2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az erdélyi szavazatokon is múlik az októberi kvótanépszavazás érvényessége

Simon Mária Tímea 2016. július 20. 15:26, utolsó frissítés: 15:43

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke Kolozsváron tartott tájékoztatót a levélben szavazás feltételeiről.


Áder János, Magyarország elnöke 2016. október másodikára írta ki az országos népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kvóta szerinti betelepítésének a kérdésében. Az országos népszavazáson a Magyarországon kívül élő választópolgárok is szavazhatnak. A népszavazás feltételeiről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke tartott tájékoztatót a kolozsvári főkonzulátuson.

A népszavazás kérdése így hangzik: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő betelepülését?”

A népszavazáson az erdélyi szavazatok is számítanak


Az alaptörvény szerint a szavazópolgárok legalább felének kell részt vennie és érvényes szavazatot leadnia a referendumon. A népszavazáson minden állandó magyarországi lakcímmel, szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár, illetve minden határon túl élő regisztrált, szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár szavazhat. Érvényességi szempontból a határon túli szavazatok is számítanak.Azok a külhoni magyarok, akik a 2014-es parlamenti választásokon már bekerültek a választói névjegyzékbe, nem kell ebben az esetben is regisztráljanak, ők az október másodikai népszavazáson is szavazhatnak. Pálffy Ilona elmondta, hogy eddig 259 904 határon túli magyar állampolgár regisztrált, viszont ez a szám még emelkedhet, a NVI augusztus 20-a után kezdi meg a levélcsomagok kiküldését. Romániából a Nemzeti Választási Iroda 113 972 regisztrált szavazót tart nyilván.

Pálffy kihangsúlyozta, hogy azok, akik részt szeretnének venni a szavazáson, de még nem regisztráltak, ne hagyják az utolsó percekre a regisztrációs kérelem elküldését, hogy az NVI időben el tudja bírálni a kérelmet és tudja kiküldeni a szavazási levélcsomagot.

Az Erdélyben élő szavazóknak az NVI a szavazási levélcsomagokat a külképviseletekre illetve a 2014-ben megadott kézbesítési címre juttatja el. A kézbesítési cím módosítására irányuló kérelmek a valasztas.hu oldalon vagy postai úton (1397 Budapest, Pf. 547) nyújthatóak be szeptember 17-ig. Szintén itt lehet értesíteni a magyar hatóságokat a személyi adatokban bekövetkezett változásokról (név vagy családi állapot változás). A Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta, hogy amennyiben valakinek magyar állampolgárságú hozzátartozója elhalálozik, akkor azt jelentsék be a konzulátuson vagy a nagykövetségeken.

A levélszavazatok visszajuttatása postai úton a szavazás napját megelőző napon (október 1.) éjfélig lehetséges, ugyanakkor leadhatók a külképviseleteken a szavazás napját megelőző 15. naptól kihelyezett urnákba. A levélcsomagok leadhatóak még a kijelölt magyarországi településeken, vagy a választás napján minden egyéni választókerületi székhelyen is bedobhatóak az urnákba.


A külképviseleteken csak személyesen, érvényes igazolvánnyal vehetők át a levélcsomagok


Pálffy Ilona kiemelte, hogy azok, akik a külképviseletekre kérik a levélcsomagjukat, csak személyesen, fényképes igazolvány felmutatásával vehetik át azokat. Fontos, hogy az érvényes okmányok bemutatása nélkül a szavazási levélcsomag nem vehető át, illetve nem lehet meghatalmazni senkit, hogy vegye át a csomagot.

Csak a pontosan kitöltött és elküldött levélszavazat érvényes


Pálffy Ilona felhívta a figyelmet azokra a hibákra, amelyek miatt a levélszavazatok érvénytelenek lehetnek. Gyakori hiba volt az előző választáskor, hogy sokan a szavazólap mellé a kis borítékba tették a kitöltött nyilatkozatot is, ezzel érvénytelen lett a szavazatuk. Ugyancsak gyakori hibának számított 2014-ben, hogy a nyilatkozatot nem töltötték ki pontosan a levélben szavazó választópolgárok. Ezek közül az egyik legtöbbször előforduló hiba, hogy az „anyja neve” kérdésre nem az anya lánykori nevét, hanem az apa családnevét adták meg. Szintén sokan küldték vissza a szavazólapot úgy, hogy nem ragasztották le a kis borítékot, így az szintén érvénytelen szavazatnak számított. Pálffy Ilona ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy csak akkor érvényes a levélszavazat, hogy az azonosító nyilatkozat alá van írva.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon 198 ezer levélcsomagot küldtek ki, amelyből 158 ezer érkezett vissza, ebből 128 ezer volt érvényes. Ezért tartották fontosnak, hogy a szavazás technikai részleteiről tájékoztassák a levélben szavazó állampolgárokat, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat legyen technikai hibák miatt.

Az NVI a szavazás menetéről és a feltételekről tájékoztat, nem azt mondja el, hogy hogyan kell válaszolni a kérdésre

Pálffy Ilona elmondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda feladata, hogy tájékoztassa a választópolgárokat a szavazás menetéről és a feltételekről, és nem azért jött a tájékoztató körútra, hogy meggyőzze az itt lakókat, hogy élni kell a szavazás adta lehetőséggel, illetve hogy hogyan válaszoljanak a feltett kérdésre. Ugyanakkor elmondta, hogy a szavazás érvényességéhez hozzájárulnak a levélszavazatok is, hiszen a magyarországi és a levélben szavazó választópolgárok fele érvényesen kell szavazzon.

Arra a kérdésre, hogy meg lehetett volna-e úgy hirdetni a népszavazást, hogy a határon túliak ne szavazzanak, az NVI elnöke azt felelte, hogy ehhez a 2011-ben elfogadott alaptörvény módosítására lett volna szükség, ugyanis az alkotmány kimondja, hogy a határon túli, szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS