2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Számos romániai vállalkozást vert át egy német cég

S.I. 2015. augusztus 14. 15:53, utolsó frissítés: 2015. augusztus 19. 16:09

Ha a European Business Number nevű hamburgi cég megkeresése landol a postaládádban, mindenképp olvasd el az apró betűs részt is.


Több tízezer romániai és európai céget húzott csőbe egy hamburgi székhelyű cég, amelyik azt ígérte az általuk megkeresett leendő ügyfeleknek, hogy egy űrlap kitöltése, aláírása és lepecsételése révén a vállalkozásaik bekerülnek a cég honlapján található nagy közös európai adatbázisba.

A European Business Number (EBN) elnevezésű cég logója, a hivatalos dokumentumaikon használt fejléc megtévesztésig hasonlít az Európai Unió intézményei által használt logóhoz, ezért a legtöbben gyanútlanul kitöltötték és visszaküldték az űrlapot. A meglepetés azután következett, amikor néhány hét múlva jelentkezett az EBN, és felszólította az űrlapot visszaküldő cégeket, hogy fizessék ki a szerződésben szereplő évi 677 euró reklámilletéket. A hoppon maradt ügyfelek ekkor olvasták el az apró betűs részt is az űrlapon, ahol valóban szerepel az összeg.

A számos céget érintő visszásságra Hantz Péter biofizikus hívta fel lapunk figyelmét. „A kiküldött formanyomtatvány személyre szóló, hisz szerepel benne minden cégadat, telefonszám, csak annyit kell bejelölnie a cégvezetőnek, hogy ÁFA fizető-e, mikor fizetett utoljára adót, továbbá kérik az adószám megadását. A legtöbb cégvezető kitöltötte az űrlapot és aláírta, mivel azt hitte, hogy hivatalos adatkérésről van szó az Európai Unió részéről.

Meg voltak döbbenve, hogy mennyi mindent tudnak a cégükről, csak az apró betűs részt nem olvasták el, hogy ez tulajdonképpen egy internetes hirdetés, amelyik évente 677 euróba kerül” – magyarázta Hantz, aki szerint valakik jó pénzért eladhattak egy cégadatokat tartalmazó adatbázist a német cégnek.


A kutató értesítette az ügyben a német nagykövetséget, akik semmit sem tudtak az ügyről, és megdöbbentek a hallottakon, a német-román kereskedelmi kamara pedig jelezte, hogy tud az ügyről, de nem tehet semmit. Hantz úgy tudja, hogy eddig senkit nem perelt be a cég a fizetés megtagadása miatt, mivel jogi szempontból nyílt csalásról van szó, ez alapján pedig senkit nem lehet beperelni. Hozzátette: ha valaki ilyen levelet kap, azt felbontatlanul a feladó cég költségére küldje vissza.

„Ennek ellenére fontos, hogy nyilvánosságot kapjon az ügy, és akik eddig nem írták alá, nem küldték vissza a formanyomtatványt, azok ne is tegyék meg” – hangsúlyozta Hantz.

Az interneten egyébként több honlap is foglalkozik az EBN-hez köthető csalásokkal. A kommentelők között számos cégvezető is van, akik egymás között osztják meg tapasztalataikat, többen azt írják, hogy feljelentést is tettek az ügyben, és nem fizettek. Fontos tehát, hogy azok a cégvezetők, akik már visszaküldték az űrlapot, semmiképp se fizessék ki az EBN által követelt összeget, és tegyenek feljelentést, akik pedig még nem töltötték ki, vagy csak ezután kapják kézhez a formanyomtatványt, ne válaszoljanak arra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS