2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nálunk van a legtöbb szegény gyerek az Európai Unióban

2015. november 25. 15:03, utolsó frissítés: 2015. november 26. 08:38

Újabb lesújtó statisztikát tett közzé az Eurostat: Romániában a gyerekek 51 százalékát fenyegeti a szegénység.


Alig egy héttel a hónap közepén megjelent ENSZ-jelentés után, amelyben a jelentéstevő a politikai akarat hiányával vádolta meg az ország politikusait, amiért a lakosság negyven százaléka él mélyszegénységben, újabb lesújtó adatok jelentek meg Romániáról. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat adatai szerint nálunk a gyerekek több mint felét fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés.

Gyermekszegénység az Európai Unióban

A szegénységben felnövő gyerekek egész életére kihatással vannak a gyermekkorban elszenvedett nehézségek. Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és étkezéshez. Ennek ellenére a gyermekszegénység az uniós tagállamokban is probléma, az Eurostat statisztikái szerint a tavalyi évben mintegy 26 millió, vagyis minden negyedik gyermeket fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés Európában. Ez az Unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti.

Bár az arányok nagyon eltérőek, szinte valamennyi tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között. Az Unió sereghajtói Románia, Bulgária és Magyarország. Romániában a gyermekek 51 százalékát, Bulgáriában 45,2 százalékát, Magyarországon pedig 41,4 százalékát fenyegeti a szegénység. A legjobb helyzet a skandináv országokban van, Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata.
Az EP konkrét lépéseket vár a tagországoktól a gyermekszegénység felszámolása érdekében

Az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén vitáztak arról a jelentésről, amely felszólítja a tagállamokat, hogy konkrét lépéseket tegyenek ennek a társadalmi problémának a felszámolásáért. A november 24-i, keddi strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament végül 569 szavazattal, 77 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést.


Illusztráció: ELEPHOTOS / Shutterstock.com

A jelentés szerint 2008 és 2012 között a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett gyermekek száma majdnem egymillióval nőtt Európában (EU27+Norvégia, Izland és Svájc), és ez a szám 2011 és 2012 között is több mint félmillióval emelkedett. Szintén lesújtó adat, hogy az EU27 országaiban a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázata 2008 és 2012 között 26,5%-ról 28%-ra növekedett.A jelentés aggasztónak tartja, hogy az Európai Unióban az alultáplált gyermekek aránya is növekszik, ami a Unióban már eltűnt betegségek újbóli megjelenését eredményezi (pl. angolkór). Az UNICEF adatai szerint olyan országokban, mint Észtország, Görögország és Olaszország, 2008 óta drámai módon megkétszereződött azon gyermekek aránya, akik két, egymás követő napon át nem jutnak húshoz, csirkéhez vagy halhoz.

Az elfogadott jelentés ugyanakkor kimondja, hogy amennyiben az Európa 2020 stratégia részeként az Európai Unió 2020-ra húsz millióval szeretné csökkenteni a szegénység által sújtottak számát, akkor sokkal láthatóbbá kell tenni a gyermekszegénység elleni küzdelmet az EU legmagasabb politikai szintjein is.

A gyermekszegénység nemcsak a pénz hiányát jelenti

Amellett, hogy nincs elegendő forrás a gyermekek étkezésének, lakhatásának és öltöztetésének fedezésére, a szegénység társadalmi kirekesztettséggel, az oktatás és a megfelelő egészségügyi ellátás hiányával is járhat. A statisztikák azt is kimutatták, hogy az elvált szülők, főként az egyedülálló anyák gyermekei számára jóval nagyobb a kockázat.

Inês Cristina Zuber (baloldali, portugál) jelentéstevő elmondta: „A megszorító intézkedések miatt fajult idáig a helyzet, és egyre rosszabb lesz”. Az EP-képviselő szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell az oktatáshoz, valamint az egészségügyi és szociális ellátáshoz való hozzáférést a gyermekek és családjuk számára. Inês Cristina Zuber úgy gondolja, hogy emellett a tagállamoknak megoldást kell találniuk a munkanélküliség felszámolására, és gondoskodniuk kell a megfelelő étkeztetésről és lakhatásról is.

A szomszédok nem akarnak szembenézni a valósággal

A gyermekszegénység nem csak Romániában jelent problémát, Magyarországon is gondok vannak.

Múlt héten a magyar parlamentben tűzték volna napirendre a gyermekéhezés elleni küzdelmet, de a Fidesz-KDNP kihátrált ez alól. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó úgy nyilatkozott, hogy a kormány felszámolta a gyermekek éhezését, akik mégis éhesek, azok csak a szülők hanyagságától szenvednek. A kérdésben Orbán Viktor is felszólalt, aki szerint az elmúlt huszonöt évben messze a Fidesz-kormány tette a legtöbbet a gyermekszegénység ellen, hiszen a gyerekek 90 százaléka óvodás korától naponta négyszer az állam pénzén kap enni.
Ennek ellenére az Eurostat adatok szerint Magyarországon van a harmadik legtöbb szegény gyerek az EU-ban. Az OECD októberben közzétett adatai szerint pedig 2008 és 2012 között az országban 7 százalékról 17 százalékra nőtt a relatív szegénységben élő gyerekek száma. Az MTA és a Máltai Szeretetszolgálat tanulmánya szerint 30-50 ezer gyerek éhezik naponta, azoknak a kiskorúaknak a száma, akik időszakosan, hétvégenként, iskolai tanítási szünetekben éheznek pedig eléri a 200 ezret.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS