2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legionárius mozgalmat védték liberálisok a parlamentben. A RMDSZ-nél kiütötték a biztosítékot

K. M. K. M. 2016. március 23. 16:02, utolsó frissítés: 2016. március 24. 10:24

További lépéseket fontolgathatnak a keddi megnyilvánulásokkal szemben Markóék.


Kivonult tegnap az RMDSZ a köztelevízió vezetőtanácsáról való szavazásról a parlamentből, miután a kollégáik a legionárius mozgalomról pozitívan nyilatkoztak. Markó Béla szenátor is felszólalt az ügyben, azonban nem igazán bírta jobb belátásra a törvényhozókat, így az RMDSZ-frakció tiltakozásképpen kivonult a plénumból. Az ügyről Markó Bélát kérdeztük, aki felidézte a tegnapi történéseket, és elítélte a 90-es évek elején végbement nacionalista megnyilvánulásokra emlékeztető incidenst.

A köztévé vezetőtanácsáról való szavazás előtt a zsidó kisebbség képviselője, Aurel Vainer felvetette, nem tud egyetérteni azzal, hogy a PNL Oana Stănciulescut javasolta a vezetőtanács tagjának, ugyanis a televíziós újságíró a legionárius mozgalmat nyilvánosan támogatta, pozitívan nyilatkozott többek között Radu Gyr legionárius költőről, és voltak antiszemita megnyilvánulásai is.

Ennek hallatán kiment a pulpitushoz Puiu Hașotti liberális szenátor és megvédte Oana Stănciulescut, mondván, hogy lehet, vannak olyan személyiségek, akik elkövettek politikai hibákat annak idején, például azt, hogy a legionárius mozgalomnak tagjai voltak, de attól még kulturális értékeket teremthettek.

Hașotti véleménye nyomatékosítása gyanánt Radu Gyrtől idézett egy Markó szerint rendkívül nacionalista verset, amely arról szólt, hogy Erdély román föld. A "produkciót" a jelenlévők közül nagyon sokan meg is tapsolták.


Ezután kiment a mikrofonhoz Cristiana Anghel, az ALDE szenátora, és szerecsenmosdatásba kezdett: azt mondta, hogy a legionárius mozgalmat nem lehet egyértelműen elítélni, mert voltak pozitív vonásai is.

Ezután Márton Árpád ment ki a mikrofonhoz, és elmondta, ha ez így folytatódik, akkor az RMDSZ frakció elhagyja a termet.

"Én szintén szót kértem, és az az igazság, hogy nagyon is nyomatékosan felhívtam a jelenlevők figyelmét, hogy Románia Parlamentjében az elmúlt 26 évben senki sem engedte meg magának azt, hogy a legionárius mozgalomról pozitívan nyilatkozzon. Nagyon súlyosnak tartottam azt, ami a tegnap történt, ezért felszólítottam Puiu Hașottit és Cristiana Anghelt, hogy kérjenek bocsánatot azért, amit a legionárius mozgalommal kapcsolatosan mondtak. Emellett azt kértem, hogy az ülésvezető elnökség hívja ki a mikrofonhoz Oana Stănciulescut, aki ott volt a teremben, hogy magyarázza meg, miként viszonyul a legionárius mozgalomhoz és az antiszemitizmusról mit gondol, amivel szintén vádolták. Ez nem történt meg, és az RMDSZ kivonult az ülésről, így nem vettünk részt az igazgatótanácsról való szavazáson. Miután kimentünk, volt egy hozzászólás, amely igazat adott nekünk, az egyik szenátor hozzászólt, de alapjában véve nem tették helyére a parlamentben azt, ami történt" - mondta el Markó Béla.

Hozzátette, egyre több Romániában a nacionalista megnyilvánulás, egyre több a magyarellenesség, az idegengyűlöletre valló megnyilatkozás, éppen ezért tartották fontosnak felhívni arra a figyelmet, hogy ezt az RMDSZ nem fogja eltűrni.

Kérdésünkre, hogy miként értelmezhető ez az incidens annak a törvénynek a szempontjából, amely a vasgárdista és a legionárius mozgalom népszerűsítését és ezek jelképeinek használatát tiltja, Markó elmondta, a törvény önmagában egy nagyon pozitív fejlemény Romániában, csakhogy a tegnapi történések azt mutatják, senkinek sem jut eszébe, hogy ezt a törvényt be kellene tartani.

"Európában illik viselkedni, és akkor kell lennie egy ilyen törvénynek, de úgy látszik, hogy ennek egyelőre semmiféle következménye nincs. De egyébkén egész Európában, és különösen ebben a térségben tapasztalható a szélsőségek felerősödése, tapasztalható a mindennapi gyűlöletkeltés, xenofóbia. Azt gondolom, hogy ilyen körülmények között nagyon oda kell figyelni arra, ami történik" - mondta a szenátor.

Kérdésünkre, hogy akár az RMDSZ, akár a civil szféra részéről várható-e, hogy a törvény fényében számon kérjék ezt a magatartást, Markó elmondta, hogy a tegnap megtudta: Oana Stănciulescu ellen már született egy beadvány, amit számos értelmiségi aláírt, pontosan ezek miatt a megnyilatkozásai miatt.

"Tehát különböző módon fel lehet ez ellen lépni, a terem elhagyása az egyik lehetőség. De ha ez megismétlődik, akkor kell keresnünk más eszközöket is" - mondta, és hozzátette, nyilván nem arról van szó, hogy a parlamentben most egyszerre mindenki támogatni kezdte a legionárius mozgalmat vagy a szélsőséges nacionalizmust.

Markó Béla úgy tudja, hogy Cristiana Anghel ellen saját pártja, az ALDE is fellépett már.

"Ami engem aggaszt, nem az, hogy a tegnap egy-két ember mit mondott, hanem az, hogy visszatér a 90-es évekre jellemző feszültség, az akkori szembenállások, noha az azóta eltelt évtizedekben felépítettünk valami fontosat, kialakítottunk egy normális viszonyt magyarok és románok között. Persze, tele problémával, egyeseket megoldottuk, másokat még nem, de ezt nem lehet hagyni, hogy összeomoljon” - mondta az RMDSZ szenátora.

Kérdésünkre, hogy egy napirend előtti felszólalásban, vagy más formában ismét tematizálják-e az incidenst a parlamentben, a szenátor elmondta, a szövetség a frakcióban megbeszéli, és ha szükségesnek tartják, akkor visszatérnek a témára. „Problémás az is, hogy noha volt értelmiségi tiltakozás, ez a hölgy mégis bekerült a köztelevízió igazgatótanácsába, ráadásul a liberális párt jelöltjeként” - hangsúlyozta a szenátor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS