2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Illyés Gergő: Ponta most elterelte a figyelmet arról, hogy politikai hulla volt

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2015. november 04. 12:25, utolsó frissítés: 12:25


Illyés Gergő politológust kérdeztük Victor Ponta miniszterelnök lemondásáról.

Milyen következményei lesznek a lemondásnak? Mennyire van felkészülve az ellenzék a kormányzásra?

– Én sem tudom, hogy mennyire van felkészülve, de az egyértelmű, hogy Klaus Johannis most az ellenzékből nevez meg miniszterelnök-jelöltet. Valószínűleg Cătălin Predoiu lesz az, hiszen úgy lett elnök Johannis, hogy Predoiut nevezte meg "jelöltjének". Az államfő eddig folyton arra panaszkodott, hogy neki nincs saját kormánya, ezért nehezen tud együttműködni Pontával és a PSD-vel, és most itt az alkalom: lehet saját kormánya, hiszen neki kell megnevezni a következő miniszterelnök-jelöltet.

Úgy gondolom, a parlament probléma nélkül megszavazza Predoiut és a kormányát. Nem számítok hosszan elhúzódó politikai válságra, inkább arra számítok, hogy viszonylag gördülékenyen átveszi a hatalmat a PNL.Ebben a konstrukcióban az RMDSZ-nek hol lesz helye szerinted?

– A parlamenti többséghez, ami megszavazza a PNL-kormányt, szükség van az RMDSZ-re is, de ez nem elég. Szükség van vagy az Oprea vagy a Călin Popescu Tăriceanu pártjához tartozó képviselőkre, tehát mindenképpen kell, hogy a jelenlegi kormányoldalról átszavazzanak képviselők. De azt gondolom, ebben sem lesz hiba, ha csak Oprea megtépázott népszerűségére gondolunk. Nem gondolom, hogy bárkinek is érdeke lenne egy előrehozott választás a jelenlegi kormányoldalon. Mert ha nem szavazzák meg, akkor az következne, de mindenkinek az az érdeke, hogy húzzák ki a jövő évi parlamenti választásokig.

Az a kérdés, hogy egyszerűen csak megszavazzák-e a kormányt, vagy stabilan feláll egy olyan koalíció, amelynek többsége van a parlamentben. Ha visszaemlékszünk, néhány hete Vasile Blaga azt mondta, hogy a legideálisabb számára egy kisebbségi kormány lenne. Most ez megvalósulhat. Arra gondolt, hogy a parlamentben a PNL-nek csak akkor lesz meg a többsége, ha az RMDSZ és a kisebbségek mellett az UNPR is ott van mellette. Ez nem érdeke, és az elmúlt hét után pláne nem érdeke Opreával egy kormányban szerepelni. Nonszensz, hogy kisebbségi kormány lenne a jó, de most egy ilyen helyzetben elképzelhető, hogy az UNPR megszavazza arra hivatkozva, hogy stabilitás kell, de utána nem vesznek részt a kormányzásban.


Az emberek haragját le fogja csillapítani Ponta lemondása?

– Ezt nehezen tudom megmondani, mert Ponta lemondását nem ennek tulajdonítom, hanem ez egy rendkívül kedvező alkalom volt, hogy lemondjon, hiszen így úgy tűnik, mintha fejet hajtott volna a népakarat előtt, és úgy tesz, mint ahogy egy fejlett demokráciában elvárható. Eltereli a figyelmet arról, hogy egy politikai hulla volt, és úgy tűnik, mintha nem a bűnvádi eljárás miatt mondott volna le.

Az elmúlt hónapokban többször elmondtam, a PSD-nek nagyobb szüksége volt Pontára, mint fordítva, és ezáltal Ponta úgy léphetett ki ebből az ördögi körből, hogy úgy tűnik, mintha européer arc lenne, aki az utca szavára feláll, miközben mindenki tudja, hogy nem a miniszterelnöknek kellett volna ellenőriznie a tűzvédelmi előírásokat a Colectiv klubban. Viszonylag pozitívan távozik, és megkíméli magát a továbbiaktól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS