2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megalázták a kolozsvári gyerekkórházban, mert nem tudott jól románul

Simon Mária Tímea 2016. február 17. 17:20, utolsó frissítés: 17:23

A kolozsvári orvos ellen nem ez az egyetlen panasz, évek óta köztudott, hogy csak csúszópénz ellenében műt.


Szomorú és felháborító történet kering ma reggel óta a Facebookon. Rácz Norbert Zsolt, a kolozsvári belvárosi unitárius egyházközség lelkésze „Tenyérbe töltött tea”; címmel írta meg a kolozsvári gyerekkórházban tapasztalt embertelen bánásmódot, amit egy olaszteleki tizenhét éves lánynak és családjának kellett elszenvednie.

Milyen dolog, hogy nem beszéli az ország nyelvét?


Az ODFIE XIX. Versmondó- és népdaléneklő verseny győztesét szombat késő délután, a Ferdinand utca sarkán, a jelzőlámpa zöld fénye ellenére elütötte egy autóbusz, a jármű átment a lány lábfején, eltörve a lábujjait. A balesetet követően a lányt elvitték a gyerekkórház sürgősségi részlegére. Rácz a szemtanúval együtt a rendőrségre ment, ahol viszont kiderült, hogy sem ő, sem az érintett nem nyilatkozhat az esetről, mert kiskorúak, kellenek a szülők a vallomás felvételéhez.

A kórházban a balesetet szenvedő lánnyal többször is embertelenül bánt mind a kórházi személyzet, mind a kezelőorvos. Ioan Dobrescu sebész azt tette szóvá, hogy a lány, annak ellenére, hogy Romániában él, nem beszéli az ország nyelvét. A nővér másnap pedig azt kérdezte, hogy hová töltse a teát, ha a lány nem hozott magával bögrét. (Hogy hogyan képzelte el, hogy egy olyan valaki akit a busz ütött el, majd annak következtében bevisznek a kórházba, tartson magánál kanalat, kést, villát és bögrét, nem lehet tudni, minden esetre jól példázza a romániai kórházállapotokat ez a kérdés.)Kiutalta a lányt, mert sokan voltak körülötte


Vasárnap megérkeztek a szülők, s időközben kiderült, hogy hétfőn reggel mondja meg az orvos, hogy meg kell-e műteni a lány lábát. Hétfőn a szülőkön kívül ott volt Rácz Norbert is, aki, mivel a szülők nem beszélik jól a román nyelvet, felajánlotta, hogy segít a kommunikációban. Dobrescu azonban ezt nehezményezte, és faragatlan stílusban kérdezte meg a lelkészt, hogy mit is keres ott. Rácz elmondta ottlétének az okát, az orvos erre románul kérdezett rá az anya nevére, s miután az anya válaszolt, az orvos kirakta a lelkészt a szalonból. Rácz el is hagyta a kórházat, annak ellenére, hogy az orvos udvariatlanul letegezte, modortalan volt és nem emberhez méltóan beszélt sem vele, sem a pácienssel, sem pedig annak szüleivel. A lányt csak hosszas várakozás után vitték el röntgenre, ahol ugyan kiderült, hogy nem kell megműteni a lábát, bár négy lábujja is eltörött.

A történet az orvos embertelenségéről azonban nem ért még véget, a lányt hirtelen felindulásból végül kiutalta a kórházból, mert meglátta, hogy a lánnyal bent volt a szobában a kísérője, aki szombat este volt vele a kórházban.

Rácz írásában méltánytalannak és nem tisztességesnek nevezte az orvos döntését, aki csak azért utalta ki a kórházból a balesetet szenvedett lányt, mert sokan voltak körülötte, illetve, hogy sem a lány sem pedig az anyja nem beszéltek jól románul. A lány nem volt olyan állapotban másfél nappal a baleset után, hogy kiutalják a kórházból - véli Rácz.

A történet Horváth Anna alpolgármester segítségével fejeződött be, aki személyesen ment el a kórházba, tárgyalt az orvosokkal, igazgatókkal, majd az ő tanácsára elvitték a lányt egy másik kórházba.

Rácz Norbert megkeresésünkre elmondta, hogy számára a legszomorúbb a nyilvánvaló magyarellenességen túl az a kezelőorvos totális embertelensége volt a lánnyal és a szüleivel szemben.

Eddig tart a Rácz Norbert által elmesélt történet, az orvos megalázott és megbélyegzett egy balesetet szenvedett lányt és a családját, mert nem ismerték jól az ország nyelvét. A történet az orvosról azonban nem csak ennyi.


Nem műtött, amíg nem volt elég vastag a boríték


Ioan Dobrescuról, a kolozsvári gyerekkórház sebészéről évek óta cikkez a kolozsvári román nyelvű sajtó, míg egyes, közfelháborodást kiváltó esetei az országos médiát is megjárták.

Dobrescut több alkalommal rajtakapták, hogy csúszópénzt fogad el a páciensektől, sőt olyan esetek is voltak, hogy visszautasította a betegek ellátását, mert azok nem adtak neki elég nagy összeget.

Az orvost 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is rajtakapták, hogy csúszópénzt kér a műtétekért. A 2009-es eset kapcsán felmentették, csak egy 1000 lejes bírságot kapott. 2012-ben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei voltak azok, akik tetten érték az orvost, amint hálapénzt fogadott el, miután egy öt éves kisfiú nagymamája feljelentette őt, hogy több napig nem műtötte meg a gyermek eltört kezét, mert túl kevés pénzt kapott. Ebben az esetben sem emeltek vádat ellene. Az orvost nem egy esetben vádolták meg műhibával, kenőpénz elfogadásáért is elítélték, azonban a Legfelsőbb Bíróság felmentette. A sebész ellen jelenleg is eljárás folyik, mert több esetben is csak akkor volt hajlandó műteni, ha előre fizettek neki. A stiridecluj.ro információi szerint többen is bizonyítják, hogy pénzt vett el tőlük az orvos.

Az olaszteleki lány esetéhez hasonló történt alig egy hónappal ezelőtt, amikor egy 13 éves lányt, akinek a forgója volt eltörve, négy óra várakoztatás után rakott ki a rendelőből, csak mert nem volt kedve megvizsgálni a lányt. A kislány édesapja szerint az orvos azért háborodott fel, mert a lány idegességében hirtelen nem tudott válaszolni a neki feltett kérdésre. Az apa jelentette az esetet a kórház vezetőségének, amely azonban nem kommentálta az esetet.

Az olaszteleki lány esetével kapcsolatban megpróbáltuk elérni a kolozsvári gyerekkórház vezetőségét, azonban eddig nem sikerült beszélni az illetékesekkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS