2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

250 millió forintból honosít idén az Eurotrans Alapítvány

kérdezett: B. P. E. 2015. október 15. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Testvériesen osztozunk ugyanakkora támogatáson a Demokrácia Központokkal - mondja a 19 területi irodát működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Zoltán.


A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, illetve az Eurotrans Alapítvány között idén létrejött együttműködési megállapodás és szerződés értelmében az RMDSZ alapítványa is beszállt az erdélyi honosítási ügyintézésbe. A szeptemberi startot követő első tapasztalatokról és az alapítvány hátteréről Nagy Zoltánt, az Eurotrans kuratóriumi elnökét kérdeztük.

Az Eurotrans Alapítvány szeptembertől 19 területi irodában, 70 munkatárssal kezdte meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos ügyintézést. Konkrétan mi az irodák szerepe?

Nagy Zoltán: - Konkrétan a munkatársaink az egyszerűsített honosításhoz kapcsolódó feladatok ellátását végzik, az űrlapok kitöltésétől, fénymásolásától kezdve az ingyenes fényképkészítésen, fordításon keresztül a konzuli napok megszervezéséig. Munkájuk elsősorban terepre való kiszállásokkal jár, hiszen megyei szinten karaván formájában, átlagban hetente kétszer vidéki településeken élőket keresnek meg. Honosítás mellett útlevél-igénylések, hadiárvák támogatási kérelmeinek előkészítésében is segítséget nyújtunk.

Milyen eredményeket tud felmutatni az Eurotrans irodahálózata egy hónapnyi működés után?


- A szeptemberi mérlegünk szerint 2545 személy honosítási dokumentációja készült el, az általunk szervezett 17 konzuli napon 575 személynek a kérelmét vették át a konzulátus munkatársai. Szeptemberi kiszállásaink eredményei igazából októberben fognak látszani, hiszen elég sok előkészítő munka van egy-egy kihelyezett konzuli nap megszervezésében. Ahhoz, hogy egyszeri alkalommal 30-60 hiánytalan igénylést átvegyenek a konzulátus munkatársai, az Eurotrans Alapítvány alkalmazottjainak többször is ki kell szállniuk az adott településre.

Mekkora költségvetése van a hálózatnak, milyen beruházásokra volt szükség a beindításhoz (pl.székhelyek bérlése/vásárlása, gépkocsik, irodaberendezés, eszközök stb.), és milyen forrásokból teremtik ezt elő?

- A hálózat beindításánál figyelembe vettük, hogy az RMDSZ több területi szervezete évek óta ingyen és bérmentve végzi ezt a munkát a saját hálózatában. Ezért a kolozsvári központi székhely bérlésén kívül semmilyen más ingatlannal kapcsolatos kiadásunk nincs, a költségvetésből beruházási jelleggel irodai eszközöket (laptop, multifunkcionális fénymásoló, fényképezőgép) bocsátottunk munkatársaink rendelkezésére, és mindemellett egy jelentős összeget szántunk fordítói szolgáltatások kifizetésére, hiszen az elvünk az, hogy az igénylőknek teljesen ingyenes legyen az ügyintézés. Az Alapítvány tevékenységéhez a magyar kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat.


Mekkora a magyar kormány által nyújtott finanszírozás értéke, és milyen periódusra vonatkozik?

- A 2015. évi központi költségvetésben kettőszázötvenmillió forint van elkülönítve erre a célra.

Mi tette indokolttá, hogy a létező, az EMNT által működtetett és a magyar kormány által támogatott Demokrácia Központok mellett egy új irodahálózatot is kialakítsanak, ami ugyanazzal foglalkozik? Mi győzte meg a magyar kormányt, hogy egy új irodahálózat kiépítését finanszírozza?

- Az idei évtől testvériesen osztozunk ugyanakkora támogatási összegen, mint az EMNT által üzemeltetett Demokrácia Központok. Gondolom, az elmúlt négy év honosítással kapcsolatos eredményeinek alakulása járult ehhez a döntéshez hozzá, hiszen már rég nincsenek kígyózó sorok a külképviseletek előtt, manapság ki kell menni és megkeresni az igénylőket. Az utóbbi években ebben a munkában az RMDSZ területi szervezetei (gondolok itt elsősorban Bihar megyére, Háromszékre és a Csíki Területi Szervezetre), az élen jártak azokkal szemben, akik éveken keresztül ezért a feladatért támogatást kaptak. Mindennek ellenére úgy gondolom, a két rendszer kiegészíti egymást, hiszen a cél az közös.

A Demokrácia Központok létrehozásakor felmerült a gyanú, hogy a magyar kormány burkoltan az EMNP irodahálózatának kiépítését finanszírozza. Az Eurotrans az RMDSZ alapítványa, így ebben az esetben is felmerülhet ugyanez a gyanú. Mi az Eurotrans álláspontja ebben az ügyben?

- A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség és az Eurotrans Alapítvány között létrejött együttműködési megállapodás és szerződés intézményesítette a kapcsolatunkat, és gyakorlatilag ennek létrejötte után az egyszerűsített honosítással kapcsolatos ügyintézés, az, amit eddig az RMDSZ önként végzett, átkerült az Alapítvány hatáskörébe.


Az Alapítvány a támogatási összeget kizárólag a szerződésben foglalt alaptevékenység ellátására fordítja, éspedig az egyszerűsített honosítási programra. Semmilyen finanszírozási átfedés nincs az Alapítvány tevékenysége és az RMDSZ között, mint már említettem, egyetlen saját központi irodát tartunk fent, saját alkalmazottainkkal dolgozunk, és van egy szigorú elszámolási szabályzatunk is. Kifejezetten figyeltünk arra, hogy sem a tevékenységünkben, sem a személyi kérdésekben ne legyenek pénzügyi átfedések, így sem a kuratóriumi tagok, sem jómagam, mint a kuratórium elnöke, nem részesülünk javadalmazásban.

Kik az alapítvány kuratóriumi tagjai, illetve vezető beosztású alkalmazottai?

- Az Alapítvány igazgatója Gidró Tünde, kurátorok: Seres Dénes, Lakatos András, illetve jómagam.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS