2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlamentben még mindig azt küldenek bíróságra, akit akarnak

2016. január 27. 18:20, utolsó frissítés: 2016. január 29. 14:45

Az idei európai bizottsági jelentés szerint van fejlődés, de még mindig nem tudni, meddig leszünk nagyító alatt.


Románia tett néhány lépést az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (MCV) által meghatározott célkitűzések teljesítését illetően, azonban a 2015-ben megfogalmazott ajánlások továbbra is érvényesek, és ez azt jelenti, hogy nem valósult meg egy átfogó igazságügyi reform, ami ezen a téren a tartós fejlődést biztosítaná – írja az Európai Bizottság a 2015-re vonatkozó, szerdán kibocsátott igazságügyi jelentésében.

A dokumentum szerint az igazságügyi rendszer továbbra is kihívásokkal szembesül és a bírósági határozatok tiszteletben tartása sem valósult meg maradéktalanul. A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv reformját a parlamentben megkérdőjelezik azáltal, hogy továbbra sem objektív kritériumok alapján döntenek arról, hogy egy törvényhozó ellen engedélyezik vagy sem a bűnvádi eljárás elindítását.

Az új büntető törvénykönyv és büntetőeljárási törvény két éve lépett érvénybe. A 2015-ös jelentésben az állt, hogy ezáltal stabil törvényi keret várható, azonban most, két évvel később a stabilitás célját továbbra sem érték el.

Bár a korrupció felszámolásának érdekében történt intézkedések terén létezik előrelépés, azonban nem azon a szinten, amely lehetővé tenné ennek a jelenségnek a megszüntetését, a politikus részéről pedig nincs valós elkötelezettség. „A korrupcióellenes harc alacsony hatékonysága társadalmi elégedetlenséget szül, amit a tavalyi utcai tömegdemonstrációk is jól bizonyítanak. Tehát továbbra is támogatni kell a korrupcióellenes erőfeszítéseket a folyamat visszafordíthatatlanságának biztosítása érdekében – hangsúlyozzák a jelentés készítői.


Továbbá megjegyzik, értékelik a román hatóságok által tavaly tanúsított konstruktív együttműködést és a politikum illetve a kormány elkötelezettségét a reformok folytatását illetően és aláhúzták: a 2016-os év több szempontból is tesztévnek számít majd, hiszen felmérhető lesz, hogy milyen mértékben lesz kifogásolhatatlan az igazságszolgáltatási rendszer élére történő kinevezések procedúrája illetve a választásokon induló személyek integritása. A bizottság kifejezte abbeli elkötelezettségét, hogy az MCV által meghatározott célkitűzések elérése érdekében a jövőben is szorosan együttműködik a román hatóságokkal.


Problémát jelent az igazságszolgáltatás működésének kritizálása

A jelentés szerint továbbra is gyakoriak a politikusok és a sajtó által a bírók irányába megfogalmazott kritikák, illetve a bírói döntéseket nem tartják tiszteletben. Az elmúlt évben megnövekedett az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzésére irányuló kérések száma, a politikusok - beleértve a miniszterelnök és a szenátusi házelnök - felől érkező és a sajtóban megjelent támadások nyomán. A jelentés szerint egyes esetekben az alkotmánybíróságra is nyomást gyakoroltak.

Az államfőválasztás előtt voltak a felelősségteljesebb megközelítésre mutató jelek, ezek azonban tavasszal megszűntek, amikor a DNA a kormányfő (Victor Ponta) ellen indított eljárást. Ekkor személyes kritikák érték a DNA vezetőjét, valamint a legfelsőbb bíróság elnökét is - áll a jelentésben.

A bizottság tavaly azt javasolta, hogy a törvényhozók magatartására vonatkozó előírásba kerüljenek világos passzusok arra nézve, hogy tiszteletben kell tartaniuk az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezt a javaslatot nem tartották be.


Johannis: Románia jól halad

Klaus Johannis államfő úgy vélte, az MCV jelentés harmadik éve azt mutatja, hogy Románia jól halad a célkitűzések teljesítésében. Haladás mutatkozik az igazságügyi rendszer reformjában és a korrupcióellenes harcban és a jogállam megerősítésében is - áll az államfői hivatal közleményében.

Az államfő szerint fenntarthatóak a hatóságok erőfeszítései a szükséges reformok véghezvitelében, ő maga pedig "ugyanolyan elszántsággal támogatja az igazságügyben és a korrupcióellenes harcban folytatott intézkedéseket".


Kormány: világosabbá is tehették volna, hogy még meddig tart az ellenőrzés

A kormány reakciója szerint az Európai Bizottság által kiadott MCV jelentés elismeri a Romániában végbemenő igazságügyi reformokat és a korrupció elleni küzdelem tartósságát és fenntarthatóságát is, és jól mutatja, hogy a román hatóságok felvállalták és teljesítették az együttműködési mechanizmusban foglalt célkitűzéseket. A kormány közleményében ugyanakkor arra is rámutat, hogy az előrelépések elismeréseként az Európa Bizottság az ellenőrzések befejeződéséről világosabban is állást foglalhatott volna.

A kormány elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen az együttműködési mechanizmusban vállalt reformok teljesítésével kapcsolatban, amelyek a román társadalom és a román állampolgárok hasznára is válnak - áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS