2022. január 25. keddPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fegyveres konfliktusig fajulhat a román iskolabezárás a Dnyeszteren túl?

S.Z. 2004. augusztus 05. 19:19, utolsó frissítés: 19:16

Gazdasági blokáddal válaszolt a Moldovai Köztársaság a transznisztriai iskolabezárásokra, Bukarest pedig befogadná a románajkú diákokat. Vlagyimir Voronyin moldvai államfő közben vakációzik.





Igor Szmirnov, a szakadár – többségében oroszajkú – autonóm térség vezetője elrendelte a mindössze nyolc transznisztriai, román tannyelvű iskola bezárását, miután úgy döntöttek: felszámolják a latin betűs oktatást.

A tanodák közül a hatóságok előbb a tiraszpoli 20-as számú iskolát záratták be, majd megkísérelték a tighinai és rabnitai román tannyelvű gimnáziumok működését is felfüggesztetni: ez utóbbi helységben rendőrségi segítséggel szándékoztak leragasztani az iskola épületét. A tanárok, szülők és diákok egyesült erővel akadályozták meg, hogy a hatóság az udvarra belépjen.

A többségében románok lakta Moldovai Köztársaság, melynek nemzetközi jog szerint fennhatósága alá tartozik a Dnyesztertől keletre fekvő térség, felszólította a transznisztriai hatóságokat a Rolf Ekeus EBESZ kisebbségi főbiztos által "nyelvtisztogatásnak" nevezett akció felfüggesztésére, és augusztus elsejével gazdasági blokádot vezetett be.




A tiraszpoli válasz: barikádokkal zárták el a vasútforgalmat,

miután fegyveres szakadárok szállták meg a főbb csomópontokat. Meglepetésképp néhány tucat nőt is kivezényeltek a sínekre: ugyanilyen célú "szolgálataikat" már többször is igénybe vették az utóbbi évek során. Az asszonyokat milícia kíséri, naponta háromszor kapnak enni, és mint második világháborúban harcoló szovjet katonák, ők is kapnak egy deci vodkát minden étkezéskor.

A Moldovai Köztársaság elnöke, Vlagyimir Voronyin közben vakációzni ment a cseh Karlovy Vary (Karlsbad) üdülővárosba. Az ellenzék szerint ez a felelőtlenség csúcsa, lévén, hogy az incidens akár fegyveres konfliktussá is fajulhat.

Marc Tkaciuk, Voronyin "szürke eminenciása" azonban nyugatja a kedélyeket: mint mondja, az államfő – bár vakáción van – továbbra is ellátja hivatali teendőit, a kormány pedig megtette a szükséges intézkedéseket. A román válasz nem marad el:


Ion Iliescu államfő "elfogadhatatlan primitívségnek" nevezte

a tiraszpoli iskolabezárást, és kijelentette, hogy Románia kész támogatni minden kezdeményezést a transznisztriai válság rendezésére. Mircea Geoana külügyminiszter ugyanakkor bejelentette: Romániában tanulhatnak a Moldova Köztársaság Dnyeszteren túli, orosz nyelvű területén élő román ajkú diákok (számuk körülbelül 5000-re tehető).

Románia azt is mérlegeli, hogy megtiltja a tiraszpoli állami vezetők beutazását, és korlátozza az oda irányuló exportot. A szigorúbb intézkedések – például a bankszámlák zárolása – a fejleményektől függ. Geoana szerint nyelvi és kulturális tisztogatás kezdődött a szakadár területen.

A transznisztriai térség 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét, amikor még úgy tűnt, a Pruton túli, exszovjet tagköztársaság túlságosan közeledni fog Romániához. Transznisztria függetlenségét egyetlen más állam sem ismeri el. Bogdan Chireac publicista szerint a "függetlenséget" egy csapat KGB-tiszt kiáltotta ki Moszkva támogatásával, így született meg (sztálini elképzelés mintájára) az autonóm transznisztriai térség. Lakossága kevesebb, mint egymillió, és leginkább oroszok, illetve ukránok lakják.

Forrás: Evenimentul Zilei, BBC, Adevarul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS