2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Játékbomba miatt vették őrizetbe a kézdivásárhelyi HVIM-vezetőt?

2015. december 01. 21:32, utolsó frissítés: 2015. december 04. 10:48

Az airsoft katonai játékban használatos, műanyag golyókat szétszóró "bombáról" tárgyaltak telefonon, erre harapott rá a SRI - véli az egyik érintett.


A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) visszautasítja a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni. A szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) közlésére reagált, amely szerint házi készítésű bombát akart robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen a HVIM egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek.

A HVIM közölte: székelyföldi szervezetük "elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak" van kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket, B.I.-t őrizetbe vették Bukarestben. Azt írták: minden hatósági intézkedés "teljesen törvénytelen" volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot.

Álláspontjuk szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az ügyben kiadott sajtóközleménye "hemzseg a hazugságoktól", mivel "semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne". Hozzátették: "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát" és a szülinapi tortáról a csillagszórót" foglalták le.

Azt írták: "a képtelen rágalmak miatt" a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fognak fordulni.


A Mediafax "nyomozói forrásokból" úgy értesült, hétfőről keddre virradóra több házkutatást is tartottak a feltételezett kézdivásárhelyi bombamerénylet-kísérlet kapcsán, amely során pirotechnikai eszközöket és robbanószereket találtak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi szervezetének elnökénél és "bűntársainál". Közel 400 pirotechnikai eszközt, 210 darab másod- és harmadkategóriás robbanószert, elektronikus időzítőket, katonai éjjellátókat is találtak - írja a Mediafax. Az őrizetbe vett B.I. egy sportlövészeti poligont is működtetett, ám a nyomozók nem találtak a házkutatás során lőfegyvert vagy engedélyköteles fegyvert – áll a hírben.

A Transindex megkereste H. Istvánt, akinél december 1-jén hajnalban, Nyújtódon szintén házkutatást tartottak. A HVIM-szimpatizáns, dísznövény-kereskedéssel foglalkozó vállalkozónál is pirotechnikai eszközöket kerestek, ám nem találtak semmit. Lefoglalták a számítógépe merevlemezét, és beidézték Sepsiszentgyörgyre, ahol a mai nap ki is hallgatták tanúként. Az ügyésznek elmondta, hogy egy – a SRI által lehallgatott – telefonbeszélgetésükből adódhatott az a félreértés, miszerint B. István bombát akart volna gyártani.

H. István és B. István arról tárgyaltak telefonon, hogy a B. István által működtetett, esztelneki airsoft katonai játékpályára be kellene szerezni egy műanyag golyókat kilövő “bombát”, ám az interneten is megvásárolható játékbombát házilag is el lehet készíteni, így sokkal olcsóbb. Az airsoft katonai játékhoz használatos, a műanyag golyókat öt méteres hatótávolságra szétszóró, időzített és távirányítóval elindítható, ám az ember testi épségére veszélyt nem jelentő “játékbombáról” volt tehát szó, amikor B. István azt a kijelentést tette, hogy ő házilag is el tudja készíteni a bombát. Ebből a lehallgatók arra következtethettek, hogy valódi bombáról van szó. "Az ügyész is kacagott az egészen", amikor H. István a kihallgatáson tájékoztatta a hatóságokat, valójában egy játékról van szó.A Transindexnek az érintett azt nyilatkozta, szerinte B. Istvánt hamarosan hazaengedik, bár sem ő, sem tudomása szerint a család nem tudott beszélni a Bukarestbe vitt HVIM-elnökkel.

A harmadik személy, akinél szintén házkutatást tartottak, a sárfalvi Sz. O., akinél szintén nem találtak semmit, de úgy került a képbe, hogy a két HVIM-essel közösen szoktak sportolni. Az általuk látogatott sporttermet is átkutatták a hatóságok.

B. István felesége Facebookon számol be a házkutatás körülményeiről. “Négy helyen végeztek házkutatást, a cég székhelyén minősíthetetlen káoszt hagyva maguk után. Saját bevallásuk szerint fegyvereket és pirotechnikai eszközöket kerestek, helyette laptopokat, merevlemezeket és más adathordozókat, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos éjjellátót, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, tortára való fényszórót foglaltak le és vittek el, feltúrva mindent. Alávaló módon vitték el B.I.-t a városból, egész napos étlen, szomjan tartás után, egész éjszakai kihallgatásnak vetették alá. Nem biztosítottak tolmácsot sehol, a jegyzőkönyvek csak románul íródtak, kötekedtek az ügyvéddel, aki nem mehetett vele. Több mint tíz órás megfélemlítési akciónak vetettek alá, úgy a férjemet (számára nem tudni mikor ér véget), mint a családot” – írta az érintett, akinek nem engedték azt sem, hogy kapcsolatba lépjen férjével. Amikor többször rákérdezett, hogy mivel gyanúsítják a férjét, közölték vele, hogy terrorizmus. “Ez még médiahacknek is sok lenne! A figyelemfelkeltés sikerült, a fiktív koholt vádjaikkal, a megfélemlítés csak undort és gyűlöletet ébresztett. Az ártatlanság előjoga Romániában nem illeti meg sem az egyszerű székely embert, sem egy Vármegyés vezetőt” – zárta bejegyzését.

A házkutatások és az őrizetbe vétel forrásaink egybehangzó véleménye szerint biztosan nem volt véletlen. Egyik forrásunk szerint december 1-jén Kézdivásárhelyen “minden bokorban” SRI-sek, civil ruhás rendőrök, csendőrök voltak, akik azon a címen, hogy a román nemzeti ünnep békés lefolyásáról gondoskodnak, valójában megfélemlíteni próbálták a székelyeket. A Székely Hadosztály-megemlékezés résztvevőit figyelmeztették, ne provokáljanak, mert különben beviszik őket, ugyanakkor egy román zászlóval felszerelkezett ünneplőt még direkt “ráuszítottak” a megemlékezőkre.

Fotó forrása: a NATU Kézdivásárhely Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS