2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Naponta száztíz szíriai gyerek születik török menekülttáborokban

Simon Mária Tímea 2015. október 13. 16:40, utolsó frissítés: 2015. október 15. 08:52

Törökország nem képes egyedül megoldani a szíriai menekültkrízist, de Ankara nélkül az Unió is tehetetlen - Kolozsváron tartott előadást a török nagykövet.


A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Turkológia és Középázsiai Tanulmányok Intézetének szervezésében Osman Koray Ertaş, Törökország bukaresti nagykövete tartott előadást kedden délelőtt Kolozsváron Törökország és a menekültválság címmel.Törökország a „non-refoulement” elvével összhangban igyekszik kezelni a krízist, már négy éve, azonban egyedül nem képes ellenállni a migrációs nyomásnak – mondta a nagykövet. A nemzetközi törvények értelmében az államok kötelesek védelmet biztosítani a bajba jutottaknak, és senkit nem küldhetnek vissza a származási országba, ha ott életét vagy szabadságát veszély fenyegeti. Ennek értelmében Törökország a szíriai polgárháború kezdete óta több mint két millió menekültet fogadott, amelyből körülbelül 260 ezer él 25 menekülttáborban, 1,9 millió pedig a táborokon kívül.

Sokkoló számadatok


Az Európai Unió 160 ezer menekült elosztását szeretné rendezni a kvótarendszer bevezetésével, de 549 ezerre tehető azoknak a száma, akik Görögországon, Magyarországon vagy Olaszországon keresztül szerettek volna az Európai Unióba jönni. Az előrejelzések szerint egy millió háromszázezer menedékkérő érkezhet az Unióba év végére, ezzel szemben csak Törökországban és Libanonban 4,7 millió szíriai menekült él.

A török kormánynak óriási összegekbe kerül a menekültkrízis kezelése. Az eddigi számítások szerint a törökök hét milliárd amerikai dollárt költöttek a menekültekre, ebből négyszáz millió dollár érkezett a nemzetközi közösségtől, és százhetven millió dollár Európából.


Procyk Radek / Shutterstock.com

A menekültválság kezdete óta Törökországban 70 ezer szíriai gyerek született, 230 ezer elemi iskolás korú gyerek jár iskolába és további 460 ezret szeretnének visszaintegrálni az iskolai rendszerbe. A menekültek egészségének megőrzése érdekében kilenc millió orvosi vizsgálatot és 230 ezer műtétet hajtottak végre.

A török partiőrség csak 2015-ben ötvenötezer menekültet mentett ki a tengerből, ami havonta öt millió euróba kerül a török kormánynak. Azonban így is, csak az idén több mint háromezren vesztették életüket az Égei-tengeren.

A nagykövet azt is kihangsúlyozta, hogy Törökország nem képes egyedül szembenézni a migrációs nyomással, hiszen a szíriai polgárháborúnak eddig körülbelül kétszázhúszezer halálos áldozata volt, és majdnem tizenhárom millió ember szorul humanitárius segítségre, ezt Törökország valódi nemzetközi segítség nélkül nem tudja ellátni.

A nemzetközi segítség elenyésző

Ertaş előadásában rávilágított arra is, hogy a nemzetközi segítség nagyságrendekkel le van maradva a környező országok erőfeszítéseihez képest. Eddig világszinten 104 410 menedékhelyet ajánlottak fel, ami azonban csak a 2,6%-át teszi ki a Törökországban, Libanonban, Jordániában, Egyiptomban és Irakban élő szíriai menekülteknek.

A nagykövet úgy értékeli, Európa fáziseltolódásban van, ami a menkültválság megoldását illeti. Hiszen Törökország már a háború kezdete óta jelezte Európa felé, hogy óriási a probléma, ezzel szemben az európaiak csak akkor kezdtek el a megoldáson gondolkodni, amikor a válság statisztikái valósággá váltak, és a menekültek az ő határaikon voltak.


Malcolm Chapman / Shutterstock.com

Angela Merkel vasárnapi ankarai látogatásával kapcsolatban a nagykövet kifejtette, hogy az alig egy héttel a török fővárosban elkövetett merényletek után tervezett találkozó célja mindkét fél részéről az lehet, hogy valamilyen konkrét megállapodásra jussanak a menekültkrízis megoldása érdekében. Törökország kulcsállam a menekültválság kezelésében, mondta a török nagykövet, és a török kormány együttműködése nélkül Európa nem fogja tudni kezelni a menekültáradatot.

Arra a kérdésre, hogy Törökország szándékosan engedi-e át a szír menekülteket Európa irányába, a diplomata határozott nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy a török partszakasz több ezer kilométer hosszú, és a parti őrség nem képes légmentesen lezárni a határokat.

Oroszország beavatkozása a szíriai polgárháborúba szintén a krízis további eszkalólódását jelentheti, és újabb milliók hagyhatják el otthonaikat – válaszolta a nagykövet arra kérdésre, hogy Törökország hogyan értékeli, hogy az oroszok bombázni kezdték nemcsak az ISIS-t, hanem az Asad-rezsim mérsékelt ellenzőit is.

Osman Koray Ertaş 2014 szeptemberétől tölti be Törökország nagyköveti tisztségét Bukarestben. 2011 és 2014 között a török elnöki hivatal kabinetvezetője volt, előtte a washingtoni török nagykövetségen volt politikai tanácsadó. Dolgozott az ENSZ genfi irodájában és a szófiai török nagykövetségen is.

Címlapfotó: thomas koch / Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS