2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WHO: az abortusz tiltása nem kevesebb abortuszhoz, hanem több tragédiához vezet

K. M. K. M. 2016. május 23. 10:17, utolsó frissítés: 13:27

Ott, ahol a törvények tiltják az abortuszt, nemcsak több a terhességmegszakítás, de sokkal gyakoribbak a szövődményes esetek is.


1990 és 2014 között jelentősen kevesebb abortuszt hajtottak végre a fejlett országokban, azonban a fejlődő országokban alig figyelhető meg előrelépés ezen a téren – derült ki az Egészségügyi Világszervezet és a Guttmacher Intézet által készített tanulmányból, amelynek első részét a Lancet nevű tekintélyes orvosi szaklapban tették közzé. A tanulmány szerint a 2010-2014-es periódusban világszerte ezer 15 és 44 év közötti nőre 35 abortusz jutott, ami összesen 56 millió abortuszt jelent. A tanulmány második részében, amely már idén meg fog jelenni, a globálisan és regionálisan alkalmazott, nem biztonságos terhességmegszakítással kapcsolatos adatokat fogják bemutatni.

A tanulmány jelentős különbséget állapított meg a fejlett régiónak számító Európa, Észak-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Japán, illetve ezeken a régiókon kívül eső, fejlődő országokat magába foglaló régiók között. Az abortuszok közel 88%-át a fejlődő országokban hajtják végre. Megállapították azt is, hogy azokban az országokban, ahol a törvények tiltják az abortuszt, vagy a legszegényebbek számára nem elérhető, ott nemcsak több a terhességmegszakítás, de sokkal gyakoribbak a szövődményes esetek. Az illegálisan, nem biztonságos környezetben végzett terhességmegszakítások nők millióinak életét, egészségét veszélyeztetik.

A világszerte, évente végzett 56 millió abortusz számbeli növekedést jelez a 1990-1994-es periódushoz képest, amikor 50 millióra volt tehető a művi terhességmegszakítás éves átlaga. Azonban a növekedés összhangban áll az általános népességnövekedéssel, tehát, ha az arányokat vesszük figyelembe, nem mutatható ki növekedés: világszerte ezer nőre 35 abortusz volt tehető a 2010-2014-es időszakban, ami csökkenést mutat a 1990-1994-es időszakban jegyzett, ezer nőre jutó 40 terhességmegszakításhoz képest.

A fejlett és a fejlődő országok között viszont jelentős eltérés mutatkozik: az abortusz aránya 40%-kal csökkent 1990 óta a fejlett országokban, míg a fejlődő országokban alig mutatható ki változás, ott mindössze 2%-kal lett alacsonyabb az abortuszok aránya. A fejlődő országokban ezer nőre 37 abortusz jut, ami szignifikánsan magasabb a fejlett országokban ezer nőre eső 27 abortuszhoz képest.


Bela Ganatra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint az egészségügyi közpolitikák stratégiai fontosságúak. Ezek magukba kell, hogy foglalják a minőségi családtervezési szolgáltatások finanszírozását, elérhetővé kell tenni a biztonságos körülmények között végzett abortuszt, biztosítani kell a terhességmegszakításon átesett nők számára az utógondozását. A WHO szerint a korszerű fogamzásgátló módszerekbe való befektetés és azok megfelelő használata sokkal kevésbé költséges mind a nők, mind a társadalom számára a nem kívánt terhességek következményeinek kezelésénél.

A Guardian egy videóban bemutatta, milyen következményei vannak a reprodukciós ismeretek hiányának, a patriarchális társadalom szabályainak, a hagyományos nemi szerepeknek, a szegénységnek és a nők elleni erőszaknak a terhes illetve a szülő nőkre és csecsemőikre nézve.

A videó szerint évente több mint 300 ezer nő hal meg világszerte a terhességgel és gyermekszüléssel kapcsolatos szövődmények miatt, annak ellenére, hogy a legtöbb haláleset megelőzhető lenne. Ezeknek a nőknek a 99%-a a szegényebb országokból származik, több, mint felük háborús vagy katasztrófasújtott övezetben veszíti életét. Sokan úgy szülnek, hogy sem szülészorvos, sem bába segítségére nem számíthatnak; alapvető egészségügyi ellátáshoz, gyógyszerekhez sem férnek hozzá, ha valamilyen gond adódik. A szegény, rurális környezetben élő nőknek sokszor messzire kell utazniuk, hogy megfelelő körülmények között szülhessenek, az utazási költségeket nem mind képesek kifizetni.

A világon bábaként vagy asszisztensként dolgozók kevesebb, mint fele dolgozik azokban az országokban, ahol a legnagyobb az anyák körében a halandóság. Így ezekben az országokban a képesítés nélküli bábákra, javasasszonyokra vagy rokonaikra hagyatkozhatnak a szülő nők.

Azonban nemcsak az egészségügyi szolgáltatáshoz való jogok sérülnek, hanem alapvető emberi jogok is: a nők sokszor nem dönthetik el, hogy mikor szeretnének anyává válni, és egyáltalán szeretnének vagy sem gyereket. Mintegy 225 millió nő nem fér hozzá modern fogamzásgátló eszközökhöz, amelyek segítségével megelőzhetik vagy elodázhatják a terhességet. A gyakori terhességek miatt az egészségügyi problémák sokasodhatnak. A korlátozó, szigorú abortusztörvények ugyancsak halált okozhatnak, a nem biztonságos abortuszok mintegy 13%-át teszik ki a terhességgel összefüggésbe hozható haláleseteknek.

A világ vezetői vállalták, hogy közpolitikák révén elérik, hogy 2030-ra drasztikusan csökkenjen a szüléssel és terhességgel kapcsolatos anyai elhalálozási ráta. A Guardian videója szerint ez csak akkor következhet be, ha képesek lesznek véget vetni a nők és lányok elleni erőszaknak, és ha a nők szabadon dönthetnek a testükről és a reprodukciós folyamatokról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS