2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyre több szórakozóhely működtetője érzi úgy, hogy nem felel meg a biztonsági előírásoknak

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. november 05. 17:26, utolsó frissítés: 17:31

Kényszerpályára kerültek a bukaresti Colectiv klub tragédiáját követően a szórakozóhelyek. Sokan most pótolják sokéves mulasztásaikat.


Egyre-másra jelentik be a klubok és szórakozóhelyek a Colectiv klub tragédiáját követően, hogy ideiglenesen bezárnak, hogy ellenőrizzék biztonsági berendezéseiket. A tragédia másnapján kegyeleti okokból, vagy az ellenőrzéstől tartva Bukarestben és országszerte több klub is lefújta aznapi programját és bezárt. A hétvégén a klubok és szórakozóhelyek ellenőrzésére indult polgármesteri hivatali ellenőrök és a rendőrség fölöslegesen indult ellenőrző körútra, sok helyet nem találtak nyitva, így kénytelenek máskor visszatérni.

Legutóbb a nagyváradi Moszkva kávézó Facebook-oldalán jelentette be, hogy szerdától kezdve saját elhatározásából egy rövid időre bezár.

#impreunarezistamAm intrat in al 6-lea an de functionare. Inca de la inceput, am trecut impreuna prin momente frumoase,...

Posted by Moszkva Kávézó on Wednesday, November 4, 2015


A kávézó közleménye szerint ez idő alatt olyan esetleges átalakításokat hajtanak végre, ami a közönség biztonságát szolgálja, így a következő néhány hétre megszervezett eseményeiket egy későbbi időpontra helyezték át.A kolozsvári Boiler Club az elsők között jelezte, hogy nem nyit ki. A Facebookon szombaton délben jelentette be, hogy nem tartja meg a Pop Killers együttes fellépésével a Halloween estjét. A klub vezetősége döntését kegyeleti okokkal indokolta: „Mélyen megrendít és fájdalommal tölt el a tegnap este Bukarestben bekövetkezett tragédia. Ma esti rendezvényünket lemondjuk az életüket veszített személyek emlékének tiszteletére, a gyászoló családjaikkal való együttérzésből és mindazokkal való szolidaritásból, akik a tragédiában megsérültek” – írták a Boiler Club Facebook-oldalán.

A szombat esti programok elmaradása után hétfőre már több klubtulajdonos is nyilvánosan bejelentette, hogy végleg bezárja a létesítményét, vagy legalább ideiglenesen felfüggeszti annak működtetését az eset következtében. A brassói Rockstadt például azért döntött így, mert a hangszigetelésük ugyanolyan szivacsból készült, mint a Colectiv klubé, és le akarják cserélni. A iași-i La Baza a Facebookon jelentette be, hogy ugyan van két kijáratuk és tűzoltópalackjaik, fel szeretnék újítani a klubot, így néhány hónapra bezárnak. A bukaresti Expirat klub vezetője pedig szintén Facebook-üzenetben azt írta, 12 évig felelőtlenül veszélyeztette sok ezer ember életét, ezért végleg bezárja az általa üzemeltetett helyet.

Kedden negkerestük Edmond Lenarthot, a kolozsvári Boiler és a Booha kolozsvári szórakzóhelyek pr-osát, akinél arról érdeklődtünk volna, hogy megfelel-e a tűzvédelmi előírásoknak a Boiler Club. A pr-os előbb készségesnek mutatkozott, majd mikor meghallotta kérdéseinket, lecsapta a telefont.

A Boiler Club később egy közleményben tudatta: áthelyezi a következő időszakban megtartandó rendezvényeit, és vizsgálatot indít a bukaresti tragédia miatt.

A közlemény kiemeli, hogy a helyiség jelenleg a legalacsonyabb fokozatú besorolást kapta a tűzveszélyességi skálán, mivel minden betonból van, és rendelkezik két, megfelelően kijelzett kijárattal, emellett van saját tűzcsapja és hat tűzoltópalackja is. Mégis, saját indíttatásból úgy döntöttek, hogy vizsgálatra hívják az illetékes hatóságokat, hogy ha szükséges, javíthassanak a biztonságon - írják a közleményben.

A következő rendezvényeket helyezik át a Kolozsvár Arénába: a november 7-i State of Mind koncertet, SYNKRO november 13-i DJ setjét, valamint a japán DJ KRUSH november 20-i lemezbemutatóját.Az ugyancsak kolozsvári The Shelter a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a következő napokban egy szakértő csapattal megvizsgálja a rendezvényeinek helyet adó tereket. Ezért november 6-ig a klub zárva marad, a november 3-i rendezvény is elmarad. A személyzet a Sürgősségi Esetek Felügyelőségével és a rendőrséggel együttműködésben ellenőrzi a szórakozóhely biztonságosságát. „A legfontosabb számunkra az eseményeinken résztvevők biztonsága, ezért a tevékenység szüneteltetéséért mindenki szíves megértését kérjük” - olvasható a The Shelter Facebook-oldalán.

A Janis szórakozóhelyről, amelyet a problémás lokálok listájára is felírt a polgármesteri hivatal, november 3-án, a buli megkezdődése után hirtelen felújításra hivatkozva kitessékelték a vendégeket.Demeter József, a marosvásárhelyi Jazz & Blues Club tulajdonosa kedden megkeresésünkre elmondta, klubja teljesíti a biztonsági előírásokat.

Folyamatosan kiképzést tartanak a tűzoltók a szórakozóhelyen, amely, mint mondta, megfelel az összes biztonsági követelménynek. A tűzoltók hétfőn is ellenőrzést tartottak. A klub 5+1 kijárattal rendelkezik, az összes ajtó kifelé nyílik. Emellett két ablak is vészkijáratként szolgálhat. A Jazz be van kapcsolva a tűzoltóság rendszerébe, tehát tűz esetén azonnal elindulnak a szirénák, a villany automatikusan eloltódik. Emellett füstelszívó berendezés is üzemel, és oltóberendezéseket is beépítettek, poroltókkal is fel van szerelve a klub, a személyzet két tagja pedig tűzoltó szakember. A klub tűzbiztosságát az is növeli, hogy nincs gyúlékony szigetelés a beton- és téglafalakon.

Csütörtökön egy szűkszavú közleményben tudatta a klub, hogy ideiglenesen bezár, amíg sikerül meghosszabbítani a működési engedélyt.

Având în vedere tergiversarea emiterii avizului de către departamentul Patrimoniului Național al Ministerului Culturii,...

Posted by Jazz&Blues Club Targu Mures on Wednesday, November 4, 2015


Hogy kell kinéznie egy biztonsági rendszernek egy szórakozóhelyen?Riasztógomb – ez úgy működik, hogy ha a szenzorok nem érzékelnek füstöt, akkor valaki megnyomhatja a gombot, ez beindítja a riasztórendszert.Szirénák – hangriasztásFüstérzékelők – sokan azzal védekeznek, hogy azért nem tesznek füstérzékelőt, mert dohányzó a kocsma, és a cigarettafüsttől beindul a riasztás.

"Ez hamis érvelés, mert azok az érzékelők, amelyek a cigarettafüsttől is beindulhatnak, a legolcsóbban beszerezhető érzékelők. A digitális érzékelők csak akkor indulnak be, ha a hőmérséklet 60 fok fölé emelkedik. A cigarettafüst eleve nem meleg, és más a sűrűsége. Emellett ezek a készülékek vegyi érzékelővel is rendelkeznek, tehát ha valamilyen anyag kigyullad, az égésből keletkező füsttől azonnal beindulnak" – mondta el egy kolozsvári szórakozóhely menedzsere.Kijárat-jelzők – saját akkumulátorral rendelkező felszerelések. Ezeknek minden kijárat fölött ott kell lenniük; akkor gyúlnak ki, ha megszűnik az áramellátás.Riasztóközpont – ez irányítja a riasztóberendezést.


Megjegyzés: anyagunkat szerdai megjelenésre készítettük elő, a kormány lemondása miatt azonban csak ma közöljük, ezért egyes információkat utólag aktualizáltunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS