2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár: leállították az útbővítési munkálatokat a Szamos-parton

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. október 02. 16:43, utolsó frissítés: 2015. október 04. 11:27

Szerdáig biztosan leállnak az erőgépek. A civilek és szakemberek tiltakozása következtében a polgármester közvitát hirdetett.


UPDATE: A civilek és szakemberek tiltakozása nyomán a polgármesteri hivatal leállította a munkálatokat a Szamos-parton, így egyelőre a part menti zöldövezet érintetlen marad. Emil Boc polgármester úgy fogalmazott, az ügyben egy mindenki számára elfogadható konklúzióra szeretne jutni, ezért közvitát hirdetett, amely október 7-én, szerdán 15 órakor lesz megtartva a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében. A tiltakozó akció szervezői ugyanakkor nem álltak el a tüntetéstől, az esemény Facebook-oldalán továbbra is rézvételre buzdítják a kolozsvári lakosokat.....................

Nagy felháborodást váltott ki a kolozsvári civilek egy csoportjából az önkormányzat által végeztetett úthálózat-rehabilitációs projektnek az a fázisa, amelynek során kibővítenék a villamossíneket is magába foglaló utat a Szamos-part és a Sétatér között az Állami Magyar Színháztól kezdődő, a Monostor negyed irányába tartó szakaszon. A civilek nyílt levélben jelezték a polgármesternek, hogy nem értenek egyet a Szamos mentén az útszélesítéssel, és a folyóparton levő zöldövezet felszámolásával, és bejelentették: október 5-én, 17 órától utcára vonulnak a munkálatok folytatása ellen tiltakozni. A tüntetés az Erzsébet hídnál kezdődik, a Ion Drăgălina utcai oldalon. A tiltakozó akció mellett aláírásgyűjtést is szerveznek.


A tiltakozó akció kezdeményezői európai példákra és a város általános városrendezési tervére hivatkozva írják: a várost átszelő folyó számos gazdasági, környezeti, társadalmi és ingatlanügyi lehetőséget hordoz magában a város többi részéhez képest. Ilyen értelemben a Szamos-menti területet sokkal jobban ki lehet használni, sokkalta szélesebb hasznosítási lehetőséget nyújt, mint az a haszon, amit az autóút kiszélesítése hozna.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, az európai városok a folyópartok kialakítása kapcsán a gyalogosközlekedés bővítése irányába mozdultak el, így a polgármesteri hivatal intézkedése, amely az autósforgalomnak kedvez, szöges ellentétben áll ezzel az európai gyakorlattal. Szerintük az útszakasz kiszélesítése az autósforgalmat fokozza.

A civilek ugyanakkor felróják a városvezetésnek az úthálózat-korszerűsítési folyamat átláthatóságának hiányát és azt, hogy az önkormányzat ezzel a tervével kapcsolatosan hiányosan kommunikált a lakossággal.

Szerintük az útszélesítés nem akadálymentesíti érdemben a forgalmat, és nem előzi meg a forgalmi dugók kialakulását. Hozzáteszik, hogy az autósok érdekeit szolgáló úthálózat-bővítések a 60-as évek problémamegoldási kísérleteit idézik, amelyekről időközben bebizonyosodott, hogy nem hatékonyak, sőt, inkább romboló hatásúak.

A tiltakozók szerint az útszélesítés tovább fokozhatja a városközpont amúgy is zsúfolt közlekedését, ellehetetleníti a Szamos-part mentén egy gyalogosövezet kialakításának lehetőségét, nem is beszélve arról, hogy visszafordíthatatlanul tönkreteszi a part menti zöldövezetet, amely zöld folyosóként összeköthetné a Sétateret a Vasutasok parkjával – ez az elképzelés egyébként az általános városrendezési tervnek is részét képezi.

Az üggyel kapcsolatosan Șerban Țigănaș, az Országos Építészeti Kamara (OAR) elnöke is nyílt levélben szólalt fel, arra kérve a városvezetést, hogy állítsa le a munkálatokat, mielőtt visszafordíthatatlan beavatkozások történnének a folyóparton. Kérését azzal indokolta, hogy az évek során számos szakember és aktivista szorgalmazta a Szamos partjának urbanisztikai szempontok szerinti értékesítését.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, egy három éves terv lebonyolításának a végső fázisa a Szamos-part és a Sétatér közötti útnak egy újabb autósávval való bővítése, aminek az a célja, hogy a villamosvonaltól távol tartsa az autós forgalmat.

Elmondta, már a tervezési fázisban egyértelművé vált, hogy csak két lehetőség közül lehet választani, ha a villamossíneket fel akarják szabadítani az autósforgalom alól. Elmondta, a forgalomszervezés szempontjából el kellett dönteni, hogy a Sétatér külső részéből vágnak ki egy darabot, vagy a Szamos felé terjeszkednek. A villamossínt pedig kénytelenek felszabadítani, hogy az autós forgalom elterelhető legyen a villamos útjából. Végül azért döntöttek a Szamos-part irányába történő terjeszkedés mellett, mert ez a legkevesebb zöldövezetet érintő megoldás.

Hozzátette, az útszélesítés egy széleskörű, európai pályázati alapokból megvalósítandó városrehabilitációs folyamatnak a része, amelyet decemberre be kell fejezni ahhoz, hogy a város ne essen el a vissza nem térítendő uniós alapoktól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS