2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tusványoson megtudtuk, hogy hol a nők helye

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. július 21. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

...és még ennél sokkal többet is. Olyasmiket is, amiket nem szerettünk volna hallani. De attól még mondják.


Hol a nők helye címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a 27. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor első napján. A végkövetkeztetéssel kezdenénk: a nőknek kell meghatározniuk, hogy hol a helyük, és a férfiaknak az a szerepük, hogy ebben támogassák a nőket.

Mivel a program olvasásakor értelmezni sem tudtuk ezt a címet, és a beszélgetés keretében sem feltétlenül világosodtunk meg annak kapcsán, hogy a szervezők hogy értették ennek a kérdésnek (kérdésnek?) a tematizálását, ezért a klasszikus tudósításról gyorsan lemondunk. Vállalva azt, hogy idézeteket ragadunk ki kontextusukból, következzen most no comment alapon, vagy a közérthetőség kedvéért minimális magyarázat mellett egy gyűjtés a megítélésünk szerint helyénvaló és kevésbé helyénvaló elhangzottakból.

(Disclaimer: nem szeretnénk igazságtalanok lenni azokkal a résztvevőkkel szemben, akiknek egyrészt egy része nem is értette pontosan azt, hogy milyen minőségben szerepel ebben a panelben, másrészt nem szakértőkként - gendertudományok, szociológia terén való jártasságra gondolunk - jóhiszeműen, hályogkovácsként adták nevüket ehhez a programponthoz. Ezzel együtt nem hagyhatjuk szó nélkül az elhangzottak egy részét – egy részét, mert voltak helyénvaló meglátások, vagy olyanok, amelyekkel produktív vitába szállnánk –, amik a zömében fiatal hallgatóságban erősítenek olyan sztereotípiákat, amelyek nemhogy meghaladottak, hanem vállalhatatlanok még akár egy olyan társadalomban is, mint a még mindig erős patriarchális berendezkedésű erdélyi magyar, székelyföldi társadalom)

Az elhangzottakat három kategóriára osztottuk, annak függvényében, hogy mennyire ütötték ki a biztosítékot.


Hardcore

(Viccnek szánt hozzászólás:) – “A férfiak inkább azokat a nőket szeretik, akiket könnyebb teherbe ejteni, mint gondolkodóba.”
– „Egy női rendőrt nem is veszek komolyan, ha megbüntet, inkább úgy veszem, mintha viccelne.”
– „A versengés a férfiakra jellemző, aki játszik, az nyerésre játszik.”
– „Egyes erős női vezetők „elférfiasodott” nők”
– „Lehet mindkettő (karrier és család - szerk.), csak akarat kell hozzá”
– „Belül, biztosan tudom, hogy minden nő szülni akar”
– „Bementünk egy céghez, és sorra nőkbe botlottunk. (Az illető, akit elkísért - szerk.) A főnökkel akart beszélni, mert már úgy érezte, hogy nem tudja a dolgát elintézni. De a főnök is egy nő volt.”
– „Egyetértek azzal, ha egy nő úgy viselkedik, mint egy férfi, de akkor miért nem viselkedik úgy, mint egy rendes férfi?”

Light

– „Huszonévesen nem vesznek annyira komolyan, később kialakul egyfajta tisztelet. Ezen keresztül kell menni.”
– „Merkelről az a vélekedés (a Székelyföldön, szerk.), hogy „fura döntéseket hoz”.”
– „Székelyudvarhelyen furcsállták, hogy női jelölt van. Felmerült, hogy Székelyföld fel van-e készülve egy női vezetőre.”
– Arra a kérdésre, hogy miért vannak olyan kevesen a nők a politikában: „a politika egy mocskos játék, érthető, hogy a nők miért szeretnének távol maradni tőle, a nők nem akarnak könyökölni, a „késdobálásba” nem akarnak belemenni.”
– „Bennem is megvannak a zsigeri előítéletek, de úgy gondolom, hogy ugyanúgy tudnék dolgozni női főnökkel, mint férfi főnökkel.”
– „A nők önbizalmával is probléma van. Lelkiismeret-furdalást éreznek. Félnek, hogy nem tudnak maximálisan teljesíteni az élet minden területén. Erősíteni kell (a nők önbizalmát – szerk.).”
– „A (magyarországi, szerk.) parlamenti képviselők körében a női arányt szokták hangsúlyozni Európában, viszont ez nem mérvadó a teljes társadalomra kivetítve.”
– „A férfi maradjon férfi, és a nő maradjon nő.”
– „A nagyon fiatal nőket a szakmában, tárgyalásokon érheti az a tapasztalat, hogy átnéznek rajtuk. Ezeket a helyzeteket végig kell járni. Előfordul, hogy átnéznek a fiatal nőkön. De ennek ellenére is lehet karriert építeni és családot fenntartani.”

Oké

– „Azt az öt percet, amit veled töltöttem el, a gyerekeimtől vetted el – mondta. Amióta nekem is van gyerekem, értem, miről beszél.”
– „Fejlődik a világ, újra alakulnak a női szerepek, és a nőknek kell meghatározniuk, hogy hol a helyük.”
– „A gyerekvállalás nem egy karrierkérdés, a válság miatt a családokban olyan döntések születtek, hogy elhalasztják a gyerekvállalást.”
– „A 2008 utáni időszak átfogalmazott mindent, nem bevállalható, hogy a női munkaerőt ne hasznosítsuk. Magyarországon az összes vezetőpozícióban 40%-os a női vezetők aránya. Ide bele kell számolni az iskolaigazgatók, informatikai cégek vezetőit is.”
– „Egyszerre szeretnénk anyák lenni és a munkahelyen a helyünket is megtartani.”
– „Sokszor jártam úgy, hogy állásinterjún megkérdezték, hogy szülni akar?”
– „Skandináviában már egész jól mennek a dolgok, fel kell nőni oda.”
– „Az, aki csak odáig jutott, hogy a nőnek a helye a fakanál mellett van, az az ő problémája, az oldja meg.”
– „A nőknek mi magunk, nők sem adunk mindig esélyt.”
– „Sokszor a fejekben az ideális vezető az férfi.”
– „(Az anyaszerep mellett - szerk.) lehet több szerepet is vállalni a nőknek.”
– „A kisgyerekes családapában felmerül: ha valami lesz vele, akkor az egész család dőlni fog. Ha ezzel terheljük a férfiakat, a kórházakban fogjuk találni őket.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS