2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföld több településén is rendőr kerestetik

S. M. T. 2016. október 05. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Még két napig lehet jelentkezni a Román Rendőrség által meghirdetett állásokra, rendőriskolai végzettség nélkülieket is várnak.


Újabb rendőri állásokat hirdetett meg a Román Rendőrség – ezúttal olyanok jelentkezését is várják, akik nem végeztek rendőriskolát. Több, magyarok lakta településen is hirdetnek meg állásokat, így lehetőség van arra, hogy tovább nőjön a magyarul tudó rendőrök száma.

Romániában jelenleg a kisebbségi rendőrök aránya 1 és 1,5 százalék között mozog. A rendőrség 2016-ban kiadott, a 2015-ös évre vonatkozó jelentésében 1,35 százalékra teszi a kisebbségi rendőröknek az arányát, ez az arány javult a 2014-es évhez képest, de továbbra is jóval alatta van a lakosság nemzetiségi arányainak. A magyar nemzetiségűek körében nem túl népszerű a rendőri szakma, ezen szeretne változtatni az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja Lehetséges küldetés kampánya – amely több éve népszerűsíti a magyar többségű megyékben a rendőri pályát, mint lehetséges opciót. A rendőriskolák esetében a kisebbségek számára külön fenntartott helyek vannak, a mostani állások esetében nincsenek a nemzetiségre vonatkozó kritériumok.

Közel háromezer üres állásra várják a jelentkezőket
Országos szinten összesen 2853 állásra lehet pályázni.

Hargita megyében összesen 62 rendőri állást hirdetnek meg: Csíkszeredában hat, Székelyudvarhelyen öt, Gyergyószentmiklóson hét, Székelykeresztúron és Szentegyházán három, Borszéken, Tusnádfürdőn, Márfalván, Gyergyószárhegyen, Csíkmadarason, Bögözben, két-két üres állás betöltésére lehet jelentkezni. Ezenkívül egy-egy állást hirdetnek meg Csíkszépvízen, Csíkdánfalván, Csíkszentdomokoson, Kányádban, Varságon, Zetelakán, Korondon, Oklándon, Tölgyesen, Lövétén, Csíkpálfalván. A teljes lista itt érhető el.Kovászna megyében összesen 44 üres állásra lehet jelentkezni: Sepsiszentgyörgyön tíz, Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón három, Baróton pedig egy helyre lehet versenyvizsgázni. Ugyanakkor több háromszéki községben is vannak üres állások, így Sepsibükszádon, Berecken, Ozsdolán, Zágonban, Maksán, Dálnokon és Kommandón. A teljes Kovászna megye lista itt érhető el.

Maros megyében 67 állást hirdettek meg, Marosvásárhelyen 11, Szászrégenben három, Segesváron öt, Dícsőszentmártonban két állásra lehet jelentkezni. Vidéken Héjjasfalván, Véckén, Bonyhán, Sóváradon, Gyulakután, Makfalván vannak meghirdetett állások. A teljes Maros megyei lista itt érhető el.


A versenyvizsgára csak október 7-ig lehet jelentkezni,

felső korhatár nincsen, a sportpróbákat korhatárosan fogják megrendezni. Az állásokra nők jelentkezését is várják.

A dossziét a megyei rendőrkapitányságokon lehet leadni, a kapitányságoknak saját órarendjük van, így érdemes tájékozódni, hogy az adott megyében milyen munkaprogram szerint dolgoznak: Hargita megyében 9 és 15 óra között, Kovászna megyében 9 és 14 óra között, Maros megyében 8:30 és 16 óra között várják a jelentkezőket.

A dossziénak a jelentkezési kérvény mellett tartalmaznia kell egy részletes önéletrajzot, a tanulmányokat igazoló dokumentumokat, a közvetlen rokonság személyes adatait felsoroló táblázatot.

A versenyvizsga több próbából áll: az orvosi alkalmassági vizsgálatból, a pszichológiai vizsgából, egy sportpróbából és egy írásbeli vizsgából. Az írásbelire, amely egy rácstesztből áll és a tematikája itt érhető el, november 19-én kerül sor, a próbák pedig kizáró jellegűek. A jelentkezési kritériumokról, valamint a versenyvizsga lebonyolításáról itt olvashat bővebben.

A versenyvizsgázóknak nem kell megjelölniük, hogy pontosan melyik állásra vizsgáznak, csak azt, hogy vidéki vagy városi állásra pályáznak, mivel a meghirdetett állásokat ebben a két kategóriában hirdették meg. Így aki a vidéki állást jelölte meg, a megye összes meghirdetett állására pályázik, és a versenyvizsgán elért jegy függvényében választhat majd települést.

A mostani versenyvizsga feltételei között azonban nem szerepel, hogy a kisebbségek által lakott települések esetében az oda jelentkező rendőrnek ismernie kell a kisebbség nyelvét, viszont sok esetben a közösségnek jelentene előnyt, ha az ott meghirdetett állásokra olyanok jelentkeznének, akik értik a településen beszélt nyelvet.

Fotó: Lehetséges küldetés facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS