, feltöltöttük az online rendszerbe a szükséges dokumentumokat. Oda, ahova felsőfokú végzettséget igazoló dokumentum - vagy azzal ekvivalens dokumentum - kellett, oklevél-igazolást töltöttünk fel, hiszen csak ezzel rendelkezünk. Úgy tudjuk, hogy egy egész évig nem lesz a kezünkben az oklevél” – mondta a felvételiző.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS