2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dacian Cioloşt kéri fel kormányalakításra Johannis

szerk. 2015. november 10. 16:06, utolsó frissítés: 17:54

Victor Ponta lemondását követően egyre gyakrabban hangzott el a volt agrárbiztos neve. Most már szinte biztos, hogy ő lesz a kormányfő. Itt megtudhatod, ki is ő.


UPDATE 17:06, 2015.11.10.: Klaus Johannis a parlamenti pártokkal folytatott keddi egyeztetést követően Dacian Cioloşt kérte fel a kormányalakításra. Az államfő egy technokrata, politikai szempontból tiszta személyként mutatta be a jövendő miniszterelnököt, akit még a parlamentnek is meg kell szavaznia.

"Arra a következtetésre jutottam a politikai pártokkal és a civilekkel való konzultációt követően, hogy a kormányzási feladatok elvégése érdekében egy független, technokrata miniszterelnökre van szükség, aki nem volt soha semmilyen politikai vagy egyéb botrány részese. Egy olyan személyt nevezek ki, aki már bizonyította, hogy megfelel a nehéz körülmények közt is" - mondta Johannis.

Az államfő nem akar előrehozott választásokat: arról beszélt, hogy tavasszal tiszta önkormányzati választásokra, ősszel pedig tiszta parlamenti választásokra van szükség.

Johannis kiemelte, hogy a jogállam megerősítésére van szükség Romániában, ezért nyitottá kell tenni a politikai versenyt. "A politikai élet nem alakulhat át csak a pártokon belül, fiatal, új arcok megjelenésére van szükség". Hozzátette: "ez nem azt jelenti, hogy a régi, tapasztalt politikusoknak el kell hagyniuk a politikát, hanem azt, hogy új személyek egészítsék ki a jelenlegi politikai osztályt".


Johannis elmondta, a kormány lemondását követően a politikai pártok azonnal megértették, hogy közösen kell megoldást találni a kialakult helyzetre. Hozzátette, hisz abban, hogy a szakértői kormány felállítása megoldást jelent Románia számára a 2016-os őszi parlamenti választásokig.

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő, a szakértői kormány megalakításával megbízott Dacian Cioloş kiemelte, tisztában van azzal, hogy a román társadalom szempontjából kulcsfontosságú pillanatban bízták meg szakértői kormány alakításával. Rámutatott, a következő napokban főként arra koncetrál, hogy megtalálja a kormányát alkotó személyeket, valamint kialakítsa komrányprogramját.

Elmondta, a jelenlegi helyzetben különösen fontossá vált, hogy a kormány biztosítsa a közintézmények közötti kapcsolódási pontokat, valamint a politika és társadalom közötti kommunikációt.

"Egy év elég hosszú idő ahhoz, hogy a kormány ne csak szigorúan adminisztratív jellegű munkát végezzen, viszont túl rövid idő ahhoz, hogy véghezvigyünk a társadalom által már régen várt reformokat" - mondta Cioloş. Kiemelte ugyanakkor, hogy amennyiben a parlament bizalmat szavaz szakértői kormányának, technokrata miniszterelnökként szándékában áll együttműködni a társadalommal, valamint a poltikai pártokkal is a kormányzás, valamint a kormányzati adminisztráció során.

Cioloşnak az alkotmány szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy összeállítsa a kabinet névsorát, bemutassa a kormány programját, majd bizalmat kérjen a parlamenttől.

xxx

Victor Ponta lemondását követően megindult a találgatás az új miniszterelnök személyét illetően. Dacian Cioloş, a volt agrárbiztos neve egyre többször felmerült. Az RMDSZ, habár nem nevezett meg saját jelöltet, "egy Cioloş típusú miniszterelnököt" szeretne a kormány élén látni. A nap folyamán PNL-s forrásokra hivatkozva a román sajtó szinte biztosra vette Cioloş kinevezését.

Dacian Cioloş 1969. július 27-én született Zilahon. A szilágysomlyói mezőgazdasági gimnázium elvégzése után Kolozsváron folytatta tanulmányait a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kertészeti szakán. Az egyetemi évek alatt diákképviselő volt az egyetem szenátusában.

Franciaországban tanulta ki a szakmát

A kolozsvári egyetem befejezése után Franciaországban állami ösztöndíjjal folytatta tanulmányait. Mezőgazdasági fejlesztés gazdaságtanából szerzett oklevelet az École Nationale Supérieure Agronomique de Rennes-en és a Montpellier 1 Egyetemen, ahol 1997-ben mesterfokozatot, 2006-ban pedig doktori címet szerzett.

Szakmai tudása elmélyítése érdekében a Bretagne-i Mezőgazdászok Regionális Szövetségének az égisze alatt 13 hónapot töltött francia családi farmok tanulmányozásával, ugyanakkor több olyan projektben vett részt, amely a francia mezőgazdaság javítására szolgált.

2000 óta a Groupe de Bruges mezőgazdasági agytrösztjének tagja.

SAPARD programkoordinátor


A mesteri elvégzése után agrárközgazdászként dolgozott az Európai Bizottságnál Brüsszelben, ahol a SAPARD program előkészítésében vett részt 1997-ben és 1999-ben.

Cioloş 2002 és 2003 között tagja volt az Európai Bizottság Romániába delegált küldöttségének is, amely a SAPARD program országos beindítását felügyelte.

2005-től a mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, ahol először miniszteri tanácsosi, majd helyettes államtitkári pozíciót töltött be. 2007 októberétől 2008 decemberéig a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormány mezőgazdasági minisztere volt, de mindvégig megőrizte szakértői hírnevét.

A legkompetensebb agrárbiztos

2009-ben a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának az Európai Parlament valamennyi pártja megszavazta. A Financial Times a meghallgatása után négy csillagra értékelte az ötből. Barroso kinevezését követően úgy fogalmazott, hogy „Cioloş messze a legkompetensebb azok közül, akiket jelöltek erre a posztra.”

Cioloş agrárbiztosi mandátumának lejárta után is maradt az Európai Bizottságnál, az új elnök is igényt tartott a szakmai tudására, 2015 júliusában Jean-Claude Juncker tanácsadójának nevezte ki a nemzetközi élelmiszerbiztonságot érintő kérdésekben.

Jó miniszterelnök lenne Ciolos?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS