2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: Ponta lemondása a lehető legjobb megoldás

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2015. november 04. 13:14, utolsó frissítés: 13:20

Az RMDSZ elnöke sok változatot el tud képzelni, de azt nem, hogy a mostani kormánykoalíció tovább tevékenykedjen, és az RMDSZ ezt támogassa.


Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kérésünkre kommentálta Victor Ponta lemondását, és elmondta, hogyan látja az RMDSZ helyzetét, szerepét a következő napok történéseiben.


Hogyan értékeli Victor Ponta lemondását az elmúlt pár hét eseményeinek fényében?

Kelemen Hunor: - Sokféleképpen lehetett volna ezt a történetet menedzselni, többek között úgy, hogy a miniszterelnök ezelőtt két héttel lemond, sok más változat lett volna. Én azt gondolom, hogy a miniszterelnöknek és a kormánynak a lemondása az adott helyzetben a lehető legjobb megoldás. Ilyen helyzetben, amikor egy kilátástalan és megoldhatatlan helyzetbe kerül egy kormány a saját butasága miatt is, akkor lemond, én azt hiszem, hogy ez volt a helyes döntés, a normális döntés. A kérdés, hogy mi következik ezután.

Az RMDSZ helyét hol látja az elkövetkező napok történéseiben?- Klaus Johannis államelnök ma vagy holnap konzultációra hívja a parlamenti pártokat, és ezt követően majd nevesít egy miniszterelnök-jelöltet, valakit felkér kormányt alakítani. Itt több lehetőség van, az egyik, hogy a mostani kormánykoalícióból kér fel valakit, amit én nem tartok valószínűnek, és azt is gondolom, hogy a mostani kormánykoalíció ebben a formában nem folytathatja tevékenységét. Másik megoldás, és én inkább erre tippelnék, hogy a mostani ellenzék részéről kér fel valakit kormányalakításra, és az megpróbál többséget alkotni.

A kisebbségi kormánynak a lehetősége is fennáll, mint ahogy a technokrata kormány is, illetve a parlament feloszlatása is lehetséges. Az RMDSZ részt vesz a konzultáción, és természetesen a mostani ellenzéki pozíciónkat is, a parlamenti konfigurációban a mostani helyünket is tiszteletben tartva, figyelembe véve fogunk tárgyalni.

Az általam elmondott négy változat közül, amit én nem tudok támogatni, az a mostani kormánykoalíció továbbélése. A többi mind lehetséges: egy mostani ellenzékből összeálló kormány, egy technokrata kormány, akár egy előrehozott választás is, ha ezt tartjuk az ország szempontjából helyesebbnek és jobbnak. De nem kell előreszaladni, a következő napokban ez ki fog derülni, mi csakis azt vesszük figyelembe, hogy mi jó a közösségnek, és mi jó az országnak. A három változat közül szerintem bármelyikből lehet olyan megoldást kialakítani, ami a mostani kihívásokra tud jó választ adni. Nem kell túlságosan előreszaladni, ez ki fog derülni a következő napokban.

A jelenlegi ellenzék, a PNL fel van-e készülve arra, hogy kormányzati szerepet vállaljon?

- Ilyen rendkívüli helyzetekben erre a kérdésre csak azt az egyetlenegy helyes választ lehet adni, hogy amikor valakire rábíznak egy feladatot, akkor kiderül, hogy el tudja-e végezni. Én azt gondolom, hogy a mostani ellenzékben van elég energia, tudás, tapasztalat és akarat is, hogy kormányt alakítson. Az RMDSZ számára az lenne az egyetlen rossz helyzet, ha ebben a pillanatban benne lenne ebben a kormánykoalícióban. Ha a tavaly novemberben nem lépjük meg, amit megléptünk, akkor most nagyon nehéz helyzetben lennénk. Most ezt nem azért mondom, hogy így utólag igazoljam az én akkori döntésemet és javaslatomat, hanem azért, mert akkor is azt gondoltam, és ma is azt gondolom, hogy olyan mértékben lehetetlenné vált az együttműködés, hogy nem tudtuk vállalni. Most képzeljük el, hogy milyen lenne, ha mi is ebben a kormányban lennénk, és most próbálnánk kilábalni ebből a helyzetből.

Egy kisebbségi kormányt támogatna az RMDSZ?

- Bizonyos feltételek között ez is elképzelhető. Én ezt eleve nem zárom ki, ha arra a következtetésre jutunk, hogy ez egy olyan változat, amellyel érdemes a következő szűk egy esztendőben menni előre, a választásokat megszervezni, akkor ezt is el tudom képzelni. Sok változatot el tudok képzelni, egyet nem: hogy a mostani kormánykoalíció továbbmenjen, és ezt a kormánykoalíciót támogassuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS