2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tényleg egyetemi tanár a Székely Önrendelkezési Tanács szélsőjobbos elnöke?

S.M.T 2015. október 22. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Csiby Károly Facebook-posztjaihoz képest a magyar netes kommentkultúra legalja sem tűnik annyira sötétnek. És mégis oktathatott a PKE-n.


Székely Önrendelkezési Tanács néven új szervezet alakult Székelyföldön, adta hírül tegnap szinte valamennyi erdélyi hírportál. A mozgalom, amelynek alapítóokiratát Gyergyócsomafalván fogadták el, az Izsák Balázs vezette Székely Nemzeti Tanács ellenzékeként határozza meg önmagát.

Az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács célkitűzéseiből semmi sem valósult meg, ezért van szükség az új mozgalom megalapítására – mondják. Csiby Károly, a SZÖT alapítója a székely nemzetgyűlés újabb összehívását kezdeményezte, hogy a „székelység sorsát intéző közképviseletet – amit az SZNT lát el – az eredeti célokhoz visszatérítse”. Eddig tartott az első hír a témában, majd azt is megtudhattuk, hogy Csiby Károly nyíltan felvállalja rasszista és idegengyűlőlő véleményét, Facebook-profilján szinte csak bevándorlás-, zsidó- és románellenes bejegyzések találhatóak.


A Székely Önrendelkezési Tanács alapítója, Csiby Károly nyugalmazott egyetemi tanár – olvashattuk az eseményről készült tudósításokban. Nyilván felvetődik a kérdés, hogy hol, milyen egyetemen, mikor és mit taníthatott Csiby Károly. Milyen tudományos tevékenysége van, hogy egyetemi tanári minőségben beszélnek róla? Facebook-profilján az előző munkahelyek között a Partiumi Keresztény Egyetemet tünteti fel Csiby Károly, ahol mint egyetemi docens oktatott.A PKE rektori hivatala a Transindexnek megerősítette, hogy Csiby Károly valóban tanított az egyetemükön, a 2011-2012-es tanévben a Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelv- és Irodalom Tanszékén volt óraadó tanár, egy főállású oktatót helyettesített, aki abban az évben tanulmányi szabadságon volt. Csiby a PKE-n két tantárgyat: angol nyelv és civilizációt, illetve fordítást tanított. A rektori hivataltól megtudtuk, hogy az óraadó tanárok alkalmazása nem tartozik a rektorátus hatáskörébe, azokat a tanszékvezető is alkalmazhatja. Liviu Cotrău tanszékvezető megerősítette, hogy Csiby helyettes óraadóként tanított egy vagy két évig, azonban az egyetem vezetősége, nem tudni, milyen okból, de megszüntette a munkaviszonyát.

Csiby saját Facebook-oldalán másképp emlékszik a történtekre. Egy, a PKE pénzügyeivel kapcsolatos cikkhez kommentálva azt írta, hogy 2012-2013-ban tanított az egyetemen, ahol "magas heti óraszám, tananyag kidolgozása, vizsgáztatás, konzultáció" ellenére is csak 245 lejt kapott a munkájáért "mindenféle hazudozás és ígérgetés" után.Csiby Károlyról semmilyen önéletrajzot nem lehet találni, nem lehet tudni, hogy hol és milyen minőségben tanított a PKE előtt. Ugyanakkor számos történelmi témájú előadást tartott a Csillagösvény Nemzeti Önismereti Kollégium keretében.

Csiby a Facebook-oldala szerint 1982-ben végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar-angol szakán. 1984-ben ment ki Magyarországra. Doktori címet viszont a BBTE-n szerzett 2002-ben – ez fórumhozzászólásaiból is megtudható. 2015-ben jelent meg önéletrajzi regénye Az idegen és a csillagösvény címmel, könyvét Erdély-szerte bemutatták.

Csiby tudományos munkásságával kapcsolatban számos kérdőjel tevődik fel. Ha angol civilizációt tanított a PKE-n, akkor miért nem találunk egyetlen, a témával kapcsolatos tudományos publikációt sem? Az egyetem úgy nyilatkozott, hogy amikor Csibyt alkalmazták, akkor az állás betöltéséhez szükséges dokumentációja rendben volt.
Ha nem is találunk semmilyen forrást arról, hogy milyen tudományos tevékenység alapján alkalmazta a PKE, Csiby Facebook-profilja már 2011-ben is árulkodó volt: bejegyzései és megosztásai már akkor is idegengyűlölő kommenteket és véleményeket tartalmaztak, már akkor egyértelmű volt, hogy Csiby Károly szélsőséges nézeteket vall. Ennek fényében kérdés, hogy hogyan és miért alkalmazta a nagyváradi egyetem még csak meghatározott időre is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS