2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Johannis Szodomává akarja változtatni az országot”

S. M. T. 2016. október 21. 15:38, utolsó frissítés: 15:48

Felháborodtak a „hagyományos családmodellt” támogatók az elnök szavain, valóságos kommentháborút indítottak ellene, de Johannis népszerűségén még nem érződik.


„Klaus Johannis három millió román akaratát vette semmibe”, „Klaus Johannis nem tiszteli a románokat”, „Klaus Johannis fanatizmusnak nevezi a tradicionális családot”, „Klaus Johannis legalizálni akarja a bűnt”, „Klaus Johannis legújabb terve, hogy Szodomává és Gomorává változtatja az országot” – ilyen és ehhez hasonló újságcímek, blogbejegyzések, Facebook-hozzászólások jelentek meg, miután Klaus Johannis államfő azt válaszolta a család összetételére vonatkozó alkotmánymódosítási kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani. „"Etnikai és vallási kisebbség tagjaként azt gondolom, hogy a toleranciának kell érvényesülnie, a másikat úgy kell elfogadni, amilyen. Nem vagyunk egyformák, az etnikai és vallási csoportok sem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus, az ultimátum jellegű követelések útjára térnünk, ebben nem hiszek, és nem támogatom. Én a tolerancia, a bizalom és a másik iránti nyitottság híve vagyok” – fejtette ki véleményét az államfő, miután a Cotroceni-i palotában egy újságíró megkérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy Viorel Iuga aradi baptista lelkipásztor Facebook-bejegyzésében azt követelte Johannistól, hogy mint az ország elnöke nyilvánosan álljon “a kereszténység, a család és a normalitás oldalára”, mert ellenkező esetben leváltják.

Valóságos kommentháború indult a Facebookon az államelnök kijelentését követően, ennek ellenére Johannis népszerűsége a legnagyobb közösségi oldalon eddig nem érezte meg a “három millió román fanatikus” bosszúját. Összehasonlításként, míg februárban az Antenák kilakoltatása nyomán tett kijelentését követően másodpercenként veszített egy lájkolót az államelnök, a facebrands.ro portál mérései szerint tízezren vonták vissza lájkjukat Johannistól, addig csütörtökön 19 óráig csupán 103-an.

Johannis kijelentését természetesen nem hagyták válasz nélkül az egyes egyházi vezetők és a Koalíció a családért sem, az elnök szavai egyaránt kiverték a biztosítékot az ortodox egyházban és az alkotmánymódosítást kezdeményező civil szervezetnél is, akik állásfoglalása pontosítására szólították fel az államfőt. A patriarchátus és a Koalíció a családért szervezet szerint a több mint három millió állampolgár által támogatott kezdeményezést vallási fanatizmusnak nevezni demokrácia- és alkotmányellenes.

A Koalíció a családért nem sokat késlekedett, és péntek reggel sajtóértekezleten jelentette be, hogy szombaton, október 22-én délelőtt 11 órakor Nagyváradon gyűlést szerveznek a hagyományos család védelmében, amelyre elvárnak mindenkit, aki támogatja a kezdeményezésüket. Sőt, vallásos körökben igazi sztárokat is felvonultatnak a váradi találkozón, hiszen alig egy órája jelentették be a Facebook-oldalukon, hogy ott lesz a Bodnariu család is, akiket így mutatnak be: „a norvég állam által finanszírozott fasiszta Barnevernet gyerekvédelem ürügyén elrabolta és hat hónapon keresztül fogva tartotta az öt gyermeküket.”
A Koalíció a családért ugyanakkor azt is kijelentette: „mindenkinek legyen világos, Romániában a család témájában népszavazás lesz.” Az Alkotmánybíróság július 20-i döntése következtében a referendum megtartása nem odázható el a végtelenségig, és ha nem függesztik fel az alkotmányt és nem hirdetnek szükségállapotot, a népszavazást meg kell tartani – jelentették ki a Facebook-oldalukon.

A közösségi oldalakat is ellepte a felháborodás: voltak, akik „önfeljentették magukat, hogy ők is vallási fanatikusok.”. Ők azt rótták fel az államfőnek, hogy minden hatodik román állampolgárt egy lapon emlegetett a dzsihadistákkal, az Iszlám Állammal és a talibánokkal.” Sőt, az evz egyik újságírója szerint Johannis ezzel a kijelentésével csak a Brüsszelből kapott házi feladatot oldja meg, vagyis, hogy a “román népet jó európaiakká formálja, mindegy, milyen áron.”

Johannis hivatalos Facebook-oldalán is több olyan hozzászólás jelent meg, amelyek szerint az elnök több millió románt hagyott cserben, akik azt várták tőle, hogy gerinces emberként (értsd: férfiként) álljon melléjük az ügyben, sőt, olyan kommentelő is akadt, aki Johannis kijelentését a „nagy zsidó-összeesküvés” részeként értelmezte, „amely a román nép ellehetetlenítését szeretné elérni”, és az elnök nem más, mint a „globalisták beépített ügynöke, akiknek a céljuk a hagyományos családmodell tönkretétele”.

A legtöbb hozzászóló sérelmezi, hogy az elnök „vallási fanatikusoknak” nevezte őket, pedig ők csak „normalitást szeretnének, vagyis, hogy a házasság csak férfi és nő között legyen lehetséges, Johannis pedig ezzel a kijelentésével nem tett egyebet, mint hogy „nyilvánosan a bűn oldalára állt.” Megint mások egyenesen Johannis lutheránusságát nehezményezik, szerintük ugyanis nem lehet jó elnöke Romániának, ha nem ortodox. A „hagyományos román családmodellt” támogatók szerint Johannis „azért támogatja a homoszexuálisokat, mert nincsen gyereke”.

Habár a kommentelők között sokkal többen voltak olyanok, akik nemtetszésüknek adtak hangot, amiért az elnök nem állt ki nyíltan a szerintük "hagyományos, keresztény, román családmodell" mellett, szép számmal voltak olyanok is, akik megköszönték, hogy az ország elnöke nem a középkorban ragadt, és végre a "valódi normalitás" mellett szólalt fel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS