2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Soha nem lehet tudni, mikor omlik a fejünkbe egy-egy homlokzat”

Kádár Kata 2016. január 08. 14:01, utolsó frissítés: 2016. január 15. 15:17

Megkérdeztünk néhány kolozsvárit, hogy mit gondol a műemléképületek díszítőelemeinek lebontásáról. Nem örülnek.


Kolozsváron óriási felháborodást keltett a városvezetés elképzelése arra vonatkozóan, hogy miként védje meg a lakosságot a romos homlokzatokról potyogó vakolat- és díszítőelem-daraboktól. Az önkormányzat az elmúlt 25 év mulasztását úgy próbálta ugyanis "kezelni", hogy a meglazult elemeket eltávolíttatta az évszázados épületekről. Járókelőket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a polgármesteri hivatal eljárásáról.„Felháborítónak tartom, mert nagyon fonákul kezelik a kérdést. Meg sem fogan azoknak a fejében, akiknek a hatásköréhez tartozik a probléma, hogy európai pénzeket pályázzanak annak érdekében, hogy restaurálják a műemléképületek homlokzatait. Ehelyett leverik, eltüntetik egyes elemeit, és állítom, hogy ezek soha többé nem fognak visszakerülni a helyükre. Ennek a bontási akciónak úgy kellett volna kezdődnie, hogy mintát vesznek az omlásveszélyes elemekről, szakszerűen megvizsgálják a teljes homlokzatot, hogy lehetőség legyen visszaállítani eredeti állapotában abban a pillanatban, amikor lesz erre pénz. Ez, mint látjuk, nem történt meg sehol. Ha megnézzük a belvárost, a régi palotákat, mind a magyar vonatkozású épített örökségek részét képezik, amit szépen lassan megsemmisítenek. Így viszonyul hozzá a polgármesteri hivatal: Emil Boc polgármester, vele együtt Horváth Anna is, aki nem hiszem, hogy felemelte a hangját, hiszen annak lett volna valami hatása. Ott van Hegedüs Csilla, Vákár István, Virgil Pop… úgy érzem, hogy nem tesznek semmit. Remélem, majd kifestik az épületeket pisztácia színűre, mint ezelőtt, vagy lilára, magentára, ami éppen megfelelő. Vagy, ha földrengés-veszélyesek az épületek, akkor bontsák le, és építsenek hoteleket, mint a Karolina téren, Funar leleteinek helyére. Ezek nagyon értékesek” – nyilatkozta V.M.M.

„Kolozsváriként bajom van vele, mert nem lehet ennyire felelőtlenül kezelni egy ilyen kérdést, másrészt régészként is, hiszen elég sokat foglalkoztam ezekkel az épületekkel” – mondta el Tamás Csilla. „Tudom, hogy mennyi szépséget el akarnak tüntetni, és tudom, hogy évek óta probléma van azzal, hogy fel kellene mindezeket újítani. A vicces az, hogy olyanokat terheltek a felújításokkal, akiknek nyilvánvalóan nem volt rá pénzük, a nyugdíjasoknak tuti, hogy nincs erre keretük. Ezek után álszentnek, vagy egyszerűen dilettánsnak tartom a polgármesteri hivatal hozzáállását.”
„Ha magyarok laknának itt, akkor nem lenne ilyen probléma, én úgy gondolom” – vélekedett Robert, aki szerint ez a pusztítás csak azért van, mert magyar épületek voltak, és így akarják még jobban elrománosítani ezt a várost. Szerinte a megoldás az lenne, ha ésszerűen működnének a felújítások, mint ahogyan a Farkas utcai református templom esetében is történt.Pop Larisa szerint a tulajdonosoknak kellene gondoskodniuk ezekről a felújításokról, hiszen a lehulló vakolatok veszélyeztetik a város lakosságát. Soha nem lehet tudni, hogy mikor omlik a fejünkbe egy-egy homlokzat.

Ráadásul sokkal szebb lehetne így a város, hiszen jelenleg elég romos állapotban van minden, és eléggé ronda. „Igaz, a törvényeket nem ismerem olyan jól, de úgy gondolom, hogy ezeket meg kellene változtatni a műemlékek védelmének érdekében. Vagy ott van a média, ami nagyobb hangsúlyt kellene fektessen arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az ilyen jellegű problémákra. Erdély fiatalságának több mint fele ide jön tanulni, ez egy központi város úgymond, és szégyen az, hogy ilyen állapotok uralkodnak.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS