2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gálfi Árpád: ezt a választást nem Szász Jenő, hanem Gálfi Árpád nyerte

kérdezett:Simon Mária Tímea 2016. június 08. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Jobb városházi kommunikációt és nyitottságot ígér az új polgármester, aki szerint nem romakérdés van, hanem a várost kell biztonságosabbá tenni.


Fölényes győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választásokon az MPP és az EMNP közös polgármester-jelöltje a háromesélyes székelyudvarhelyi versenyben. A leköszönő Bunta Leventét és az RMDSZ jelöltjeként induló Arros Orsolyát egyaránt maga mögé utasító Gálfi Árpádot első polgármesteri lépéseiről, a városi tanácsban várható viszonyokról, Szász Jenő felbukkanásáról és az országos politikáról kérdeztük.

Sokan esélytelennek tartották önt a győzelemre. Kívülről úgy is tűnt, hogy a két fontosabb ellenjelölt mintha nem is számolna önnel, sokkal inkább az egymásnak való üzengetéssel voltak elfoglalva. Minek köszönhető, hogy végül mégis önnek szavaztak bizalmat a székelyudvarhelyiek?

– Én úgy gondolom, hogy a megválasztásomban nagy szerepe volt annak, hogy a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt felismerte, hogy csak koalícióban tudunk győzni. És az is fontos volt, hogy szakmailag egy felkészült csapatot sikerült összeállítanunk, akik a városlakók érdekeit fogják képviselni az elkövetkező négy évben.

Mi lesz az első, amit polgármesterként tenni szeretne?


– Ahogy azt a választóknak is ígértem, először szeretnénk, ha megtörténne az átadás-átvétel, majd egy ötven napos átmeneti időszak következik, amikor feltérképezzük, hogy melyek azok a dolgok, amelyek elsőbbséget élveznek a városban.

Mit fog másképp csinálni, mint az előző polgármester?

– Amint a székelyudvarhelyieknek is megígértük, elsősorban egy másfajta kommunikációt szeretnénk bevezetni a városházán, nyitott és együttműködő hivatalt szeretnénk.

Programjukban a biztonságot, rendet és fejlődést tették meg fő célkitűzésnek. Hogyan képzeli el ezeknek a megvalósítását?

– A kampányban is többször hangsúlyoztuk, a koalíció elsősorban csapatban képzeli el megvalósítani azokat a célokat, amelyeket megfogalmaztunk a programunkban.

Ön szerint mi a legnagyobb probléma Székelyudvarhelyen, s hogyan képzeli el a megoldását?

– A városban az egyik legnagyobb problémát a polgármesteri hivatal nem megfelelő működése jelenti, ezen szeretnénk mi változtatni azzal, hogy hatékonnyá és operatívvá tesszük a városlakók felé egy nyitott és egyszerű ügyintézéssel.


Ön az ismertségét annak is köszönheti, hogy nyilvánosan felvállalta a bethlenfalviak érdekképviseletét a Termés utcai Gábor családdal szemben. Ennek fényében milyen lesz az új városvezetés romastratégiája?


– A Gábor-ügyek csak egy része az udvarhelyi problémáknak, amelyek megoldásra szorulnak, s amelyet az előző városvezetés elhanyagolt. Én úgy gondolom, hogy nem romastratégiáról kell beszélnünk, hanem egy átfogó tervet kell kidolgoznunk arra, hogy a várost biztonságosabbá tegyük. Nekünk Székelyudvarhely lakosságának a biztonságára kell figyelnünk, és meg kell védenünk azokat a polgárokat, akik be tudnak illeszkedni a társadalomba, nemzetiségtől függetlenül. Én úgy gondolom, hogy nem romakérdésként kell kezelni ezt, hanem arra kell törekednünk, hogy a város szociálisan hátrányos lakói fel tudjanak zárkózni.

A városban nagyon sokan vannak, akik attól félnek, hogy önön keresztül újból Szász Jenő lesz a város élén. Ugyanakkor voltak a koalíciónak olyan tagjai, akik nehezményezték, amikor Szász Jenő megjelent az ön győzelmét követő ünneplésen. Mi a véleménye erről?

– Ezt a választást nem Szász Jenő, hanem Gálfi Árpád nyerte, ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy Szász Jenő nem tud polgármesterként visszajönni a városba, hiszen az elkövetkezendő négy esztendőben én leszek a város vezetője.

Ön a választások előtt azt nyilatkozta, hogy Szász Jenővel nincsen szoros kapcsolata. Ezzel szemben a győzelmet követően Szász Jenőnek köszönte meg, hogy önből polgármester lett. Hogyan kommentálja ezt?

– Én 2004-ben kerültem be az önkormányzati testületbe az MPP színeiben, amikor Szász Jenő volt a polgármester, mondhatni neki köszönhetem, hogy bekerültem a városi politikába, a polgármesteri tisztséget pedig ennek a pártnak a színeiben is nyertem el, így erre értettem azt, amikor azt mondtam, hogy Szász Jenőnek köszönhetem, hogy itt lehetek.

A koalíció a tanácsban is többségben lesz. Önök sokszor sérelmezték, hogy az előző ciklusban az RMDSZ-frakció semmilyen meglátásukat, észrevételüket nem fogadta el. Önök mennyire lesznek együttműködőek az RMDSZ-szel? Vezethet RMDSZ-es tanácsosülést az elkövetkező négy évben?

– Mi mindenképpen együttműködésre törekszünk, és nyitottak leszünk minden ötletre, ami Székelyudvarhely fejlődését elősegíti. Többször is hangsúlyoztuk, hogy meg szeretnénk mutatni, lehet másképp is csinálni, mint ahogy az RMDSZ-frakció ezt tette, és igen, az elkövetkezendő négy évben vezethet majd tanácsülést ellenzéki önkormányzati képviselő is.

Ön szerint kitart a koalíció az elkövetkező négy évben? Az MPP az RMDSZ-szel működött együtt országosan az önkormányzati választáson, és ősszel is nagy a valószínűsége, hogy lesz valamiféle megegyezés a két alakulat között. Mennyire fog ez kihatni a székelyudvarhelyi EMNP-MPP együttműködésre?

– A kampányban is hangsúlyoztuk, hogy mi a székelyudvarhelyi viszonyokat helyeztük előtérbe, és egyáltalán nem szerettünk volna belefolyni az országos politikába, és nem is szeretnénk ebben a pillanatban különösebben foglalkozni ezzel az üggyel. Arra a kérdésre, hogy kitart-e a koalíció, csak azt tudom mondani, hogy én úgy érzem, hogy egy jó csapatot állítottunk össze, amely a város érdekeit fogja előtérbe helyezni, így mindenképpen ki fog tartani az együttműködés a két politikai alakulat közt, és nem lesz ránk hatással az országos politika.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS