2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergely a kézdi ügyről: felér egy médiahekkel a DIICOT megnyilvánulása

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2015. december 02. 20:20, utolsó frissítés: 2015. december 04. 10:49

A politológusnak az a benyomása, mintha a román terrorelhárítás is a médiához nyúlna, hogy a közvéleményt befolyásolja, ami nagyon veszélyes dolog.


Bár több mérsékelt, józan hozzáállásra buzdító vélemény is napvilágot látott a mai nap folyamán a román sajtóban is, elképzelhető, hogy nehezen kezelhető hatásai lesznek a kézdivásárhelyi december 1-jei történéseknek, illetve annak a feszültségszításnak, amelyhez mind az ügyben eljáró Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyészség (DIICOT), mind a román média egy része hozzájárult. Illyés Gergely politológust az ügy kiértékelésére kértük fel.

Illyés Gergely: Nem szeretnék most arról beszélni, hogy a Kézdivásárhelyen történtek és utórezgései mennyire negatív visszhangot keltettek nemzetközi szinten. Inkább arról beszélnék, hogy ma már a román nyilvánosságot befolyásoló véleményformálók is úgy látják, picit túlzás az, amit a titkosszolgálat meg a DIICOT művelt. Számomra az tűnt fel a román kommentárokból, hogy számukra is ugyanannyira sci-fi ez a történet, mint számunkra. Nyilván, a bíróság majd megadja a pontos választ arról, hogy merénylet tervezéséről lehet-e beszélni ebben az esetben.

Általában a román nyilvánosság is afelé hajlik, hogy itt inkább egy eltervezett cselekményről van szó. Legalábbis az merül fel náluk, hogy mintha a titkosszolgálat nem végezné hatékonyan a munkáját, hiszen egy picit arra hajaz ez a történet, mintha verébre ágyúval lőnének.

Ezeknek a sajtókommentároknak a következtetései akár pozitívak is lehetnek, hiszen amellett, hogy természetesen a terrorizmustól csak elhatárolódni lehet, esetleg elindulhat egy párbeszéd arról, hogy milyen állami intézményeknek állhat érdekében, hogy az interetnikus kapcsolatokat „felrobbantsák”, kinek áll érdekében, hogy egy feszültségekkel teli régiót lássanak a Székelyföldben az emberek. Kinek állhat érdekében az, hogy az ország közepén egyáltalán szóba kerüljön egy ilyen esemény, amikor Románia az Egyesült Államok egyik legfontosabb térségbeli szövetségese. És ha valakinek érdekében áll, akkor ez állami intézmény vagy esetleg valami más entitás?


Tehát elkezdődhet egy olyan párbeszédforma a román közvélemény szintjén, ami akár hasznos is lehet. Szeretném, persze, ha ez a forgatókönyv valósulna meg. Egy napig tartott, amíg az emberek felfogták, hogy nem is olyan egyszerű a történet, hogy itt valaki bombát akart robbantani, és hogy itt teljesen másról van szó.

Több televízió is eléggé szélsőségesen állította be ezt a történetet abban a kontextusban, hogy ma Romániában a televízió a primér információforrás. Mit gondolsz, mennyire befolyásolhatja ez az általad említett pozitív forgatókönyvet?

- Sajnos, a román hírmédiák közötti verseny nagyon a nézettségre megy ki, nemcsak ebben az ügyben, hanem bármilyen más ügyben, a normális megközelítés nagyon a háttérbe szorul, és inkább a harsány és szélsőséges álláspontokat szeretnék bemutatni. Bármilyen, magyarokhoz köthető esemény történik az országban, azt látom, hogy megpróbálják felkorbácsolni az indulatokat, és ebben az ügyben is ez történt.

A mostani nemzetközi helyzetben terrorizmust kiáltani nagyon divatos dolog, Európa-szerte folyik egy hajsza, megváltoztak az életkörülményeink az elmúlt 5-10 évben. Tehát a sajtónak nagy a felelőssége.

Ha egy állam terrorelhárítása végrehajt egy akciót, akkor nem az az első dolga, hogy a sajtót minden egyes részletről tájékoztatja és felfedje az összes kapcsolódó személyt, aki egyáltalán szóba jöhet. Az a dolga, hogy titokban felfedje ezeket az összefüggéseket. Bár nem állítom határozottan, nekem az egész dologról az a benyomásom, mintha a román terrorelhárítás is a médiához nyúlna, hogy a közvéleményt befolyásolja, ami nagyon veszélyes dolog. Reméljük, hogy az igazságszolgáltatás fényt derít arra, hogy mi is történt valójából.

Mit gondolsz, a véleményformálók higgadt hangvételű kommentárjai elegendőek lesznek ahhoz, hogy csitítsák ezeket a román társadalom szintjén jelentkező esetleges indulatokat?


- Nem elég, az a gond, hogy a DIICOT a bizonyítékok egy részét nyilvánosságra hozta, vagy kiszivárogtatta a sajtónak. Egy részét viszont valószínűleg nem. Vagy ne mondjon semmit a vádhatóság addig, míg nincs bírósági szakaszban az ügy, vagy akkor ne ő döntse el, hogy milyen információkat szivárogtat ki és mit tart meg magának. Tehát ebben a pillanatban csakis egy torz képet kapunk az egész dologról, tisztán akkor fogunk látni, amikor bírósági szakaszba kerül ez az ügy. És most mindenkinek az az érdeke, hogy erre mielőbb sor kerüljön.

Most nagyon terjednek a vicces képek a kürtőskalácsról, amit robbanószerkezetként jelenítenek meg. Ha a hangulat az lesz, hogy egy ártatlan történet, akkor a hírtévék sem tudják fenntartani ezt a feszültséget. Most olvasom, hogy vádat emeltek a Kárpátia énekese ellen, tehát olyan események történnek, amelyekre az elmúlt években azért nem volt példa. Meglátjuk, hogy mire megy ki ez az egész dolog.

Mit gondolsz, mennyire etikus az, hogy a DIICOT egyáltalán bármit is közölt a sajtónak abban a kontextusban, hogy például a francia titkosszolgálat az utóbbi időszakban több merénylet-tervet is meghiúsított, azonban erről nem közöltek semmit a közvéleménnyel?

- Egyrészt azért nem szóltak, hogy ne legyen pánik, másrészt azért, mert ezek a terroristák kapcsolatban állnak egymással, és a terrorelhárításnak az a feladata, hogy ezeket a kapcsolatokat felderítse és ezeket az embereket ártalmatlanítsa. Én ilyen szándékot itt nem látok, mert valószínűleg itt nincs mit felderíteni. A román terrorelhárítás egy október 10-én történt homályos baráti beszélgetésből ráfutott egy ilyen történetre és pont a román nemzeti ünnepen csapott egy szinte azt mondhatni, hogy médiahekket. Ez nem az a műfaj, amikor a román terrorelhárítás lecsap, és rá pár órára kiad erről egy közleményt.

Mit tehetnek ebben a kontextusban a romániai magyar politikai vezetők?

- A romániai magyar politika nem tehet mást, mint elhatárolódjon. Nincs is mit tenni, várni kell egy pár napot, és mikor nagyon nevetséges lesz ez a történet, akkor meg lehet szólalni, de még a gyanúba keveredés is sokat árthat ennek az ügynek, hiszen területi autonómiáról beszélni hitelesen, nemzetközi szinten, vagy akár Romániában nagyon nehéz lesz, ha elhiszi a román közvélemény azt, hogy itt bomba akart robbanni. Én azt látom, hogy nem hiszi el, látszik, hogy ennek a 15-20 román véleményformálónak mekkora szerepe van abban, hogy ez így is legyen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS