2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniszterek kedvencei: mindig ugyanazok kapják az állami szoftvermegrendeléseket

Simon Mária Tímea 2015. november 29. 16:49, utolsó frissítés: 2015. december 02. 19:33

Az informatikai közbeszerzések nyerteseit előre lehet tudni, pedig a szoftvereik sem jók, és korrupciós botrányok is kötődnek a nevükhöz.


Szerdán jelentette be az újonnan kinevezett mezőgazdasági miniszter, Achim Irimescu, hogy az informatikai rendszer hiányosságai miatt csúszhat a területalapú támogatások előlegének a kifizetése. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA) a kifizetésekhez használt szoftvert a Siveco-Teamnet konzorcium készítette.

Nem ez az első eset, hogy állami ügynökségnél szoftverhiba gondok vannak már közvetlenül a program működésbe helyezése után, s nem ez az első eset, hogy ilyenkor a Siveco Románia neve merül fel, mint a szoftvert gyártó cég. A Sivecót sokan a “miniszterek kedvencének” is nevezik, hiszen a román állami megrendelések legnagyobb százalékát elnyerő cég szinte valamennyi minisztériumnak dolgozott már, de más állami intézményeknek is ő “oldotta meg” az informatikai gondjait.

“A számítógépek királynője”

A romániai IT szektor egyik legnagyobb szereplőjének számító Siveco Romániát 1992-ben alapították, 2014-ben már több mint ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és a statisztikák szerint neki van a legnagyobb piaci részesedése a hazai szoftvergyártás területén (14,3 százalék). A cég forgalma 2009 és 2014 között 50 millió euró körül mozgott, 2014-ben még ennél is jobban ment a vállalatnak, hiszen csak állami intézményekkel több mint tizenöt szerződést kötött, amelyeknek az összértékét hetven millió euróra becsülik.
A Siveco az elmúlt években nem volt mentes a botrányoktól sem, az egyik legnagyobb médiavisszhangot kapó ügyben, a Microsoft-Gateként elhíresült, kilenc volt minisztert is érintő korrupciós botrányban a cég neve többször is felmerült.

2014. szeptemberében a Siveco újabb korrupciós üggyel került az újságok címlapjára, amikor a hatóságok nagyméretű házkutatást tartottak a cég több vezetőjénél és letartóztatták a cég fejét, „a számítógépek királynőjeként” elhíresült Irina Socolt. A nevét a tanügyminisztériummal kötött szerződés után kapta, amely több mint 8000 iskola számítógépekkel való felszerelését irányozta elő több millió dollár értékben.

Tavaly szeptemberben az ügyészség nagyméretű adócsalással vádolta meg a Siveco vezetőségét, akik több mint ötven fantomcégen keresztül tízmillió eurót számláztak ki, amelynek következtében legalább 3 millió euró értékben károsították meg az államot.

A nyomozás során tipikus balkáni történet bontakozott ki. A legnagyobb hazai szoftvergyártó vállalatnak olyan cégek számláztak ki „informatikai szolgáltatásokat” akiknek nem volt alkalmazottjuk, s nemhogy a programozáshoz nem értettek, de a cég profilja szerint ócskavasat gyűjtöttek. Az Eurovip nevű cég igazi újrahasznosító volt, hiszen ahogy az ügyész frappánsan megjegyezte: „a cég ócskavasat vásárolt, és informatikai programokat árult”. A legnagyobb hazai informatikai cég "üzleti partnersége" a Sinteşti-i roma ócskavasgyűjtőkkel a rendszer korruptságának a fokmérője is egyben.Irina Socol mellett a cég öt másik vezető beosztású alkalmazottja ellen is vádat emeltek, akik az ügyészek szerint egy egész adócsaló-hálózatot építettek fel. Socolt 2015 júliusában három év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bukaresti bíróság.


A miniszterek kedvence

A 2014-es botrányt követően azt feltételezhetnénk, hogy a Siveco, amely addig monopolhelyzetben volt, ami az állami intézményekkel kötött szerződéseket illeti, elveszíti a „miniszterek kedvence” státuszt, és nem fog további több milliós eurós állami megrendeléseket kapni. Nos, nem így történt: a bukaresti cég, több másik céggel együttműködésben sorra nyeri el nemcsak az állami intézmények informatikai rendszerének a további fejlesztését, de az uniós alapok kutatás-fejlesztésre szánt pénzeinek a nagy része is azokhoz a konzorciumokhoz vándorol, ahol a Siveco is partner.

2015. októberében jelent meg a hír, hogy éppen az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) szeptember 29-én 4 millió euró értékű keretszerződést kötött a Sivecóval a vámügyi informatikai rendszer (SIIV) karbantartására.

A Siveco 2009 és 2014 között informatikai rendszereket fejlesztett a tanügy-, a gazdasági, a fejlesztési, az igazságügyi, az ifjúsági minisztériumoknak, mondhatni a román állam digitalizálását a Siveco végezte. A legtöbb esetben direkt megrendelések voltak vagy elrendezett közbeszerzések.

Az oktatási minisztérium megrendelésére készített informatikai rendszert, a SEI-t még a 2000-es évek elején kezdte fejleszteni a Siveco. Az oktatási minisztérium és a Siveco közti szerződést Ecaterina Andronescu akkori oktatási miniszter és Irina Socol, a vállalat vezetője írta alá, a szerződés összértéke 124 millió euró volt. A DNA ebben az ügyben is nyomozást folytatott, szerinte a Siveco annak ellenére is ki lett fizetve, hogy a vállalások egy részét nem teljesítette. Ezen kívül a szerződés keretében beszerzett informatikai berendezések egy részéért a vállalat 30-40%-kal a piaci ár fölött számolt el.

A Siveco által fejlesztett platformmal mindenki találkozott már egyszer, aki belépett az edu.ro-ra, és meg szerette volna nézni az érettségi eredményeket, ugyanis ez a rendszer felel többek között az érettségi vizsgák eredményeinek a közzétételéért is. Az oktatási minisztérium megrendelésére készített rendszernek egyéb funkciói is vannak, de hiába a több éves fejlesztés, az eredmény egyáltalán nem felhasználóbarát. 2012-ben az előkészítő osztályokba történő beiratkozás állt le több órára, mert a platform nem bírta a terhelést, és leállt.Nemcsak az oktatási minisztérium számára készített rendszerrel voltak technikai gondok, szinte valamennyi nagyobb projektjük problémás volt.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) számára készített rendszer (a SIUI) fejlesztése 2002-ben kezdődött, és 2011-re készültek el vele. A 2011. decemberében életbe léptetett rendszer alig pár héttel az elindulás után leállt, és a biztosító pénztárak teljesen lebénultak. Az állam a szoftverért kezdetben 36 millió eurót fizetett, de a román sajtóban megjelent információk szerint a végösszeg 120 millió euróra ment fel a fejlesztés befejezésekor. A szoftvert szinte mindenki megváltásként várta,amely majd meg fogja könnyíteni a munkát, sokak szerinte ellenben csak még jobban megnehezítette azt.2008-ban a Siveco az APIA-val kötött szerződést a mezőgazdasági ügynökség informatikai rendszerének az elkészítésére. A Versenytanács szerint azonban a közbeszerzési eljárás tisztességtelen volt, mert a Siveco, a Teamnet, az IBM Romania és az Intrarom cégek trükköztek a közbeszerzési ajánlatokkal kapcsolatban, és előre megegyeztek az ajánlatokban.

A történet pikantériája, hogy 2014. júliusában az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) a Siveco, Uti Grup, SAP, Computer Sharing konzorciumot bízta meg egy a közbeszerzési rendellenességek kiszűrésére szolgáló platform elkészítésével. A Prevent elnevezésű programért majdnem 7 millió eurót fizetett az ügynökség.

Nincs IT közbeszerzés Ghiţă nélkül

A Siveco mellett a másik állandó szereplője az állami megrendelésekért folytatott licitálásnak Sebastian Ghiţă üzletember. Az USL színeiben 2012-ben képviselői mandátumot nyert üzletember az Asesoft és RomaniaTV tulajdonosa, huszonévesen már eurómilliomos volt.

A PSD-s képviselő cégcsoportjához tartozó Teamnet szoftvergyártó vállalat több állami közbeszerzésen került ki győztesen. A Teamnet készítette el például az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) számára a telekkönyvek digitalizálását. Ghiţă cégének az ajánlata 1 banival volt kevesebb, mint a hivatal becslése.

PSD-s források szerint nincs olyan, az IT területén megrendezett licit, amelyen ne a Sebi Ghiţă érdekeltségébe tartozó cégek nyernének.2015. februárjában arról szóltak a hírek, hogy a külügyminisztérium megrendelésére a Siveco és az Expert One Research nevű cég fogja kivitelezni az állampolgárok nyilvántartására szolgáló informatikai rendszert. Az Expert One Research-ről kiderült, hogy szintén Ghiţă baráti társasága vezeti, amely ugyanakkor megegyezik az XOR-IT System nevű céggel, amely 2012 nyarán az Állandó Választási Hatóság számára elkészítette a többszörös szavazókat kiszűrő programot a Traian Băsescu leváltására megrendezett referendumra.

Az állami megrendelések elnyerésére az évek során mondhatni jól bejáratott forgatókönyv alakult ki a Siveco és a Ghiţă érdekeltségébe tartozó cégek között. A liciten nyertes cég sok esetben alvállalkozásban továbbadta a munkát a másik vállalatnak, így közösen részesültek az állami és uniós forrásokból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS