2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Menjenek a mosdóba szoptatni! Ez egy hotel, nem tejcsárda!"

2016. július 06. 15:02, utolsó frissítés: 2016. július 07. 09:45

Egy kolozsvári négycsillagos hotel alkalmazottai durván megaláztak két szoptató anyát, akik a hallban szerették volna megetetni a gyerekeiket. A hotel értékelése bánta.


Egy felháborodott anyuka Facebook-posztja két napja valódi háborút indított el az online térben a nyilvános szoptatás témájában, amikor megírta, hogy egy kolozsvári hotelben nem hagyták, hogy megetesse a gyerekét. A poszt több száz hozzászólást generált, és a hotel értékelésének a drasztikus csökkenését eredményezte eddig.


Menjenek a mosdóba, de ne zavarják a vendégeket

Az anyuka a közösségi médiában osztotta meg, hogy a Ramada Hotel alkalmazottai a mosdóba küldték őket szoptatni. „Ez nem szoptatócsárda, menjenek és szoptassanak a mosdóban, vagy vegyenek ki egy szobát, de ne zavarják a vendégeket, s ha ez nem tetszik, miért nem hagyták otthon a gyerekeket?” – írta le az anyuka a hotel alkalmazottainak a reakcióját, miután ő és egy másik kismama etetni próbálta a gyermekét. Azt is leírta, hogy miután szóvá tették az alkalmazottak hangnemét és hozzáállását, azok a biztonsági őrök kihívásával kezdtek fenyegetőzni.

A Facebook-bejegyzés a több mint tizenkét ezer tagot számláló szoptatástámogató csoportban jelent meg, de más kolozsvári anyukákat tömörítő oldalon is elterjedt a hír, az eset miatt felháborodott anyukák pedig valóságos „háborút” indítottak a hotel ellen.




Hamar elszálltak a csillagok

A bejegyzéshez több száz hozzászólás érkezett, sokan a Ramada Hotel Facebook-oldalán is kifejtették véleményüket. A Facebookon a hotelt az eset előtt 5 csillagosra értékelték, utána azonban drasztikusan csökkent a csillagok száma, annyira, hogy az oldal kezelői egy idő után ki is kapcsolták az értékelési opciót. „Milyen tyúkeszű küld egy csecsemőt, hogy a wécén egyen?” „Ők talán a mosdóban ebédelnek?” - írták a felháborodott anyukák.

A Hotel Ramada válaszában kihangsúlyozta, hogy a hotelnek vannak bizonyos standardjai, amelyeket minden vendégnek kötelessége betartani, ilyen a megfelelő és a decens viselkedés is. Ugyanakkor a hotelnek fontos, hogy vendégek a viselkedésükkel ne zavarják a többi vendéget sem – írják a bejegyzésben. A szálloda a válaszában ugyanakkor azt is leírta, hogy a hotel előterében szoptató anyukák anélkül kapcsolták ki a televíziókat, hogy erről értesítették volna a személyzetet, ez azonban ellenkezik a hotel szabályzatával. „Az alkalmazottak, miután észrevették ezt, a vendégek tudomására hozták, hogy ez ellenkezik a hotel standardjaival, amire az anyukák azt felelték, hogy a tévék sugározzák a gyerekeiket. Az alkalmazottak ekkor több alternatív helyszínt is felajánlottak az anyukáknak, köztük a télikertet és az ifjú pár szobáját is. Ugyanakkor azt is elmondták nekik, hogy a mosdóban van kialakított hely, ahol kicserélhetik a pelenkát is.” A hotel szerint szó sem volt arról, hogy az anyukákat a mosdóba küldték volna szoptatni, az alkalmazottak csak a pelenkázás lehetőségére hívták fel a figyelmüket.

A hotel válaszát azonban egyáltalán nem tartották kielégítőnek a felháborodott kommentelők, sőt, olyanok is voltak, akik álszentnek nevezték a szállodát, amiért egy olyan képpel reklámozta a szolgáltatásait, amelyen egy fürdőruhás nő szerepelt. A dühös hozzászólók közül sokan a TripAdvisor oldalán is leértékelték a hotelt, és megírták a történteket.


Az incidens a szebeni hotelt is érintette

A kolozsvári Ramada Hoteltől a szebeni Ramada is elhatárolódott, miután a szebeni szállodát is leértékelték. A szebeni Ramada kihangsúlyozta, hogy a Ramada Romania szállodalánc franchise-rendszerben működik, és mindegyiknek különálló menedzsmentje és belső rendszabályzata van, ezért kérik az oldal látogatóit, hogy ne a kolozsvári hotelben történt eset miatt értékeljék őket. Ugyanakkor az eset kapcsán teljesen elhatárolódnak a kolozsvári szállodától.


"A nyilvános szoptatás gusztustalan és obszcén" - megjelentek az ellenvélemények is

A felháborodott anyukák mellett sokan voltak olyanok, akik a hotel pártját fogták az eset kapcsán, mondván, hogy a szoptatás nem nyilvános és azok a nők szégyellhetnék magukat, amiért mutogatták magukat és a gyermeküket. Szintén sokan voltak olyanok, akik azt írták, hogy őket zavarja a nyilvános szoptatás, és gusztustalannak tartják, ha valaki publikus térben eteti meg a gyerekét.

A hotelben történt incidensnek hamar híre ment, nemcsak a Facebookon, hanem a különböző hírportálokon is parázs vitát generált, volt olyan hozzászóló, aki szerint azért nem szabadna a nőknek nyilvánosan szoptatniuk, mert a többi ember nem volt jelen a gyerek fogantatásánál, és nem lehetnek arra kötelezve, hogy nézzék, ahogy szopik a csecsemő. Megint mások azt róják fel, hogy miért vitték magukkal az esküvőre a gyermekeket, sőt egyáltalán miért mentek el az esküvőre, ha tudják, hogy szoptatniuk kell.


Nem közszeméremsértés

A jelenleg hatályos törvények szerint a nyilvános szoptatás nem törvénytelen és nem közszeméremsértés, mint ahogy egyesek támadják a szoptató anyákat. Egy édesanya, aki pár évvel ezelőtt hasonlóan járt, nem hagyta magát és a rendőrséghez fordult, hogy törvénytelen-e a nyilvános szoptatás. A bukaresti rendőrség válaszában kifejtette, hogy a gyermek nyilvános térben való szoptatása nem bűncselekmény és nem sérti a társadalom tagjainak a nemi vonatkozású erkölcsi érzületéhez fűződő társadalmi értéket sem. Ugyanakkor kitért arra is, hogy az államnak és a magáncégeknek egyaránt biztosítaniuk kell egy olyan teret, ahol az anyukák megetethetik gyerekeiket, és leírták azt is, hogy azok a dolgozó anyukák, akik szoptatják a gyereküket, szünetet tarthatnak vagy rövidebb munkaprogrammal dolgozhatnak, míg a szoptatási idő is munkának számít.

A rendőrséghez forduló anyuka ugyanakkor több javaslatot is megfogalmazott, hogy mit tegyenek azok az anyák, akiket meghurcolnak azért, mert nyilvánosan etették meg a gyereküket. Az anyuka leírja, hogy senki ne féljen feljelentést tenni a rendőrségen és a Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert épp az őket ért zaklatás a törvénysértő, és diszkriminálja mind az anyát, mind pedig a gyermeket.


a címlapfotó egy 2014-es, az Észak-Texasi Egyetem diákjai által készített, a nyilvános szoptatást támogató kampány része

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS