2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DIICOT: nagyobb terrorakcióra készültek a Hatvannégy vármegyések

2016. május 20. 12:15, utolsó frissítés: 12:19

A vádirat szerint az erdélyi földgázvezetéket akarták felrobbantani, amire az oroszoktól akartak anyagi segítséget kérni.


A romániai földgázhálózat egyik vezetékét akarta felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – írja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vádiratát megszerző news.ro és a ştirileprotv.

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és a Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi elnökét a DIICOT csütörtökön állította bíróság elé, az ügyészség szerint petárdabombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen tavaly december elsején.

Az erdélyi földgázvezeték is célpont lehetett

A vádirat szerint azonban a HVIM egy nagyobb terrorakcióra készült, a lehallgatási jegyzőkönyvekből ugyanis az derül ki, hogy a Bukarest felé tartó földgázvezetéket akarták felrobbantani egy Kézdivásárhelyhez közeli szakaszon a december elsejei robbantást követően.


A lehallgatási jegyzőkönyv szerint az alábbi beszélgetést egy HVIM-gyűlésen rögzítették:

X: Mondtam, hogy keményebb akcióra van szükség (...)

Y: Ami a gázvezetékek térképét illeti…Ha az oroszok bezárnák…vagyis az ukránok, mert Ukrajna területén megy … Két vezeték van, hogy ha az egyikkel problémák vannak, akkor a másik fog működésbe lépni…a kérdés, hogy mi történik, ha mindkettőt felrobbantják. Az Európát ellátó gázmennyiség 30 százalékkal csökkenne…Ez van, ideadta a térképet… (…) A térképet ideadta. Itt van az erdélyi gázvezeték … egyik megy Bukarestbe, a másik Moldovába.

X: Nálunk halad át a két vezeték …

Z: A föld alatt mennek.

Y:
Igen, de a pataknál felette haladnak..

X: Igen? (…).

Szőcs Zoltán:
Pontban karácsonykor kellene, hogy levegőbe repítsük.


Az ügyészek szerint az oroszoktól akartak pénzt szerezni az akcióra


Az ügyészek azt is állítják, hogy a mozgalom más országok szélsőséges szervezeteivel állt kapcsolatban, ugyanakkor az oroszoktól akartak anyagi támogatást szerezni. A DIICOT szerint a HVIM tagjai felvették a kapcsolatot a baszk ETA, az IRA, valamint „Románia számára ellenséges szervezetekkel”, például a Bolgár Nemzeti Mozgalommal vagy a moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalommal is.

A vádiratban szerepel az is, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom újabb akciójához orosz szervezetektől akart támogatást szerezni.

Szőcs Zoltán: De mennyire biztos, hogy támogatnának?

X: Az oroszok? Egészen biztos. De egy erős szervezet kell ehhez, és arra számítanak, hogy fel is tud mutatni valamit.

Y: Ehhez lehet támogatást szerezni?

Z:
Ezt én nincs ahonnan tudjam…

Y: Ha … támogatnának valamivel …

X : Senki nem fog, míg nincs konkrét akció.

Szőcs Zoltán:
Az a baj ezekkel az akciókkal, hogy a megszervezésükhöz is pénz kell.

X:
Akciótól függ... Az interneten rengeteg leírás van robbanóanyagok készítéséről. Összeszedtem mindent, a bénító gázaktól kezdve a harci gázakon keresztül, a legbonyolultabbig. Az arabok mindent feltesznek az internetre, csak tudnod kell, hol keresd – olvasható a ştirileprotv oldalán közzétett beszélgetés-részlet.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várja ügye tárgyalását.

Az ügyészségi közlemény szerint a hatóságokhoz 2014 óta érkeztek jelzések "a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához" tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről. A közlemény szerint ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek "autonomista és revizionista célok" eléréséért, "Nagy-Magyarország visszaállításáért".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS