2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Katasztrofális a nők politikai részvétele Romániában

2016. november 07. 15:08, utolsó frissítés: 2016. november 09. 10:03

De más téren sem számítanak egyenlőnek a nők a férfiakkal az országban.


Nemrég tette közzé a Világgazdasági Fórum a nők és a férfiak közötti egyenjogúság és esélyegyenlőség megvalósulását vizsgáló 2015-ös adatokon alapuló jelentést, a Global Gender Gap Reportot. A jelentés egészéről közölt összefoglaló után most a fontosabb tendenciákról, illetve a romániai helyzetről beszélünk.

A dokumentum 144 országot vizsgálva négy szempont alapján szabja meg a rangsort: a nők részvétele a gazdasági és a politikai életben, iskolázottságuk, valamint egészségi mutatóik. Az első helyen Izland áll, majd Finnország következik, míg a harmadik helyre Norvégia került. Románia a 76., Magyarország az 101. helyet foglalja el. A romániai nők megbecsülése a csehekével, az oroszokéval, a brazilokéval, a hondurásziakéval van nagyjából egy színvonalban. Kelet-Európából Szlovénia teljesít a legjobban a nemek közötti egyenlőségben, ők világszinten is a 8. helyen vannak. A jelentés szerzői megállapították:


nincs a világon olyan ország, amelyben teljes mértékben egyenlőek lennének a nők és a férfiak.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 68 országban nőttek a nemek közötti különbségek, míg 74 országban csökkentek. Összességében 0,68-as értéken van a férfiak és a nők közötti egyenlőség. A dokumentum értékelése szerint az 1 jelenti a teljes egyenlőséget, míg a 0 a teljes egyenlőtlenséget.

A négy vizsgált fő szempont közül az egészségügyben a legkisebb a különbség, 0,96 az értéke az egyenlőségi mutatónak, és nem változott az előző évhez képest. Utána az oktatás jön 0,95-ös mutatóval, ami egy százados javulást jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és így a valaha mért legkisebb különbség a férfiak és a nők közötti különbség tekintetében.

A gazdasági egyenlőtlenségek csökkenése viszont megtorpant, mindössze 0,59-es a nemek közötti egyenlőség ezen a területen. Ez pedig 2008 óta a legkisebb mért érték. Egyébként 2013-ban voltak a legközelebb a nők gazdasági tekintetben az egyenlőséghez. Kifejezetten aggasztó, hogy Észak-Amerikában és Nyugat-Európában még nőtt is a férfiak és nők közötti gazdasági egyenlőtlenség. Az lehet pozitív e tekintetben, hogy az egyenlőség szempontjából egyébként rosszul teljesítő közel-keleti és észak-afrikai régiók viszont javítottak.A jelentés készítői szerint még hosszú utat kell megtennünk addig, amíg a nők és a férfiak egyenlőnek számítanak gazdasági téren. Nyugat-Európában még 47 évre van szükség a gazdasági egyenlőtlenségek eltüntetésére. És annak ellenére, hogy lassult ebben a régióban a fejlődés, mégis itt van a leggyorsabb esély a teljes felzárkózásra. Észak-Amerikában egyelőre visszafelé mutat az irány, így nem is számolták ki (nehéz is lett volna), hogy mikor tűnhetnek el a gazdasági egyenlőtlenségek.Kelet-Európában (ugye ide tartozik Románia és Magyarország is) 93 évre van még szükség, és ez még mindig jobb, mint a világátlag, ami 170 év. Ez utóbbi értéket a dél-ázsiai régió rontja jelentősen, ahol több mint 1000 évbe telik a számítások szerint az egyenlőség kivívása. A jelentés készítői szerint a politikai egyenlőtlenség lassú tempóban, de folyamatosan csökken. Jelenleg világszinten az igen alacsony 0,23-as értéken van. A 2006-os jelentéshez képest 0,09 századot javult a nők helyzete, és ha ebben a tempóban halad, akkor 82 éven belül érhetik el az egyenlőséget.


Az oktatás nem feltétlen jelent megoldást

Ez egyértelműen kiolvasható az adatokból. Bár jelentős eredmények vannak az oktatás egyenlősítése terén (ugye 0,95-ön van a mutató), de ez nem jelenti egyenesen a gazdasági különbségek csökkenését is. A kutatás készítői szerint a férfiak és a nők a különböző országokban nagyjából egyenlő mértékben részesülnek az oktatásban, de ennek ellenére a munkaerő-piacon már egyáltalán nem számítanak egyenlőnek. A lányok országonként azonos képzettségi szinten hagyják el az oktatási intézményeket, mint a fiúk, gazdasági téren mégis jelentős hátrányban vannak. Például vezető pozícióban csupán 0,36-on áll az egyenlőségi szint. Tehát az üvegplafon továbbra is megvan.Általános tendencia, hogy a nők többet dolgoznak, mint a férfiak, mégis kevesebb munkaidőt fizetnek ki nekik. A jelentés szerint a nők 8 óra 39 percet dolgoznak, szemben a férfiakkal, akik 52 perccel kevesebbet. A férfiaknak mégis csupán 1 óra és 30 perc munkát nem fizetnek ki, míg a nőknek 4 óra és 47 percet. Ameddig ezen nem sikerül változtatni, addig a fizetésbeli különbségeket is nehéz csökkenteni. A kutatás készítői arra is felhívják a figyelmünket, hogy a tipikusan női munkának tartott és általában nők által végzett munkáknak – például a gondozói munkáknak – alacsony a társadalmi megbecsülése.

Romániában a helyzet alig változik

A tíz évvel korábbi eredményekhez képest Románia 0,01 pontot javított az eredményén, így most 0,69 a férfiak és a nők közötti egyenlőség mértéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy valamivel a világátlag felett vagyunk a nemek közötti egyenlőséget nézve. A vizsgált szempontok közül a politikában teljesítünk katasztrofálisan, 0,09-en áll az egyenlőségi mutató. Az oktatás szempontjából 0,992, a egészségügy viszonylatában 0,979, míg gazdaságilag 0,699 a mutató.

A nők politikai részvétele miatt álltunk nagyon rosszul, 112. helyen állunk az országok között ebből a szempontból. Mind a törvényhozásban, mind a kormány összetételének tekintetében nagyon gyengén álltunk 2015-ben. Tavaly az év jelentős részében Victor Ponta vezette kormány volt hatalmon, annak összesen 3 női minisztere volt (Rovana Plumb, Grațiela Gavrilescu és Gabriela Szabo). Jelenleg valamivel jobb lehet a helyzet, Dacian Cioloș kormányában 8 női miniszter van (Corina Șuteu, Anca Dana Dragu, Raluca Alexandra Prună, Cristiana Pașca Palmer, Delia Popescu, Elisabeta Lipă, Victoria-Violeta Alexandru és Maria Ligor). A női államfő tekintetében pedig teljes az egyenlőtlenség, a vizsgált elmúlt 50 évben még soha nem volt női vezetője az országnak. Női jelölt legalább már volt, a 2014-es választásokon például Monica Macovei 4,4 százalékot szerzett, míg Elena Udrea 5,2 százalékot.Pénzügyileg az egyenlőtlenség azt jelenti, hogy ameddig egy romániai férfi 1 dollárt/lejt keres, addig egy romániai nő 69 centet/banit. Az azonos munkáért járó béregyenlőségnek 0,65 az értéke, ami azt jelenti, hogy ugyanazért a munkáért a nők csupán a kétharmadát kapják a férfiak bérének. A jelentés szerint Romániában egyébként a szakmunkák terén egyenlőség van, vagyis legalább annyi nő dolgozik kétkezi munkásként, mint férfi. Vezető beosztásban és menedzserként viszont nagy a különbség, 0,45-ön van az egyenlőség.

A Romániáról szóló dokumentumban egyébként olyan adatokra is kitérnek, mint az internethasználat, amiben 0,91 az egyenlőségi érték; vagy a szingliként töltött idő, amiben 0,88. A nők átlagosan 26 évig szinglik, míg a férfiak 29 évig.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS