2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tusványos 2015: leverték a sátorszeget, megnyitották a tábort

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. július 22. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

Németh Zsolt beszédében elmondta, Magyarország a stabilitás pártján áll, a NATO fontossága pedig megkérdőjelezhetetlen. Majd egy hímsoviniszta jópofizást is megengedett magának.


Negyedszázados évfordulóját ünnepli idén a 26. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor. Szerdán reggel, a tábort megnyitó beszédében Németh Zsolt, a magyarországi Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kiemelte, fontos politikai korszakhatárhoz érkezett a rendezvény, amely a 1989-1990-es rendszerváltó időszakhoz hasonlít.

Teljesen új geopolitikai helyzet van kialakulóban, Magyarország és Románia tőszomszédságában, Ukrajnában háború zajlik, amely eddig több mint 10 ezres áldozatot szedett. Európának brutális terrorizmussorozattal kellett szembenézni, a kontinens déli szomszédságában embereket fejeznek le. A népvándorlás soha nem látott méreteket öltött, 10 milliók kerekednek fel, hogy új életet találjanak a világ fejlettebb oldalán. Emellett az EU-nak saját problémáival is szembe kell néznie: a görögországi helyzetre, a grexit veszélyére utalva elmondta, az unió az elmúlt hetekben majdnem rálépett egy olyan pályára, amely súlyos következményekkel járt volna.Ebben a kontextusban vizsgálta meg Magyarországnak helyét: szerinte a stabilitás és az instabilitás küzdelmében Magyarország a stabilitás pártján áll, és ennek megteremtése érdekében határozottan fellép. A külső stabilitás tekintetében kiemelte a NATO fontosságát, mely szerinte megkérdőjelezhetetlen, Magyarország odaáll és támogatja az atlanti közösség gazdasági részét is.


„Európa nem Amerika, jövőjét nem a bevándorlóhullámok lebonyolításában látjuk, hanem abban, hogy Európa meg tudja újítani és újra tudja termelni önmagát. Erre mozdult el Magyarország és erre kell elmozdulnia az Európia Uniónak is” - mondta.Szerinte problematikus az, hogy 2012 óta a süketek párbeszéde zajlik Románia és Magyarország között, erről a holtpontról el kell mozdulni, újra kell indítani a párbeszédet a két szomszédos ország között. A stabilitás nemzetpolitikájának sikerre vitelét tartja fontosnak: „Mikor elvárjuk azt, hogy a szomszédos országok jogbiztonságot nyújtsanak az ott élő magyarok számára, akkor Magyarország nem tesz mást, mint a közösségek egymás iránti tiszteletét helyezi a középpontba, ami hosszú távú stabilitást eredményez” - mondta.

A tábor alapaxiómájaként említette azt a mondást, miszerint „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”. A külügyi bizottságának elnökét a megnyitó után arra kértük, hogy fejtse ki a mondásnak nőkre vonatkozó, a jelenlevő sajtósok körében hímsovinisztának értékelt, és megütközést keltő részét - erre egy következő anyagban még visszatérünk.Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a tusványosi tábor a magyar nemzetpolitika szempontjából fontos kérdések megfogalmazására és a teendők megtervezésére ad lehetőséget. Elmondta, az elmúlt 25 évben az itt felmerülő gondolatokat később a magyar jogalkotók felkarolták, így ezekből a gondolatokból nemzetpolitikai jogszabályok születtek: ilyen volt a státustörvény, a külhoni, magyar oktatásban résztvevő gyerekek támogatása, vagy a magyar állampolgárság kiterjesztése. „Nem hiábavaló minden évben itt találkozni” - sommázott.Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke Tusványos Szabad Köztársaság polgárait köszöntötte. Elmondta, Tusványos idei kiadásának mottója, a Több mint fesztivál! a Barcelonai focicsapat mottójára hajaz, amely úgy szól, Több mint egy klub. Toró elmondta, a katalán nemzet legismertebb nagykövete a focicsapat, amely mögött igazi tömegbázis, egy hatmilliós közösség áll. Noha a stadionjuk százezer férőhelyes, mégis 120 ezer személy vált bérletet a meccsekre, s noha tudja, hogy nem lehet jelen minden mérkőzésen, mégis kiváltja a bérletet, így támogatva a csapatát. Toró szerint a 25. évforduló alkalmából is fontos újra elmondani, hogy Tusványos több mint szabadegyetem, több, mint diáktábor: műhely, gondolkodási folyamat.

Három, számára fontos témát emelt ki az idei Tusványos kínálatából: elmondta, idén úgy döntöttek, hogy „szervezettebben hozzák ide Európát”, így lesz egy nemzetközi kerekasztal, az Európai Szabad Szövetség (EFA) részéről katalán, baszk, flamand, vallon nagyköveteket hívták meg. Elmondta, nincsenek egyedül, komoly szövetségeseik vannak.

A másik téma az autonómia. „Sokan felteszik a kérdést, miért erőltetjük ezt a témát, ha évek óta nem jutunk egyről a kettőre? A rövid válasz: éppen ezért. Idén is megpróbálunk hozzátenni valamit az eddigi tudáshoz. A Székelyföldi Autonómia Statútumból mára már kettő is van, de kérdéses, hogy a kettő többet ér-e mint egy” - mondta.

A harmadik téma a román transzilvanistákhoz kapcsolódik, és ahhoz, hogy az erdélyi magyarság bennük szövetségesre lel, azonban ők „nem rendezték még soraikat”. Az új párttörvény értelmében – amelynek újdonsága, hogy három személy is létrehozhat egy politikai pártot – egy regionális, autonomista pártot is be lehet jegyezni. Azt azonban nem ajánlja, hogy egy Tusványos-párt jöjjön létre, mert szerinte a tusványosi folyamat ezen túlmutat.

Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke szervezési információkat osztott meg a jelenlevőkkel. Elmondta, 28 partnerrel szervezik a programot, amely 20 helyszínen zajlik 150 előadó részvételével. Több mint 170 személy alkotja a szervezői stábot, a precedens nélküli magas számot a beléptetőrendszer tett indokolttá.

Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke az erdélyi házigazda szervezet nevében köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta, már kedden, a tábor első napján közel hétezer látogató érkezett, remélik azt, hogy napi szinten a látogatók száma eléri a 13-15 ezres létszámot is. A programot egy telefonra letölthető applikáció révén is elérhetővé tették, amelyet kolozsvári diákok szakmai gyakorlatként készítettek el. Az idei év újdonsága, hogy a tábort aszfaltúton lehet megközelíteni, és az alsó recepción csomagmegőrzésre is lehetőség nyílik.Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elmondta, noha sokan érdeklődtek, hogy lesz-e érdemi román-magyar párbeszéd, és a három erdélyi magyar politikai alakulat elnökei párbeszédére lehet-e számítani, ezekre nem lesz lehetőség. Noha számos román intézmény vezetőjét – például a Kovászna és a Hargita megyei prefektusokat, illetve Laura Codruța Kövesit, a DNA vezetőjét is meghívták, egyikük sem lesz jelen, a korrupcióellenes ügyészség vezetője még csak nem is válaszolt a megkeresésre. Ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sem fogadta el a szervezők meghívását.Albert Tibor három nyelven köszöntötte a jelenlevőket, beszédét több székely viccel is megtűzdelve eredményes munkát kívánt a résztvevőknek.

Fotók: Főcze János, címlapfotó: Ürmösi Levente Mihály

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS