2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lelki terhelésmérő applikációt fejlesztettek ki rákos betegeknek

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. január 14. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Az applikáció legfontosabb funkciója, hogy a daganatos betegeknek jelzi, hol kérhetnek lelki segélynyújtást.


A rákbetegek depressziós és szorongásos tüneteinek feltérképezésére szolgáló distresszmérő applikációt fejlesztettek ki kolozsvári szakemberek. A Google Play-en letölthető APSCO nevű applikációt nemcsak a betegek használhatják, hanem a kezelést, orvosi ellátást végző szakemberek és a betegek hozzátartozói is, akiknek életére rendszerint komoly hatással van a családtag betegsége. Az applikáció nemcsak a hangulatot méri, hanem azt is jelzi, hogy mikor kell lelki támaszt kérni, megyékre, városokra lebontva ajánl a közelben levő önsegítő csoportokat vagy szakembereket az igénylőknek.Dr. Dégi L. Csaba, a Babeș– Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének oktatója, aki részese a legújabb mobilalkalmazás kidolgozásának, elmondta: a depressziót, szorongást, életminőség romlását, stigmatizációt felölelő distressz élmény az egyik központi élménye a daganatos tapasztalatnak, ugyanakkor a hőmérséklet, légzés, pulzus, vérnyomás, és fájdalom mellett a hatodik életjel. A distressz bizonyítottan megváltoztatható, módosítható, így a páciens számára tudatosan kezelhető pszichoszociális tényezők hatását az életminőség szempontjából alapvető megvizsgálni.

A digitális egészségügyre próbálnak rákapcsolódni ezzel az applikációval, amely egy pszichoedukációs próbálkozás: a betegnek nem kell azon vacillálnia, hogy mikor kell lelki segítséget kérnie, és mikor nem.


A daganatos betegek distresszét és életminőségét 2001-ben, 2006-ban és 2013-ban vizsgálták a diagnózisközlés szempontjából sajátos romániai kontextusban. A kutatás szerint nem állt be számottevő változás a kórházban kezelt betegek, a haldoklókat gondozó palliatív, vagy a felépülőket támogató utógondozó egységekben kezelt betegek distressz-szintjét illetően, a daganatos betegek fele érintett.

A distressz-tapasztalatnak van egy etnikai vonatkozása is: a magyarországi, romániai és romániai magyar nők körében végzett kiértékelés szerint a romániai magyar nők szenvednek leginkább a distressztől.


Bizonyítékokon alapuló hangulatkövetés

Az APSCO applikáció kifejlesztésére azért volt szükség, mert a pszichoszociális ellátásban nem igazán használnak egyezményesített eszközöket, protokollokat, a kutatók pedig azt figyelték meg, hogy a betegek részéről óriási igény van arra, hogy valamilyen szintű lelki enyhülést tapasztaljanak meg.Az applikáció egy bizonyítékokra alapuló hangulatmérő, önvezérelt eszköz, amely a lelki folyamatokat figyeli. Két nyelven, magyarul és románul elérhető. A páciens a hangulathőmérők – stressz, szorongás, depresszió, harag – beállítása révén mérheti fel distessz-szintjét, és azonnali visszajelzést kap arról, hogy szüksége van-e segítségkérésre. „Ha a hangulathőmérőkön bejelölt szintek kiértékelése átlépi a sztenderd határt, akkor az applikáció jelzi, hogy segítséget kell kérni.

Az applikációban az a legfontosabb, hogy megmutatja, hogy melyik a legközelebbi támasznyújtó egység: az applikációt fejlesztő csoport összegyűjtötte a segítséget nyújtó szakemberek, önsegítő körök adatait, amelyek bekerültek az adatbázisba” - mondta el Dégi László Csaba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS