2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miért nem látta el a Colectiv sérültjeit egy 9 millió eurós sebészeti osztály Bukarestben?

2015. november 04. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

A főpolgármester közeli barátjának cége szerelte fel a részleget 9 millió euró értékben. Hat hónapja adták át, azóta sem működik.


Egy korszerűen felszerelt, hat hónapja átadott, elméletileg az égési sérülések kezelésére is hivatott kórházi sebészeti osztály a bukaresti Floreasca kórházban nem tudta fogadni „technikai okok miatt” a Colectiv klubban történt tragikus tűzeset sérültjeit. Ennek az információnak járt utána a Rise Project oknyomozó portál, és kiderítették, a részleg felszerelésének kivitelezéséért felelős cég Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere üzleti partnerének tulajdonában van.

A 9 millió euróba került kórházi osztálynak technikai gondok voltak a „levegő-berendezéseivel”, és átadása óta még mindig nem működik. Pedig megvolt tavasszal a hivatalos megnyitó, a létesítményt Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter avatta föl (maga a miniszter is megosztotta az avatás hírét az alábbi Facebook-posztban.)A részleget a Gemedica nevű cég szerelte fel 2013 és 2015 között, illetve ők vállalták a szakképzett személyzet felkészítését is, ezekért a termékekért és szolgáltatásokért pedig mintegy 9 millió eurót zsebeltek be a Rise Project által közölt adatok szerint.

A cég a 49 éves Aurel Galea tulajdonában van, aki közeli barátja, kampányfinanszírozója és üzletfele Sorin Oprescunak. A Gemedica egyébként egyedüli jelentkező volt a sebészeti osztály felszerelésére kiírt licitre. A Floreasca kórház által szervezett más licitek esetében is ugyanez volt a felállás, például 2012-ben a Gemedica öt nyilvános közbeszerzést nyert meg összesen mintegy 6 millió euró értékben. Ezek az összegek a kórház és a cég közötti keretmegállapodásokban szerepelnek, elképzelhető, hogy a tényleges végső összegek ennél kisebbek – jegyzik meg a Rise Project újságírói.

A Gemedica ugyanakkor ténylegesen évi több millió euró értékben kap állami megrendeléseket, négy évvel ezelőtt pedig luxusautókat és egy jachtot vásárolt szolgálati járműként, amelyekről Aurel Galea elismerte, „lehetséges”, hogy azokat időnként az Oprescu család tagjai – mint régi családi barátok – is használták.

A Gemedica által felszerelt, égési sérülések sürgősségi ellátására hivatott sebészeti osztály hivatalos neve „Plasztikai és Rekonstrukciós Mikrosebészeti Klinika”. Ioan Lascăr, a plasztikai sebészeti osztály vezetője még tavasszal azt nyilatkozta az átadáson, a részlegen hozzáférhető lesz az égési sérültek számára a szövetek gyógyulását felgyorsító oxigénes kezelés is egy erre a célra kialakított, zárt inkubátorszerűségben, amely teljesen higiénikus környezetet biztosít a betegek számára. Az osztályon azonban nem indult be a betegellátás, és ezt a hiperdrága berendezést soha nem vették használatba.

Az Europa FM tegnapi, Cătălin Tolontan vezette műsorában Nicolae Bănicioiu magyarázatként azt hozta fel, múlt héten a részlegen „a levegő-berendezés”, azaz az oxigénterápiás gépezet meghibásodott. A miniszter ugyanerről a témáról a TVR-ben azt is hozzátette, a részleg azért sem tudott működni, mert nem volt személyzet.

Ioan Lascăr osztályvezető tegnap arra hivatkozva indokolta az égési sérültek kezelésének elutasítását, hogy könnyebb volt az egészségügyi személyzetnek „ugyanazon a helyen” ellátni a sebesülteket, ugyanakkor azt ígérte, a súlyosabb sérülteket mégis elhelyezik majd a tavasszal felavatott osztályon.

A Rise Project megkeresésére, miszerint volt-e az új, nem működő sebészeti osztálynak működési engedélye, a Floreasca kórház illetékesei még nem válaszoltak. A Bukaresti Egészségügyi Igazgatóság azt közölte, a működési engedélyt a teljes intézménynek, azaz jelen esetben a kórháznak magának szokás kiadni, nem pedig külön minden részlegnek. A Gemedica szerint az engedély kérdésében a kórház vezetősége az illetékes, az oxigénterápiás berendezés pedig nem képezte részét az általuk a kórházzal kötött szerződésnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: „Spitalul de Urgenta Floreasca”. Via Wikipedia.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS