2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kezdhetünk izgulni a kanyaró miatt?

K. M. K. M. 2016. április 09. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

A gócpontot Beszterce-Naszód megyében azonosították, de már Kolozs megyében is regisztráltak kanyarós eseteket.


Sürgősségi oltáskampány elindítását kezdeményezte az Egészségügyi Minisztérium azt követően, hogy a napokban Beszterce-Naszód és Kolozs megyében 79 kanyarós esetet regisztráltak. Az erre vonatkozó felhívást továbbította a közegészségügyi igazgatóságoknak. A rózsahimlő-mumpsz-kanyaró (ROR) elleni oltáskampány jelenleg is zajlik.

Az egészségügyi tárca felkérte az oltáskampányt lebonyolító egészségügyi személyzetet és mediátorokat, hogy fokozzák a tevékenységüket és azonosítsák be az immunizálásra szoruló gyermekeket. A szaktárca ugyanakkor arra kéri a szülőket, hogy ne utasítsák vissza az oltás beadatását és jelentkezzenek az orvosnál a beoltatlan gyerekükkel.

A közegészségügyi szakemberek a fertőző betegség gócpontját Beszterce-Naszód megyében találták meg, a betegség a megye több, Kolozs megyével határos településén ütötte fel a fejét. Többnyire olyan közösségekben jelent meg, ahol magas azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem szerepelnek a háziorvosok nyilvántartásában, így oltásban sem részesültek.


Beszterce-Naszód megyéből Kolozs megyére is átterjedtA betegség néhány hete jelent meg Csicsómihályfalván és Rettegen, illetve Kolozs megyében, Kismonostorszegen egy vándorló közösségben. Bár nem beszélhetünk súlyos esetekről, azért terjed a betegség, mert sokan nem adatták be a védőoltást a gyerekeiknek, mert vagy nem szerepelnek a háziorvosok nyilvántartásában, vagy nem voltak otthon, amikor a védőoltáskampány során felkeresték őket az egészségügyi dolgozók. Most minden, oltható korban levő gyermek megkapja a védőoltást, még akkor is, ha nem szerepelnek a nyilvántartásokban. A betegség terjedését sikerült megfékezni, és a pácienseket ellenőrzés alatt tartják Kolozsváron, Désen és Besztercén, a fertőző betegségek kórházában” - jelentette ki Anca Dobriţoiu, a Beszterce-Naszód megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Mihai Moisescu, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta, 41 kanyarógyanús esetet regisztráltak Kolozs megyében néhány nappal azt követően, hogy a kór terjedésének gócpontját azonosították Beszterce-Naszód megyében. A regisztrált esetek közül 18-ban megállapították, hogy kanyaróról van szó, 7 esetben nem igazolódott be a fertőzés jelenléte, 13 esetben a betegekkel kapcsolatban levő, tüneteket produkáló személyt tartanak megfigyelés alatt, és három esetben még nem érkezett meg a laboratóriumi vizsgálat eredménye.

A Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a legveszélyeztetettebbek azok a személyek, akik nem kapták meg az oltást. Kolozs megyében évek óta nem volt példa kanyarós megbetegedésre, most azonban Désen, Bethlenben és Kolozsváron is voltak esetek. A két megye közegészségügyi igazgatósága a fertőző betegség megjelenése óta megtette a szükséges intézkedéseket az újabb esetek nyilvántartása, a fertőzött személlyel érintkezők és a megelőzés érdekében. Moisescu a Transindexnek közölte, az oltáskampány jelenleg is zajlik a megyében, de felnőtteket nem oltanak be. Csak azokat a gyerekeket, akik az egyszer megismételendő oltást csak egy alkalommal, vagy egyáltalán nem kapták meg.

A ROR vakcina kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen nyújt védelmet. Az oltás teljesen ingyenesen beadható először 1 éves korban, majd 5 éves korban megismételik. Moisescu szerint a védőhatása 95-100%-os, és ha egy beoltott személy el is kapná, a betegség lefolyása sokkal enyhébb, mint egy beoltatlan esetében.


A kanyaró rendkívül fertőző betegség

Tünetei a jellegzetes vörös kiütés mellett a magas láz, köhögés, orrfolyás és könnyezés. A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy az első tünetek észlelésekor sürgősen forduljanak orvoshoz a betegség terjedésének leállítása, a szövődmények fellépése – hasmenés, agyvelő- és tüdőgyulladás, amelyek súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak – és a gyerek számára megfelelő kezelés felírása érdekében.


Arad megyének és Bukarestnek a legrosszabbak az oltási statisztikái

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint 2015-ben országszerte 83%-os volt a ROR-védőoltással való lefedettség, ez azt jelenti, hogy 35 ezer gyermek nem részesült a védőoltásban. Tavalyelőtt a beoltottak aránya 85%-os volt, azonban Arad megyében és a fővárosban 70% alatti volt az immunizált gyerekek aránya.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS