2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyúródnak a vásárhelyi politikusok a képviselői helyekért. Helyzetértékelés

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. július 07. 13:20, utolsó frissítés: 17:08

Ami nem világos, hogy a helyi „nagy öregek” mennyire szeretnék az irányítást kiengedni a kezükből.


A helyhatósági választások is átrendezték a marosvásárhelyi politikai tablót, azonban a posztelektorális tárgyalások és alkuk megkötése után a politikai helyezkedésnek máris újabb felvonása kezdődik. A tét a parlamenti listákon szereplők neve.

A parlamenti választásokra való felkészülés már zajlik is. Az RMDSZ-nek október 20-ig 180-190 ezer aláírást kell összegyűjtenie, és az aláírásgyűjtés idejére a szövetség a jelöltlistákat is véglegesítené. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezt azért tartja fontosnak, hogy már az aláírásgyűjtéskor tudják elmondani, kikre kérik a választók támogatását.

Marosvásárhely ismét érdekes lesz, mert a lapok még nincsenek leosztva. Ez az a város, ahol várhatóan a legádázabb harcokat fogják folytatni a képviselőaspiránsok a játékban levő 3 befutó hely egyikéért. A szenátori tisztségre egyelőre senki nem pályázik, ennek oka Markó Béla személyében keresendő.Bár az RMDSZ volt elnöke két évvel ezelőtt azt mondta, hogy 2016-ban visszavonul a politikából, és már nem vállal újabb szenátori mandátumot, most mégis lehet elvi esélye annak, hogy bevállaljon egy újabb parlamenti ciklust. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen potenciális szenátorjelöltek jelentkeznek.

Ha ugyanis Markó úgy gondolja, hogy nyugodt szívvel átengedheti felsőházi helyét egy erre a tisztségre rátermett személynek, akkor eredeti tervét követve visszavonul. Ha nem: nem. Annak ellenére, hogy Markó elsősorban véleményvezérként tekint leendő önmagára, a marosvásárhelyi viszonyok nem garantálják azt, hogy nem valamelyik középszerű opportunista kerülne a szenátusi listára, így Markó egyelőre inkább kivár. Világos tehát, hogy az aspiránsok most inkább képviselőnek igyekeznek.

A kontextus megértéséhez az is hozzátartozik, hogy a képviselői listán a befutó helyeket sem fogják idén ingyen adni. Nemcsak a helyi versenyben kell a szép számmal akadó ellenfeleket lekörözni, hanem valamilyen területen szakértelmet is fel kell tudni mutatni. Ehhez a kolozsvári elnökség olyan szinten ragaszkodik, hogy az túlmutat a politikai PR-on, és az elvárást Kelemen Hunor is több alkalommal nyomatékosította a belső nyilvánosságban, és nemcsak.Először az RMDSZ Nőszervezetének 3. Küldöttgyűlésén hallottuk erről beszélni. Kelemen a küldöttgyűlésen azt mondta, hogy noha úgy gondolja, ideális esetben fele-fele arányban kellene a frakciókat nőknek és férfiaknak alkotniuk, azt is hangsúlyozta, hogy a nemi arány javítása nem mehet a szakértelem kárára. "Nem elég férfinak lenni és nem érteni semmihez, ugyanez igaz a nőkre is" – mondta, arra utalva, hogy a parlamenti szakbizottságokban zajló munka megköveteli, hogy a törvényhozó értsen az illető területhez.

Eddig tart a kontextus, most lássuk, ki miként képzeli el a karrierjét a továbbiakban. Kezdjük Maros megyével, majd megnézzük, hogy ki szeretne képviselői mandátumot szerezni magának.


Kelemen Márton

Onnan ismerjük, hogy Kelemen Atilla képviselő fia. Pontosan nem tudni, hogy mivel foglalkozik az RMDSZ-ben, azt hallani, hogy a helyhatósági választási kampányban nem sokat segített a jelölteknek. Ennek ellenére most arról szól a fáma, hogy a megyei tanácsban együttműködő RMDSZ és PSD megállapodásának értelmében létrehozandó megyemenedzseri állás várományosa.Azt tudjuk, hogy a megállapodás megszületésekor közreműködött, ugyanis Borbély László, Brassai Zsombor, Péter Ferenc és Kelemen Atilla mellett ő is tagja volt az RMDSZ tárgyalóbizottságának.


Kelemen Atilla

Bár ugyanannak a politikusgenerációnak a tagja, amelyhez Borbély László és Markó Béla is tartozik, velük ellentétben nem tervezi a visszavonulást. Úgy tudjuk, a belső nyilvánosság előtt már előállt azzal, hogy ismét indulna egy képviselői mandátumért. Már van ebben tapasztalata, hiszen 1996 óta képviselő, ez a mandátum lenne a sorban az ötödik. Ez szól mellette. És ez szól ellene is.


Kerekes Károly

Ő is „karrierképviselő”. A rokonai alkalmazása miatt az ANI kivizsgálta, azonban most ezeket az ügyeket már maga mögött tudhatja. Egy év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott érdekkonfliktus miatt: 2006 októbere és 2009 májusa között parlamenti irodája a fiát alkalmazta, és több alkalommal civil szerződés alapján feleségétől is rendelt szolgáltatásokat. Kerekest most nem annyira a támogatói, mintsem a tehetelenségi erő tartja a nagypolitikában. Nem adunk neki nagy esélyt arra, hogy még egy mandátuma legyen, de az RMDSZ-ben volt már olyan, hogy a legesélytelenebb nyert.


Vass Levente

A Marosvásárhelyi Választmány elnöke már réges-régen tudatta, hogy elmenne Bukarestbe képviselőnek. A belső ellenzékből belső elintéző ember lett. Annak ellenére, hogy Frunda György nehéztüzérséget vetett be ellene, vagy részben éppen ezért is, fokozatosan tényezővé vált.


Csép Andrea

Legutóbb, amikor megvívta a harcát az RMDSZ Maros megyei férfi politikusaival, sikerült az SZKT-ba szervezeti vonalon tagságot nyernie. Borbély László embereinek képbe kerülése miatt a mostani konjunktúra enyhén változott azóta, így nagyobb eséllyel pályázik az RMDSZ Nőszervezetében vállalt tevékenysége révén képviselői mandátumra.


Kozma Mónika

Borbély embere no 1. Róla azt tudjuk, hogy Borbély Lászlónak volt a tanácsadója, most Péter Ferenc megyei tanácselnök kabinetfőnöke. Nincs jelentősebb szervezeti beágyazottsága, ami csökkenti az esélyeit.


Jakab István

Borbély embere no. 2. Itt gyorsan jelezni kell, hogy nem összetévesztendő a volt marosvásárhelyi EMNP-elnök Jakab Istvánnal. Arról a Jakab Istvánról van szó, aki környezetvédelmi szakpolitikus, Borbély tanácsadója volt a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumban, és jelenleg a Környezetvédelmi Alapot vezeti. Gyakorlatilag semmi köze a megyei politikához.


Borbély László

Nem találkoztunk olyan elemzővel, aki tudná, hogy Borbély László indulna-e vagy sem. Jelenleg mindenki inkább arra fogad, hogy nem. Azt se felejtsük el, hogy Borbély már rég bejelentette, hogy visszavonul.2014-ben készült interjúnk Borbéllyal, amiben bejelentette visszavonulását

A futottak még kategóriában – kb. nulla eséllyel – szóba került Soós Zoltán volt polgármesterjelölt és Balogh József, az RMDSZ megyei szervezetének volt ügyvezető elnöke is a képviselői mandátum kapcsán. Soós nagyobb eséllyel marad múzeumigazgatói állásában, Balogh pedig legfennebb Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök támogatására számíthat.

Ami nem világos, hogy a helyi „nagy öregek” mennyire szeretnék az irányítást kiengedni a kezükből. Itt nagy különbségek lehetnek abban, hogy ki hogyan képzeli el a hathatós kint maradást. Ami a legutóbbi mandátumot kihagyni kényszerülő Frunda Györgyöt illeti, kérdés, hogy folytatná, vagy az utóbbi időszakban az egyre több politikai eseményen felbukkanó Csenge lánya politikai karrierjének egyengetésére fog inkább koncentrálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS