2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiakadtak a véleményírók a PNL húzásán, hogy Munteanut jelöli főpolgármesternek

K. M. K. M. 2016. április 13. 19:42, utolsó frissítés: 2016. április 20. 18:55

Szerintük a demokráciát teszi próbára a legionárius-szimpatizáns jelölése. Ugyanakkor a civil társadalmat is arcul csapták a PNL-sek.


Mi lehet rosszabb választás egy főpolgármester-jelölt esetében, mint egy korrupcióval vádolt politikus? Dan Perjovschi szerint a PNL lábon lőtte saját magát akkor, amikor a legionárius mozgalommal szimpatizáló Marian Munteanut tette meg új főpolgármester-jelöltjének azt követően, hogy Ludovic Orban korrupciós ügye miatt visszalépett.

Nemcsak Perjovschi ragadt tollat: több román publicista is elmondta, miért vérzik ezer sebből a nemzeti liberálisok döntése. Már, amennyire ezt magyarázni kellene.

Marian Munteanu közéleti karrierjének első mozzanata nem is lenne épp ellenszenves: a rendszerváltás utáni bukaresti Egyetem téri diáktüntetések vezéralakjaként tűnt fel 1990-ben. Az Egyetem téri megmozdulások a Nemzeti Megmentési Front (FSN) ellen irányultak, miután az megszegte ígéretét, és mégis indulni kívánt a májusi választásokon. A tüntető értelmiségiek a régi nomenklatúra tagjainak hatalomba való visszakerülését akarták megakadályozni, a bányászok erőszakhulláma söpört végig a téren, Munteanu kivégzését is megkísérelték, egy bányász a fejét vágta volna le egy sarlóval. Ennek következtében Munteanu négy napig feküdt kómában.


Azonban Marian Munteanuról azt is tudni kell, hogy egy legionárius szellemiségű pártnak a vezetőjeként folytatta pályafutását, a kilencvenes évek elején a Romániáért Mozgalom élén állva.

Az Evenimentul Zilei napilap 1993-1994-ben cikkezett a kemény nacionalista vonalat képviselő pártról, amely egyik, a legionárius mozgalom és a párt közötti hasonlóságokról és különbözőségekről szóló gyűlésén például Corneliu Zelea Codreanu legionárius mozgalmi vezetőtől származó idézetet olvastak fel, mi szerint a legionárius mozgalom győzelmének pillanata hamarosan elérkezik.

2000-ben Marian Munteanu, aki korábban azzal vádolta Virgil Magureanut,aki 1990-ben vezette a Román Hírszerző Szolgálatot, hogy ő irányította az Egyetem téren kitört lázadás leverését, éppen a Magureanu által vezetett pártnak, a Román Nemzeti Pártnak lett az államfőjelöltje. Végül Munteanu nem vállalta a jelöltséget, azonban a furcsa karrieropciói itt nem értek véget, sőt, az azóta eltelt időszakban a sajtó arról cikkezett, hogy Munteanu és a SRI egykori vezetője között üzleti kapcsolatok is voltak, fegyver- és hadászati technikával kapcsolatos üzleteket bonyolítottak le.

Jelenleg Munteanu a 2016 elején alakult Romániáért Csoport nevű szervezet tagja, amely nacionalista eszméket terjeszt. Ugyancsak idén Szövetségünk (Alianta Noastra) néven Munteanu létrehozott egy civil platformot, amely ultranacionalista és nyugatellenes politikát képvisel.

„Most Románia egyik napról a másikra arra ébredt, hogy egy vonalba helyezkedik azokkal az országokkal, amelyekben a nacionalista mozgalmak már a mainstream részei. A „dákmániások”, a keresztény fundamentalisták, az EU- és a NATO-ellenzők és a legionárius mozgalom hívei most saját képviselővel rendelkeznek a romániai csúcspolitikában Marian Munteanu személyében” – írja Ciprian Pantazi a Hotnewson közölt véleményanyagában.

Az újságíró szerint Marian Munteanut a csúcspolitikába csempészte a PNL, amelyet bizonyos obskurus erők irányítanak a háttérből. Arra emlékeztet, hogy néhány hete ugyancsak a PNL volt az a párt, amely a közszolgálati televízió igazgatótanácsába egy nyíltan legionárius mozgalommal szimpatizáló újságírót, Oana Stanciulescut javasolta tagnak. Pantazi rámutat, hogy Munteanu a Realitatea tévében kapott műsoridőt és támogatottságot: már három hónapja főműsoridőben képviseli a keményvonalas nacionalista nézeteket, így próbálnak médiajelenséget fabrikálni belőle.A BN24.ro információját idézi, miszerint maga Alina Gorghiu, a PNL társelnöke nem nyilvánosan arról beszélt, hogy a népszerűséget veszítő PNL-nek a nacionalista érzelmekre kell építenie. Egy listát is készített arról, hogy milyen veszélyeket vet fel Munteanu főpolgármester-jelöltsége: ezáltal a nacionalista diskurzus a legmagasabb politikai szinten kap legitimitást, és főműsoridőben szerepelhet, ami hosszútávon érezteti majd a hatásait, és a nyugatellenes hullám még erősebb löketet kaphat, ami "Magyarország vagy Lengyelország szintjére minősítheti vissza Romániát". Az ortodox egyház ingyen reklámot kap, ami jól jöhet az utóbbi időszakban érezhető népszerűség-csökkenés megfékezésére.

Talán a legnagyobb veszélyt a civil társadalom kompromittálása jelentheti: maga Marian Munteanu és támogatói is a civil társadalom jelöltjeként, egy politikamentes jelöltként emlegetik, ez pedig a civil társadalom ellen elkövetett pofátlan húzás. A titkosszolgálatok és a politikusok, látván a Colectiv-tragédia és a verespataki bányanyitás ellen szerveződő civil társadalom erejét, most azon gondolkodnak, hogyan lehet megzabolázni ezeket az alulról szerveződő erőket, a lejáratás, hiteltelenítés pedig akár kézenfekvő megoldásként is szolgálhat. Marian Munteanu pedig megfelelhet a célnak.

Félő ugyanakkor, hogy ha Marian Munteanu kisajátítja a hazai tőkéről és a beáramló tőkéről szóló vitát, akkor már nem lehet civilizált módon tárgyalni erről a témáról. A magyar-román viszony pedig valószínűleg további konfliktusoktól lesz terhes, hiszen ha a nacionalista diskurzus ténylegesen a mainstream része lesz, akkor nem telik sok időbe, míg a magyar közösséget kikiáltják közellenségnek.

Ha ez a forgatókönyv bekövetkezik, akkor Oroszország örülhet, hogy egy vasat sem kellett befektetnie, hogy a nacionalista érzületet felkorbácsolja és destabilizálja az országot, amint azt más országok esetében tette. Marian Munteanu tehát egy érettségi tesztként is szolgálhat a román társadalomnak. Lássuk, hogy átmegyünk-e rajta” - zárta elemzését a Hotnews publicistája.

A romaniacurata.ro-n Alina Mungiu Pippidi is a valós civil társadalmi mozgalmakat félti, és ő is arról ír, hogy a PNL, mivel nem tetszik neki a valós civil társadalom, hihetetlen mértékű szemtelenséggel alkot egyet magának, és kinevezi a tetejébe Marian Munteanut.

„A közelgő választások megadhatták volna a PNL-nek a lehetőséget arra, hogy visszataláljanak a civil társadalomhoz, és meghallják annak hangját. Ehhez képest ők a nagyromániás közönséget részesítik előnyben, amely gazda nélkül maradt, és azt nevezik meg aljas módon civil társadalomként. Abban reménykednek, hogy a nacionalista-keresztény retorika, amelyet Dan Puric vagy Munteanu képvisel, majd visszahozzák a felmérésekben az elveszített százalékpontokat. Mert nem kell nekik az a fajta civil társadalom, amely felszólal a ciántechnológiás bányászat, vagy az Apa Novás, Euroconstructos mutyik ellen, inkább kitalálnak maguknak egy saját civil társadalmat” – írja Mungiu-Pippidi.

Mircea Morariu, az Adevărul véleményírója egyenesen fejetlenségnek és katasztrofális döntésnek nevezte a PNL lépését, amikor Munteanut a főpolgármesteri tisztségre jelölte, ugyancsak az Adevărul bloggere, Daniel Gorgonaru azt fejtegeti, hogy Munteanu jelölése valóságos veszélyt jelent a romániai demokráciára nézve, és annak kritikus pillanataként tekint rá. Szerinte elég belenézni Rareș Bogdan, a Realitatea tévé műsorvezetője által vele készített egyik adásba. Kiderül, hogy Munteanu nem egy C.V. Tudorhoz vagy Dan Diaconescuhoz hasonlítható kisstílű demagóg, náluk sokkalta intelligensebb és ezért veszélyesebb is, hiszen mesterien használja a mélyvallásos és nacionalista diskurzust. Gorgonaru szerint elegendő belehallgatni a március 3-i adásba:Címlapfotó: Dan Perjovschi rajza, címe: PNL

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS