2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Soós Zoltán RMDSZ-es jelöltként indul egy képviselői mandátumért

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2016. augusztus 30. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Előrehozott választás esetén visszatérne Bukarestből Marosvásárhelyre, és ismét elindulna a polgármesteri tisztségért Dorin Florea kihívójaként.


Soós Zoltán indul egy Maros megyei képviselői mandátumért az idei parlamenti választásokon. Bejelentése váratlan, hiszen a júniusban függetlenként megméretkező marosvásárhelyi polgármesterjelölt vállalta azt, hogy ismét megméretkezik Marosvásárhelyen a következő polgármester-választáson, és kérte a magyar pártok támogatását, most RMDSZ-listán indul, hátrahagyva független státuszát.

Ki kérte fel a jelöltség vállalására, és miért gondolt arra, hogy belevág?

Soós Zoltán: – Megmondom őszintén, hogy nagyon idegenkedtem kezdetben a bukaresti szerepvállalástól. Sok beszélgetés és nálam tapasztaltabb emberek győztek meg, hogy fontos egy ilyen szerepvállalás, mivel Maros megye képviselői és szenátori testülete generációváltás előtt áll. Fontos volt, hogy olyan személyek legyenek felkérve, akik már bizonyítottak, és nyilván, az ismertségük sem volt mellékes. De azt gondolom, hogy a legfontosabb a hitelesség: a helyhatósági választások azok, amelyek inkább foglalkoztatják az embereket, az országos politika iránt közömbössé vált választópolgárt csak hiteles jelöltek győzhetik meg arról, hogy szavazatával felelősséget vállaljon az országos képviselet iránt is. Kezdve, ha úgy tetszik, Markó Bélától, Borbély Lászlótól, de a civilek részéről is jött a kérdés, hogy hogyan tovább. Először a család miatt volt bennem egy visszafogottság, mert nem nagyon szeretném a családot hátrahagyni, de a család nagy része azt mondta, hogy ha ez fontos, akkor kibírják azt a három napot, amíg Bukarestben kell lenni, és akkor a hétvége az itthoni konzultációkkal és találkozókkal telne. Végül kialakult az az elképzelés, hogy elindulnék az őszi parlamenti választásokon, mint Maros megyei képviselő, az ismert jelöltekkel, például Vass Leventével együtt kampányolva és egymást erősítve. Nagyon fontos a fiatal generáció szerepvállalása, aki most át akarja venni ezt a nem könnyű feladatot: helyre kell állítani azt a hitet, hogy igenis, az országos képviselet tud hatékonyan segíteni.

Visszautalnék a helyhatósági választásokra, ahol ön integratív személyként, független polgármester-jelöltként indult. Miután kiderült, hogy elveszítette a választást, az volt az ígéret, hogy folytatja a megkezdett munkát. Mit gondol, egy bukaresti szerepvállalás mennyire távolítja el ettől az ígérettől?


– Nyilván azt fontos leszögeznem, hogy a parlamenti szerepvállalás addig tart, amíg újra lesz helyhatósági választás. Tehát ha egy év múlva, vagy két év múlva időközi polgármester-választás lesz, én ugyanúgy visszatérek és tovább folytatom a harcot Marosvásárhely felszabadításáért. Én úgy gondolom, hogy ez az elsődleges szerep, amit vállaltam, és tovább fogom vinni azzal a csapattal, amellyel együtt dolgoztunk – és szép eredményt értünk el. Ez a parlamenti szerepvállalás nagyobb mozgásteret biztosít arra, hogy a következő helyhatósági választásokon egy szélesebb csapattal, nagyobb erőkkel tudjunk a választásokra koncentrálni.A Maros Megyei Múzeum vezetőjének lenni előnyös volt, hiszen ismertséget biztosított, ugyanakkor nagyon lefogta az erőmet. És pontosan ebből a meggondolásból jutottunk arra a következtetésre, hogy ha képviselő leszek, akkor sokkal több erőforrást tudunk mozgósítani és mobilizálni, hogy kimondottan a választásokkal tudjunk foglalkozni, akár két, akár négy év múlva.

Az összefogás jelöltjeként pozicionálta magát ebben a kampányban, retorikai szinten pártpolitikai háttértől függetlenként. Ha most felkerül az RMDSZ választási listájára, akkor ezt a váltást hogy fogja lekommunikálni?

– Én picit úgy látom, hogy ez az úgynevezett sokat bírált RMDSZ-dominancia is oldódott az elmúlt években, hiszen gondoljunk arra, hogy a Magyar Polgári Párttal egy közös fellépés lesz. Tehát már eleve megszűnt az az egyeduralkodás a politikában, amit sokan sérelmeztek, illetve a harmadik politikai erő, az EMNP nem fog országos listát állítani, maximum egyéni jelöltek fognak indulni. De én még azt is el tudom képzelni, hogy ők is beállhatnak olyan jelölt mögé, aki RMDSZ-MPP közös listán indul, miért ne, hiszen az országos politikai képviselet sokkal nagyobb felelősséget igényel, mint a helyi. Helyi szinten lehet több listával indulni, meg lehet méretkezni, de ha az országos képviseletben nem vagyunk megfelelő súllyal jelen, akkor könnyen abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy helyettünk és nélkülünk döntenek.

A súly nem lesz probléma, az alternatív küszöb ott van, képviselet szintjén nagy számbeli vesztesége nem lesz az RMDSZ-nek. Azonban a helyhatósági választásokkor a marosvásárhelyi választóknak azt kommunikálta, hogy ön egy olyan polgármesterjelölt, aki minden vásárhelyi érdekeit képviselné. Mit mondana RMDSZ-es képviselőjelölti státusból a tipikusan nem RMDSZ-szavazónak?

– Én azt tudom nekik üzenni, támogassanak abban, hogy Bukarestben tudjuk orvosolni azokat a törvényeket, amelyeknek köszönhetően el lehetett csalni a helyhatósági választásokat, és segítsenek egy olyan jelöltnek odajutni, aki fel merte vállalni a függetlenséget. Mert ha nem vagyunk ott, nem tudok én Bukarestben kezdeményezni egy olyan törvénymódosítást, amely szigorítja a helyhatósági választási törvényeket, akkor négy év után ugyanezekkel a problémákkal fogunk szembenézni.

Viszont ez egy olyan probléma, amit az RMDSZ képviselete felvállalhat akkor is, ha ön megmaradna függetlennek. Jó ötlet hátrahagyni ezt a függetlenséget és elmenni képviselőnek?

– Sokat latolgattuk ezt a lehetőséget, és nekem az a benyomásom, hogy sokkal több eszköz lesz a kezünkben. Sokkal nagyobb mozgásterünk lesz arra, hogy szembeszálljunk ezzel a korrupt városvezetéssel. Az intézményvezetői háttér és az, hogy itthon voltam, nagyon sok esetben hátrányt jelentett, sakkban tartott, és nem tudtam olyan erőteljesen kampányolni, ahogy kellett volna. Én abban bízok, hogy az emberek megértik a döntésemnek a szükségességét. Megmaradok annak az embernek, aki voltam, a civilek és az egyházak támogatnak, és remélem, hogy az emberek is támogatni fognak. Nem szeretném véletlenül sem másra bízni, mert nem tudom, hogy más hogy tudná ellátni a képviseletet, hiszen egy egyedi élmény átélni egy vásárhelyi választást. Remélem, hogy éppen ezért az én személyem egy garancia arra, hogy reálisan látom, hogy mire van szükség.Én nem tudom, hogy más érzi-e azt, hogy mi a teendő. Kitűzött célom a régió támogatása, és az, hogy megváltoztassuk azokat a törvényeket, amelyek segítségével sikerült a választásokat elcsalni. Azt is kell érteni, hogy lesz egy komoly kihívás az elkövetkező négy évben, mégpedig a régiósítás, aminek újra neki fognak kezdeni, és ebben a kontextusban nem mindegy, hogy ki lesz Marosvásárhely polgármestere, hogy az melyik véleményt karolja fel. Marosvásárhely a Székelyföld jövője szempontjából egy kulcsváros, éppen ezért fontos, hogy aki most odamegy Bukarestbe, az tudja, hogy mivel áll szembe. Fel kell vállalni esetleg a neheztelést is, de én remélem, hogy az embereket meg tudom nyugtatni, hogy azáltal, hogy az RMDSZ-MPP listán indulok, az nem azt jelenti, hogy a vásárhelyi értékeket elfelejteném, sőt.

Vass Leventével volt egy egyezség, hogy ő támogatja az ön polgármesteri indulását, viszont a kölcsönösség jegyében képviselőjelöltként ő számíthat az ön támogatására. Ehhez képest most versenytársak lesznek.

- Pontosan emiatt az egyezség miatt Vass Leventét biztosítottam arról, hogy csak akkor maradok a csapatban, ha nem veszélyeztetem az ő helyezését. Én Leventével szemben teljes nyitottságot biztosítok ezentúl is, és teljes mértékben támogatom, mert úgy gondolom, hogy ott a helye a csapatban.

Miért lenne jobb képviselő, mint azok, akik már bejelentették, hogy indulnak a képviselői helyekért?

- Én úgy gondolom, hogy az első fontos különbség, hogy részt vettem egy kampányban, ahol erőforrások nélkül, önerőből, a vásárhelyi polgárok meggyőzésével gyakorlatilag megvertük a regnáló korrupt rendszert, habár végül nem engedték. A kampány alatt elnyert ismertségre és ismeretekre támaszkodva úgy érzem, lehetőségem van a folytatásra, és szeretném biztosítani afelől az embereket, hogy őszintén akarom csinálni. Aki még életében nem vett részt egy ilyen megmérettetésen, az nem tudja elképzelni, hogy ez milyen nehézségekkel járhat. Én kívánom minden politikus kollégának, hogy ne érjen meg ilyen kemény harcokat. Marosvásárhely mindennél fontosabb számomra, ezért úgy gondolom, hogy ha a helyzet megkívánja, fel kell vállalni a harcot, és nem szabad meghátrálni. Nekünk meg kell tudni mutatni azt, hogy kell számolni velünk.

Az elkezdett projekteket van akinek átadni?

- A várfelújítást befejeztük. Augusztus elején a megyei tanáccsal közösen leadtunk két új EU-s pályázatot. Elkészült a Kultúrpalota és a Természetrajzi Múzeum pályázata. Most a lebonyolítást illetően a múzeumban annyi ügyes, tehetséges kolléga van, hogy nem lesz probléma, ha nem leszek ott közvetlenül, közvetve viszont ott vagyok, és munkával és szaktanácsadással segíteni fogom őket.Én abban reménykedem, hogy mint az országos képviseletben tevékenykedő személy még több pénzt tudunk Maros megyére irányítani, hiszen az örökségvédelem és a műemlékvédelem nem volt egy kiemelten támogatott terület az elmúlt huszonöt évben, és sajnos ez meg is érződik. Sőt, számomra nagyon fontos lenne egy olyan törvénykiegészítést megvalósítani, amely lehetővé tenné a magánkézben levő műemlékek kormányzati támogatását. Gondolok itt a sáromberki, marosvécsi, gernyeszegi kastélyok támogatásának egy olyan formájára, hogy az állam tíz-húsz évre társhasználója lenne az épületnek, cserébe megmentjük a kastélyt.
Maros megye országosan a negyedik helyen van, ami a turizmust illeti, de ez többnyire Segesvárnak és Szovátának köszönhető, a megye többi része mintha gyakorlatilag nem létezne.

A parlamentben ezek szerint a kulturális bizottságban vállalna szerepet?

- A kulturális bizottságban tevékenykednék, ahol a megye dolgaival tudnék foglalkozni, illetve a turizmus területén tudnék szerepet vállalni. Ez a két terület érdekel.

Ha Dorin Florea polgármester DNA-s ügye előrehozott választás lesz, akkor ön visszatér Bukarestből felvállalni a jelöltséget?

- Igen, ha lesz egy előre hozott választás, akkor én jövök, és felvállalom. Bukarestbe is azzal a céllal indulok, hogy egy nagyobb hátszéllel tudjak visszatérni és végre kiszorítani ezt a korrupt társaságot a városból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS