2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudós elítéltek: rekord számú tudományos munka született a börtönökben 2015-ben

Simon Mária Tímea 2016. január 07. 16:10, utolsó frissítés: 2016. január 15. 15:17

Az elmúlt három évben a hazai börtönökben 425 "tudományos" könyvet írtak. Becali ma beismerte: nem ő a művei szerzője.


Alapos kivizsgálást ígér Raluca Prună igazságügyi miniszter a börtönben írt tudományos publikációkkal kapcsolatban, miután a The Guardian brit napilap is felfigyelt arra, hogy mennyire termékennyé tette a börtön a román politikai és gazdasági élet elítélt személyiségeit.

A hatályos jogszabályok értelmében minden megírt tudományos mű vagy találmány harminc nappal csökkenti a börtönbüntetés mértékét, így nem csoda, hogy nagyon sokan a börtönbüntetésük csökkentésének a lehetőségét látják a publikálásban. Olyan elítéltek is vannak, akiknek tíz könyve is megjelent már.

Raluca Prună szerint nem a törvénnyel van probléma, hanem azzal, ahogy egyes elítéltek kiskapunak használják azt, hogy így csökkentsék a börtönbüntetésüket. Törvényes keret arra nézve, hogy a tudományos művek megírása a kiszabott büntetés mértékét csökkenti, 1969 óta létezik, erről most a 254/2013-as törvénycikkely rendelkezik, amelynek a procedúráját külön határozat is szabályozza.

Rekord számú tudományos munka


Amíg 2007 és 2010 között évente egy tudományos munkát regisztrált a Börtönök Országos Igazgatósága, 2011-ben hármat, 2012-ben hatot, 2013-ban pedig 11-et, addig 2014-ben már hatvankilenc tudományos írás született a román börtönökben. A 2015-ös évben az elítéltek viszont már rekordmennyiségű tudományos könyvet publikáltak, összesen 331-et.

„Hogy mennyire tudományos egy olyan munka, amelynek a címe például„Egy üres lélek repülése” (Zborul unui suflet gol), azt döntse el ki-ki maga” - mondta az igazságügyi miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón.

Prună ugyanakkor azt ígérte, hogy alaposan utána néznek minden egyes esetnek, hogy azok mennyire tartották be a tudományos publikációk írására vonatkozó procedúrát. A szabályozás és a Börtönök Országos Igazgatóságának 2011-ben elfogadott határozata értelmében nagyon pontosan le van szögezve, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie annak, aki tudományos munka írásába kezd a börtönben. Az elítéltnek először is egy kérést kell leadnia, amelyben kéri, hogy ő tudományos munka írásával foglalkozhasson, ugyanakkor egy ajánlást is kell csatolnia a kérés mellé. Az egyetemi tanár vagy előadó tanár által írt ajánlásnak tartalmaznia kell többek között azt is, hogy miért fontos és releváns az elítélt által választott téma tudományos szempontból, vagy hogy miért hiánypótló, amit ír. Prună kérte a Börtönök Országos Igazgatóságát, hogy bocsássák rendelkezésére az összes ajánlást.

A Börtönök Országos Igazgatósága által összeállított lista szerint 2013 és 2015 között 188 elítélt összesen 425 könyvet jelentetett meg, ami 34 évvel csökkentette a börtönbüntetésük mértékét.

A legtermékenyebbek a korrupció vádjával elítéltek voltak


Dinel Staicu, a Transgaz botrányban kilenc évre elítélt üzletember már tíz könyvnél tart, amelyek így tíz hónappal csökkentik a börtönbüntetése mértékét. Szintén tíz könyvnél tart Dan Voiculescu volt szenátor és médiamogul, akinek 2014 augusztusától, vagyis kevesebb mint másfél év alatt sikerült megírni azokat. Voiculescu könyveit egy Târgovişte-i könyvkiadó adja ki, aki többek között Merre, emberiség?; Fenntartható gazdasági fejlődés; A negyedik út; A román gazdaság, illetve Közvetlen külföldi beruházások – a gazdasági fejlődés vektorai címmel jelentette meg a börtönben írt műveket.

Staicut és Voiculescut Remus Virgiul Baciu volt politikus követi, aki 2014 áprilisától már nyolc könyvet írt.

Ioan Niculae
, a leggazdagabb román üzletember tavaly április óta már öt mezőgazdasági témájú könyvet írt, így szinte havonta jelentkezett egy új művel.

Nagy Zsolt
volt távközlési miniszter, akit tavaly januárban négy év börtönre ítéltek, már három könyvnél tart: Város a Maroson – utazások az időben; A választási kampányok menedzsmentje és Az Európai Unió a digitális korszakban – lehetőségek és tervek.

Szintén tudományos művek írásával igyekszik csökkenteni letöltendő börtönbüntetésének a mértékét Dan Diaconescu is, volt populista politikus és tévés, aki a televíziózás témakörében már öt könyvnél tart.

Sorin Apostu
, Kolozsvár volt polgármestere mezőgazdasági témájú könyveket adott ki, többek között a tej, a tejtermékek és a méz, a halak, a tenger gyümölcseinek, de a hústermékek minőségének a vizsgálatáról is.

Mihai Stoica futball témájú könyveket jelentetett meg, így írt az UEFA-ról és a brazíliai foci világbajnokságról is. Gheorghe Copos elsősorban turizmus témában jelentetett meg könyveket, de írt a román fejedelemségek házassági politikájáról is. Cristian Bercea, a Dinamo volt elnöke eddig két könyvvel jelentkezett, amelyeket a futballklubról írt. A Becali testvérek futballmenedzsmentről írtak könyveket.

Gigi Becali inkább vallásos témákat választott. Gigi Becali a nap folyamán a B1 televíziónak azt nyilatkozta, hogy nem ő írta, vagy legalábbis nem egyedüli szerzője az általa szignózott könyveknek: "Mi kihasználtuk a törvényt. Úgy gondolom, hogy sem én, sem más nem tud tíz könyvet írni ennyi idő alatt egyedül. De ha a törvény megengedi, hogy legyen egy vezetőd, aki segít az írásban, akkor miért ne használd ezt ki. Én írhatok egy könyvet egy egyetemi tanárral közösen, ő megírja, én hamarabb szabadulok." Becalinak öt könyve jelent meg a börtönben, többek között Becali és a politika, Becali, az Európai Parlament, Románia parlamentje, a Stueua és Becali.

Nicolae Cristea, a Román Lottótársaság volt igazgatója, akit szintén korrupció miatt ítéltek szabadságvesztésre, négy könyvet is megjelentetett a szerencsejátékokról.

Prună szerint mindenkinek joga van memoárokat, börtönnaplókat írni, de azokat semmiképp nem szabadna a tudományos munkák közé sorolni, ezért a kivizsgálás után akár a törvény módosítását is indítványozni fogja, amennyiben kiderül, hogy a fehér nyakkendős bűnözők ezt a kiskaput használták ki börtönbüntetésük csökkentésére.

A börtönbüntetés csökkentése érdekében írt könyvek megjelentetését a korrupció egyik formájának tartja Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze, aki már áprilisban jelezte, hogy éppen azok lesznek a legtermékenyebb írók a börtönéveik alatt, akik ellen a Korrupcióellenes Ügyészség indított eljárást. Kövesi szerint nem azzal van a probléma, hogy sok könyv születik a börtönökben, hanem, hogy azoknak a tudományos értékét senki sem ellenőrzi, ennek ellenére mégis jár értük a 30 napos csökkentés, és ez szerinte közvetetten befolyásolja a korrupcióellenes harcot, amelyet a DNA évek óta folytat.

Az elítéltek által írott könyvek esetében nemcsak a minőséget kérdőjelezik meg sokan, hanem több esetben is felmerült a plágium gyanúja. Gheorghe Copos üzletember és a Rapid volt tulajdonosa esetében még júniusban jelentette be a Bukaresti Egyetem, hogy egy szakértőkből álló bizottságot állít össze, hogy megvizsgálja, hogy történt-e plagizálás az egyik könyve esetében, azonban azóta semmilyen információ nincs az ügyben.

Pénzért bármit kiadnak

A pressone.ro megkereste azokat a kiadókat, amelyek Voiculescu könyveit kiadták. A kolozsvári székhelyű Casa Cărţii de Ştiinţă kiadónál két könyve jelent meg a volt szenátornak. Mircea Trifu, a kiadó vezetője úgy nyilatkozott, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy visszautasítsanak egy rendelést, így szinte bármit kinyomtatnak, amit a megrendelők kifizetnek. A tudományos kiadóknál általában szakértők is értékelik a megjelenésre váró műveket, de a kis kiadók nem mindig tudják megfizetni, hogy tudományos referensekkel dolgozzanak. Voiculescu könyve esetében biztos, hogy nem volt senki, aki legalább formai szempontból megnézte volna a könyvet, ugyanis sem a lábjegyzetek, sem pedig a bibliográfia feltüntetése nem szabályos, és nem felel meg a formai követelményeknek.

Az, hogy a volt politikusok és üzletemberek, akiket fehér galléros bűncselekményekért ítéltek el, kihasználják a törvény adta kiskapukat, hogy börtönbüntetéseik mértékét csökkentsék, egyáltalán nem meglepő, az viszont, hogy ezekben az esetekben milyen könnyen megadják a „tudományos” jelzőt, már aggodalomra ad okot. Az egyetemi oktatók és kutatók komoly kritériumrendszernek kell megfeleljenek, hogy a publikációikat elfogadja a tudományos közösség. Az egyetemi oktatók tudományos tevékenységének a kiértékelésénél minden pont számít, amit arra kapnak, hogy az adott tudományos munkát milyen rangos kiadó adja ki, vagy a cikket hány impaktfaktoros lapban tudta leközölni, éppen ezért a román tudományos közösség szembeköpése is az, hogy ezeket a börtönben írt könyveket „tudományos munkaként” kezelik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS