2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polgármesterjelöltet keres a kolozsvári RMDSZ

2015. december 16. 14:48, utolsó frissítés: 2015. december 17. 14:25

Mini-előválasztáson dönti el a Kolozs megyei és a kolozsvári RMDSZ, kit indít a 2016-os helyhatóságin polgármesterjelöltjeként.


Minél átláthatóbban szeretné eldönteni a kolozsvári RMDSZ, hogy kit indít a 2016-os helyhatósági választásokon a szövetség színeiben a polgármesteri székért, ezért pályázatot hirdet a jelöltségért.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke elmondta, hogy az RMDSZ az eddigi évekhez hasonlóan a jövő évi választásokon is kíván polgármesterjelöltet állítani Kolozsváron, annak ellenére, hogy tisztában vannak az etnikai arányokkal, és hogy nehéz áttörni az etnikai plafont. Ugyanakkor nem szeretnék, ha egy ötvenezres közösség ne hallatná a hangját Kolozsváron, amely sok tekintetben még mindig frontváros.

Különválasztanák a polgármesterjelölt személyét a tanácsosi listától


Ami az előző évekhez képest újdonságnak számít, hogy nem március-áprilisban fognak dönteni a jelölt személyéről, hanem már január végén eldől, hogy ki fog az RMDSZ színeiben indulni. Ezt azért tartották fontosnak, mert szét szeretnék választani a polgármesteri székért induló jelölését a tanácsosi lista összeállításától. Csoma szerint erre azért van szükség, hogy a kolozsvári magyar közösségnek legyen ideje megismerni a jelöltet, és hogy valódi összefogás alakuljon ki a személye körül.


1487 támogatói aláírás szükséges a mini-előválasztáson való induláshoz

Tehát, aki a szervezet színeiben indulni szeretne a 2016-os helyhatósági választásokon, annak egy pályázati dossziét kell leadnia a Kolozs megyei RMDSZ titkárságán 2016. január 18-án 16 óráig, amelynek tartalmaznia kell 1487 támogató aláírását is. Ifj. Deák Ferenc, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy ez a szám a 2011-es népszámlálási adatok szerint a város magyar lakosságának 3 százaléka. Csoma elmondta, hogy amennyiben a jelölt igényli, akkor segítenek a támogatói aláírások összegyűjtésében is.

A támogatói aláírások mellett a dossziénak a következőket kell tartalmaznia:
 Önéletrajz
 Város- és közösségfejlesztési terv
 Igazoló okirat az RMDSZ-tagságról
 Igazoló okirat, ha jelenleg valamilyen tisztséget tölt be a szervezetben, hogy feladatának eleget tett
 Nyilatkozat, hogy nem indult az előző választáson az RMDSZ ellen
 Nyilatkozat, hogy a 2016. évi helyhatósági választásokon a jelölt nem indul az RMDSZ ellenében más szervezetek listáján vagy független jelöltként.
 Nyilatkozat a Szekuritátéval való kapcsolatáról
 Vállalja az RMDSZ programját.

Elmondták azt is, hogy amennyiben a pályázati határidő végéig nem jelentkezik senki, akkor nem fognak jelöltet indítani az RMDSZ részéről.

A kritériumokkal kapcsolatban Deák elmondta, hogy abban az esetben, ha valaki az előző helyhatósági választáson indult a szervezet ellenében, és most mégis úgy dönt, hogy meg szeretné mérettetni magát, akkor az RMDSZ Állandó Tanácsától kérhet és kaphat felmentést. Csomáék elmondták, hogy ezzel a ponttal nem Gergely Balázst akarják kizárni a versenyből, aki 2012-ben az EMNP színeiben indult a kolozsvári polgármesteri székért.

A kolozsvári RMDSZ január 29-én, pénteken rangsorolja a beérkezett pályázatokat, és akkor dönti el, hogy ki lesz a szervezet jelöltje.

Csoma legfontosabb kritériumnak a hitelességet és a tisztességet tartotta, de nézni fogják, hogy az indulni kívánó személy mennyire megbízható, mennyire rátermett, és milyen az elfogadottsága a közösségen belül. De számítani fog a román kommunikációs készség valamint az is, hogy a román politikai közösség mennyire fogadja el partnerként az illetőt.

A jelölt személyéről 43-an, a kolozsvári szervezet választmánya és a Kolozs Megyei Állandó Tanács tagjai döntenek titkos szavazással.

Eddig csak az MPP-vel tárgyaltak

Csoma arra a kérdésre, hogy történtek-e egyeztetések a többi magyar politikai alakulattal, elmondta, hogy a Magyar Polgári Párttal folyamatosan tárgyalnak, így pénteken is volt egy találkozójuk, amelyen a megye gazdasági fejlesztéseinek a lehetőségeit vitatták meg.

Önkormányzati lista: bejutó helyen az egyházak jelöltje

Azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint a kolozsvári RMDSZ felkérte a történelmi egyházakat, hogy jelöljék ki a tanácsosi lista vezetőjét, Csoma elmondta, hogy nem listavezető lesz ez a személy, hanem befutó helyen indulhat. A történelmi egyházak januárig kell javasoljanak egy személyt, akinek majd az RMDSZ belső előválasztásán is meg kell mérettetnie magát, de ez a személy mindenképp a négy bejutó tanácsosi hely egyikén fog szerepelni. Csoma ugyanakkor reményének adott hangot, hogy javítanak ezen a számon, és a 2016-os önkormányzati választásokat követően öt tanácsosa lesz az RMDSZ-nek.

Az önkormányzati lista rangsorolása március-áprilisban történik meg, a városi RMDSZ küldöttgyűlésen fogja eldönteni, hogy kik kerülnek fel a szövetség tanácsosi listájára.

Jövőben nem a választópolgárok döntenek a megyei tanács elnökének a személyéről

Az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosi listáját szintén március-áprilisban fogják összeállítani, ahová szintén egy dosszié leadásával lehet pályázni, viszont itt nem kérnek támogatói aláírásokat. Arról, hogy ki fog szerepelni az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosi listáján, a Megyei Küldöttek Tanácsa fog dönteni. Csoma szerint az nem fog visszaesést jelenteni, hogy most nem a választók szavazzák meg a tanácselnököt, a régi rendszerben is jól szerepelt az RMDSZ a megyében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS