2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is a romániai egészségügyi ellátás az egyik leggyengébb Európa-szerte

2016. január 26. 15:47, utolsó frissítés: 2016. január 28. 12:45

Egy friss jelentés szerint 35 vizsgált európai ország közül Románia a 32. lett.


Az utolsó helyek egyikét foglalja el Románia az egészségügyi rendszerek minőségére vonatkozó európai listán. A január 26-án publikált jelentés 35 európai országot vizsgált, Románia a 32. lett a ranglistán: az elérhető 1000 pontból 527-et szerzett. A romániai egészségügyi rendszernél csak az albániai (524), a lengyelországi (523) és a montenegrói (484) hagy több kívánnivalót maga után. A kezelések hatékonyságát illetően Románia az utolsó helyet foglalja el.A jelentést a Health Consumer Powerhouse svéd vállalat készítette. A jelentés készítői szerint Románia nemcsak az egészségügyi rendszerét tekintve, hanem a teljes közintézmény-hálózatának szintjén súlyos menedzsment-problémákkal küzd. Akárcsak a bolgár és az albán egészségügyi rendszer, a romániai is egy elavult rendszer alapján működik, ahol magas a kórházi beutalások aránya.

>> A jelentés itt érhető el >>


A jelentés készítői 48 mutatót vizsgáltak, 6 kategóriára bontva: a betegek jogai és tájékoztatása, az egészségügyi rendszer hozzáférhetősége (milyen hosszú a várakozási idő az egészségügyi egységekben), a kezelések hatékonysága, a szolgáltatások skálája, a prevenció és a gyógyszerellátás.

A jelentés elkészítéséhez szükséges információkat nemzetközi adatbázisokból, és a páciensek egyesületeinek eljuttatott kérdőívekre kapott válaszokból nyerték ki.

Európai egészségügyi rendszerek rangsora
Create your own infographics


A legfontosabb kategóriában, a kezelések hatékonyságára rávilágító adatok szerint a romániai egészségügy a 250 elérhető pontból 104-et ért el, ezzel Macedóniával együtt a legutolsó helyre került. Azonban az egy évvel korábbi adatokkal összevetve valamelyest javult a helyzet: tavaly sikerült javítani a szív-érrendszeri betegségek és agyvérzés okozta elhalálozási statisztikán. A vizsgált országok közül Romániában a legmagasabb az újszülött-elhalálozások rátája, az ország rosszul áll az idő előtti elhalálozás, a stafilococcus fertőzés, abortusz és depresszió előfordulásának rátájának tekintetében is, és alacsony a daganatos betegségek túlélésének esélye.Valamivel jobban áll Románia az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés kategóriában, a 225 pontból 150-et ért el, így ebben a kategóriában 17. lett a ranglistán, azaz ez egy jobb eredmény, mint amit Dánia, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország vagy Nagy-Britannia ért el.

Romániában egy év alatt elérhetőbb lett mind a háziorvosi, mind a szakorvosi szolgáltatás, tavaly már könnyebben lehetett az igény szerinti napon időpontot egyeztetni a háziorvosi rendelővel vagy szakorvosi rendelővel, mint 2014-ben. A különböző terápiákra - például a kemoterápiára - való bejutás 21 nap alá csökkent, és a sürgősségeken is kevesebbet kellett várakozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS