2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyon gyorsan meggondolta magát a PSD az alkotmánymódosító referendummal kapcsolatban

K. M. - S. R. T. 2016. november 04. 15:45, utolsó frissítés: 2016. november 06. 14:23

A parlamenti választásokkal csapták volna össze a család fogalmát módosító népszavazást, de jó eséllyel visszavonják a javaslatot. Az RMDSZ nem támogatná az egyidejű szavazást.


Referendum kiírását kezdeményezte a PSD két képviselője a család meghatározását megváltoztató alkotmánymódosítás érdekében. Az erre vonatkozó törvénytervezetet csütörtökön nyújtották be, feltehetően azzal a szándékkal, hogy a referendumot a parlamenti választásokkal egyidőben, december 11-én lehessen megszervezni.

Pénteken azonban Liviu Dragnea, a PSD elnöke cáfolta, hogy a pártja ilyent tervezne, és felszólította a beterjesztőket, Ovidiu Dontu és Titus Corlăţean szenátorokat, hogy a tervezetüket vonják vissza. Dontu azt mondta a Hotnewsnak, nincs kifogása az ellen, hogy visszavonja a tervezetet.

Márton Árpád: az RMDSZ nem támogatja a választásokkal egyidejű referendumot

„Mi semmiféle referendum választásokkal egy időben történő megtartásával nem értünk egyet, mert ez csak arra alkalmas, hogy félrevezesse a választópolgárokat. Eddig az a tapasztalat, hogy elég egy népszerű témát feldobni, és attól nagy lesz a választási részvétel. Emellett lehet egy olyan hatása is a referendumnak, hogy a választópolgárok aszerint szavaznak a pártokra, hogy azok hogy viszonyulnak a referendumon feltett kérdéshez” - mondta el a Transindexnek Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti frakciójának alelnöke, akit még azelőtt értünk el, hogy Dragnea visszavonásra szólította volna fel a beterjesztőket.


A képviselő hozzátette, csak a választópolgároknak támadhat az a képzete, hogy a referendum eredménye bekerül az alkotmányba. Mint mondta: már volt rá példa, hogy egy referendumnak nem lett semmilyen következménye, amikor Traian Basescu kiíratta a referendumot az egykamarás parlamentről és a törvényhozók számának 300-ra való korlátozásáról.

„De akárhányszor félre lehet vezetni a polgárokat, mozgósítani lehet őket, és akár a választási opciójukat is befolyásolni lehet. A Velencei Bizottságnak is az a véleménye, hogy semmi olyan cselekedet nem történhet a választások körül, ami a választási opciót valamilyen úton-módon meghamisítja, vagy félrevezeti a választókat.

Az Alkotmánybíróság, amikor úgy döntött, hogy nem lehet az önkormányzati választásokat egy időben tartani a parlamenti választásokkal, éppen azzal érvelt, hogy előfordulhat, hogy a kettő közül valamelyik választás sérül, mert esetleg olyan témák lesznek majd befolyásolóak, amelyek valamelyik választást nem érintik. Például jobban mozgósítanak a parlamenti választásra az önkormányzati választás miatt, vagy parlamenti témákkal kampányolnak az önkormányzati választások kapcsán, és félrevezetik a választópolgárokat. Tehát bármiféle referendum a választói akarat meghamisításának és kisiklatásának eszköze ” - mondta a képviselő.


Nem biztos, hogy egyáltalán összejött volna


A törvénytervezet három cikkelyből állt, az első azt tartalmazza, hogy az alkotmánymódosítási népszavazást a módosító javaslat elfogadásától számított 30 nap utolsó vasárnapján szervezzék meg.

A képviselőház jövő heti programjában hétfőn, a szenátuséban hétfőn és kedden szerepel plenáris ülés. Ezek lesznek egyúttal az utolsó ülések, mielőtt a választások előtti szünetre mennek a törvényhozók. Azonban december 11. akkor is kicsúszott volna a 30 napos határidőből, ha ezeken a napokon elfogadták volna a két PSD-s kezdeményezését.

Dontu azt is mondta, azért nyújtotta be ezt a pusztán procedurális törvényjavaslatot, mert szerinte hiányosság van a törvényben: a polgári kezdeményezés kapcsán a procedúrát nem lehetne elindítani, ha nincs egy külön kezdeményezés népszavazásra.

A szenátus jogi bizottsága egyébként kedden kedvezően véleményezte a Román Ortodox Egyház támogatását élvező Koalíció a családért által benyújtott alkotmánymódosító polgári kezdeményezést, így a szenátus hétfői napirendjén már szerepelhet.

A Hotnews, amely szerdán értesülésekre hivatkozva megírta, hogy a PSD-nek lehetnek alkotmánymódosítással kapcsolatos tervei, szintén azzal számolt, hogy nem valószínű, hogy egy ilyen kezdeményezést ilyen rövid idő alatt megszavaznak a parlamentben.

Forrásaik szerint az sem volt egyértelmű, hogy ki támogatná, és ki nem: a PNL például nem döntött róla, Calin Popescu-Tariceanu pedig azt mondta, a módosítást támogatná az ALDE, azt viszont nem, hogy a referendumot a parlamenti választásokkal egyidőben szervezzék meg.

Feltételezések szerint a PSD a magasabb választási részvétel reményében szervezte volna a népszavazást is december 11-én, Liviu Dragnea pártelnök azonban ezt is cáfolta pénteki sajtótájékoztatóján.

A Koalíció a családért szervezet hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze azzal a kezdeményezésével kapcsolatosan, hogy a család meghatározásában a házastársak kifejezést férfira és nőre cseréljék. Ha ez megtörténne, alkotmányos alapot adna a későbbiekben a melegházasság esetleges bevezetésének elutasítására, amelyet a polgári törvénykönyv egyébként jelenleg sem engedélyez.

Az alkotmány szerint alkotmánymódosítást az államfő kezdeményezhet a kormány javaslatára, a szenátorok vagy a képviselők legkevesebb egynegyede, valamint legkevesebb 500 ezer választójoggal rendelkező állampolgár. Utóbbit teljesítette a Koalíció a családért.

Az alkotmány módosításához ezután a képviselőháznak és a szenátusnak egyenként kétharmados többséggel kell jóváhagynia a módosítás-tervezetet. Amennyiben ez nem sikerül, együttes ülést kell tartani, ahol az összes törvényhozónak legalább háromnegyede jóvá kell, hogy hagyja a tervezetet.

Ha ez megtörtént, legfeljebb 30 napon belül népszavazást kell kiírni, amelynek érvényesnek (a részvételi arány 50%+1) és eredményesnek (az egyik oldal az érvényes szavazatok többségét megszerezte) kell lennie.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS