2021. július 24. szombatKinga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott Victor Ponta

2015. november 04. 10:41, utolsó frissítés: 18:49

"A kapzsiság és a felelőtlenség a fő bűnös" - jelentette ki Ponta a Colectiv-tragédiáról. Percről percre.


18:48 Megérkezett Ponta lemondása az elnöki hivatalba, egyúttal a javaslat, miszerint Mircea Dusa védelmi minisztert javasolják ideiglenes kormányfőnek.

17:57 Liviu Dragnea egyet sajnálkozott a kormány lemondása miatt.

17:55 Utolsó kormányülésükön olyant tettek Pontáék, amire nem nagyon számított senki.

17:46 Victor Ponta a tüntetők és saját pártja nyomására mondott le szerdán a tisztségéről - véli Cristian Pirvulescu politológus.


Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint "normális és elkerülhetetlen" volt a kormányfő lépése, miután a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes rendőri felvezetésében október 20-án meghalt rendőr ügye miatt már felbolydult a közvélemény, a péntek esti bukaresti tűzvész nyomán pedig a nyugtalanság kollektív felháborodásba csapott át, amely a kedd esti 25 ezer fős utcai tüntetésben csúcsosodott ki.

Pirvulescu szerint fennállt annak a veszélye, hogy a tüntetés állandósul, és tartós instabilitás alakul ki. Ha Ponta most nem mondott volna le, a következő napokban úgyis rákényszerült volna erre a növekvő utcai nyomás hatására - állapította meg.

Felidézte, hogy 2012-ben Ponta maga is tüntetések nyomán került hatalomra, hiszen akkor a Traian Basescu korabeli elnök köré csoportosuló koalíciós többség éppen az utcai megmozdulások miatt gyengült meg és bukott meg a parlamentben.

Az elemző szerint a "felháborodottak mozgalmáról" beszélhetünk, akik nem képviselik a társadalom többségét, de az aktív rétegeket képesek mozgósítani az interneten keresztül, és ezáltal befolyásolják a politikai játszmákat. Pirvulescu szerint Ponta lemondásában pártja is szerepet játszott, amely nyomást gyakorolt rá, mert nem akarta elszenvedni a terebélyesedő utcai megmozdulások politikai következményeit.

Pirvulescu úgy vélekedett, hogy a kormányfő lemondása következtében a tüntetések megszűnnek, de ha nem történik lényeges változás, akkor a tüntetések ismét felújulnak.

Hozzátette, hogy a pártok megpróbálják elkerülni az instabilitás erősödését, mert ez súlyosan árthat nekik a választási kampányban.

Dan Tapalaga újságíró a Hotnews.ro hírportálon közölt elemzésében úgy vélte, várhatóan szakértői kormány alakul, jelenleg ugyanis ez a legelfogadhatóbb megoldás mind a pártok, mind Klaus Johannis államfő számára. Tapalaga szerint egy technokrata kormány mindazonáltal nem lesz hatékony, mert esetleges beiktatása után nem fog rendelkezni a pártok reális támogatásával. (mti)

17:33 Klaus Johannis államfő sajtótájékoztatót tartott, amelyben sok részletet nem közölt, csak annyit, hogy holnap, legkésőbb holnapután egyeztet a pártokkal.17:21: Az RMDSZ nincs döntési kényszerben, hogy kormányra menjen vagy ellenzékben maradjon - vélekedik Kovács Péter ügyvezető elnök a Transindexnek adott interjúban.15:42: Tánczos Barna Hargita megyei RMDSZ-es szenátor nem örvend annak, hogy ideiglenesen Duşă válthatja Pontát. A politikus ezt írja Facebook-oldalán: "Ilyenkor derül ki, hogy kik is irányították a második vonalból a országot. A belügy- és a hadügyminiszter.... Rendben vagyunk..."

15:38: Korodi Attila Hargita megyei RMDSZ-es képviselő két Facebook-posztban is reagált Ponta lemondására:... illetve Mircea Duşă ideiglenes kormányfői jelölésére, amleyhez ezt a kommentárt fűzte: "Vederből cseberbe? Vagy helyesebben, cseberből tengerbe? Dusa...."15:03: Újra megjelent Victor Ponta Facebook-oldalán a korábban eltávolított poszt, amely gyakorlatilag a sajtótájékoztatóján elmondottak szöveges verziója. A posztra 21 perc alatt 777 hozzászólás érkezett.

Oamenii simt nevoia de mai mult şi cred că ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru! Nu vreau şi nu...

Posted by Victor Ponta on Wednesday, 4 November 2015


14:19 Liviu Dragnea PSD-elnök azt mondta, nem támogatják a PNL előrehozott választásokra vonatkozó javaslatát.

14:07 Victor Ponta Mircea Dușă védelmi minisztert javasolja ideiglenes miniszterelnöknek. Mint fogalmazott, nem lehet a levegőben hagyni a kormány tevékenységét és megvárni, míg a politikai válság rendeződik.

13:38 A jelenlegi kormánykoalíció gyűlése még mindig tart a parlamentben.

13:35 Gabriel Oprea arról beszélt, hogy kedd este 23 órakor döntötték el Victor Pontával közösen, hogy a legjobb döntés most "az utca hangjára" hallgatni.

13:30 Alina Gorghiu a PNL sajtótájékoztatóján azért is bocsánatot kért, mert korábban Mihaita Calimente PNL-s képviselő a Romania TV-ben kijelentette: "ha mi sem kellünk az utcának, akkor menjenek, szavazzanak a bolgárokra". Utána közleményben ő maga is bocsánatot kért.

13:23 Kelemen Hunor szerint Ponta lemondása a lehető legjobb megoldás. Gyorsinterjúnk az RMDSZ elnökével.13:18 A PNL előrehozott választásokat sürget - jelentette be Alina Gorghiu PNL-társelök. Vasile Blaga társelnök azt is hozzátette, Victor Ponta lemondása későn jött, de "jobb később, mint soha", mivel szükséges volt ahhoz, hogy a választásokat mihamarabb meg lehessen szervezni.

13:07 Szétszakadhat a PSD-UNPR koalíció.

12:38 "Ponta most elterelte a figyelmet arról, hogy politikai hulla volt." Gyorsinterjú Illyés Gergő politológussal Ponta lemondásáról.

12:22 Traian Băsescu volt államfő rövid Facebook-posztban üdvözölte Ponta lemondását. "Victor Ponta azt tette, amit tennie kellett. Köszönöm!" - írta Băsescu, aki amúgy ma ünnepli 64. születésnapját.

Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă.Mulţumesc!

Posted by Traian Băsescu on Wednesday, November 4, 2015


12:15 Lemondott Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester is.

12:04 A lemondás mindenképpen politikai felelősségvállalás - jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azzal kapcsolatban, hogy egy újságíró szóvá tette, Victor Ponta nyilatkozatában nem vállalt felelősséget a Colectiv klubban történt tragédia miatt.

11:30: Victor Ponta Facebook-oldalán közzétett egy üzenetet lemondásával kapcsolatban, amely azonban alig néhány perc után eltűnt. Az üzenetben gyakorlatilag megismételte a sajtótájékoztatóján elmondottakat.

11:18: A BBC-n is vezető Ponta lemondása:A cikk a Colectiv-tragédiát követő tüntetésekkel magyarázza a miniszterelnök lemondását, de megjegyzi azt is, hogy a Pontát korrupcióval gyanúsítják.

11:13: A www.maiepontaprimministru.com frissült, és választ ad a nagy kérdésre.

11:02: Nagyon nagy jelentősége van annak a ténynek, hogy a tegnap esti bukaresti tüntetések másnapján, délelőtt már bejelentette a lemondását Victor Ponta, ennek a gesztusnak értéke van a tüntetők szemében is – nyilatkozta pár perce a Digi 24-nek Cristian Tudor Popescu. Alapvető változások vannak Romániában, a következő kormánynak nehéz dolga lesz – jósolta az újságíró-író. Abszolút szükséges volt ez a változás, amit a lemondás fémjelez, de a hosszú távú társadalmi átalakulás azokon múlik, azon a fiatal generáción, akik kivonultak tüntetni – mondta Cristian Tudor Popescu. (digi24)

10:45 Bejelentette lemondását Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, megteszi azt a gesztust, amit az emberek elvárnak tőle, és az egész kormánnyal együtt lemond. "Nem harcolok az emberekkel, ez nagy hiba lenne" - mondta, hozzátéve, hogy reméli, a lemondása eleget tesz a tüntetők követeléseinek.

"Az elmúlt napokban az összes erőforrásunkkal segíteni akartuk az áldozatokat, és megköszönöm minden tűzoltónak, orvosnak a segítségét" - mondta Ponta.

A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek - jelentette ki.

Liviu Dragnea PSD-elnök azt közölte, 13 órakor derül ki, ki lesz az új miniszterelnök.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS