2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ők már szerda este megtarthatják az első kormányülést

2017. január 04. 11:27, utolsó frissítés: 15:21

Először lesz nő a belügyminiszter, a legfiatalabb jelölt 30 éves, és ott lesz a kormányban a nem túl makulátlan múltú Lia Olguţa Vasilescu is. Bemutatjuk a minisztereket.


Szerdán reggel nyolckor elkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti bizottságokban. A meghallgatások 14 óráig tartanak, és ha mindenki pozitív véleményezésben részesül, délután a parlament együttes ülésén meg is szavazhatják a kormányt, este pedig letehetik az esküt, és Sorin Grindeanu miniszterelnökkel együtt kormányülést is tartanak. Bemutatjuk a jelölteket.

Kormányfő helyett kormányfőhelyettes

A PSD-ALDE kormánykoalíciónak 26 minisztere lesz. Néggyel több minisztériumot javasoltak, mint amennyi eddig volt, az ALDE pedig négy tárca vezetését kapja meg. Az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztséget is ALDE-s politikus tölti majd be: Daniel Constantin, az ALDE társelnöke, aki környezetvédelmi miniszter lesz.

A másik kormányfőhelyettes Sevil Shhaideh lesz, akit a fejlesztési minisztérium élére javasoltak. Shhaideh, a PSD-ALDE első kormányfőjelöltje - akit Klaus Johannis államfő elutasított - már korábban is vezette ezt a tárcát, Liviu Dragnea 2015-ös lemondása után.


Először lesz nő a belügyminiszter

A belügyminiszteri tisztségre először jelöltek nőt, Carmen Dan PSD-s szenátor személyében. Dan korábban Teleorman megye prefektusa volt, az elmúlt időszakban azonban azzal került be a hírekbe, hogy amikor kiderült, hogy Teleorman megyében nincs egyetlen könyvesbolt sem, újságosbódék képeivel akarta bizonygatni, hogy mégis vannak. Liviu Dragnea szerint viszont rengeteg tapasztalata van a közigazgatásban.Mások is újráznak

A külügyminisztérium élére ismét Teodor Meleşcanu kerül, aki 2014-ben nyolc napig volt még külügyminiszter Ponta kormányában. Hosszabb időt ezen tárca élén 1992 és 1996 között, Nicolae Văcăroiu kormányában töltött be. Meleşcanu - aki most ALDE-s szenátor - korábban a PNL színeiben védelmi miniszter is volt, valamint két évig a külföldi hírszerzést (SIE) is vezette.

A kulturális és nemzeti identitásért felelős minisztériumnak átkeresztelt tárca vezetését Ionuţ Vulpescura bízzák, aki korábban Victor Ponta kormányában is betöltötte ezt a tisztséget. Vulpescu - akit Ion Iliescu volt államfő közeli emberének tartanak - azután vette át a tárca vezetését, hogy az RMDSZ kilépett a kormányról.

Mezőgazdasági miniszternek Petre Daeat jelölték, aki Adrian Năstase kormányában vezette még ugyanezt a minisztériumot. Daea az egyik kezdeményezője a parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíjának, de Liviu Dragnea pártelnök ezért már "megbocsátott neki".

A kulturális minisztériumból levált kutatásfejlesztési és innovációs minisztérium vezetője Şerban Valeca lesz, aki tárca nélküli miniszterként már látott el hasonló feladatot 2000 és 2004 között. A Valecát bemutató portrék érdekességképpen kiemelik, hogy a foglalkozása szerint mérnök egyúttal fekete öves karatés.

Graţiela Gavrilescu az ALDE színeiben vezeti majd a parlamenti kapcsolatokért felelős minisztériumot. Ő is volt már miniszter, bár nem ugyanazon tárca élén: a Ponta-kormányban környezetvédelmi miniszteri tisztséget töltött be. 2004 és 2007 között Ploieşti alpolgármestere volt.

Meglepetések

A munkaügyi minisztérium élére Lia Olguţa Vasilescu craiovai polgármestert jelölték, akinek nem éppen makulátlan a CV-je: 2016 nyarán a DNA vádat emelt ellene csúszópénz elfogadása és pénzmosás miatt.Ifjúsági- és sportminiszternek a fogyasztóvédelem korábbi vezetőjét, Marius Duncát jelölték, akit a 2015-ös Colectiv-tűzvész után elsőként menesztett Victor Ponta.

Az igazságügyi minisztériumot Florin Iordache vezetheti, akinek a nevéhez olyan törvénytervezetek kezdeményezése kapcsolódik, mint az amnesztiatörvény, de a parlament elé az úgynevezett fekete kedden került btk-módosítás is.

Felfele a ranglétrán

Gabriel Petrea, a PSD ifjúsági szervezetének vezetője, 2009-ben tanügyminiszteri tanácsadó kerül a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium élére. A szállítási miniszter Răzvan Alexandru Cuc lesz, aki ugyanennél a tárcánál államtitkári tisztséget töltött be.

A pénzügyminiszternek javasolt Viorel Ştefan a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke. Korábban, Darius Vâlcov lemondása után is esélyes volt a tisztségre, ám végül nem rá esett a választás.

Toma Petcu, az ALDE által javasolt energiaügyi miniszter 2016 májusáig az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elnöke volt; ez a tisztség államtitkári rangú. Az európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter Mihaela Toader lesz, aki a korábbi európai alapokért felelős minisztériumban igazgatói tisztséget töltött be.

Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter Ana Birchall, aki a képviselőház azonos nevű bizottságának elnöke. Védelmi miniszternek Gabriel Leşt jelölték, aki ugyanitt volt már államtitkár, de Szatmárnémeti polgármestere és a Szatmár megyei APIA igazgatója is volt.

A legfiatalabb miniszterjelölt, Augustin Jianu a távközlési és informatikai minisztériumot vezetheti. Korábban Dan Nica távközlési miniszter tanácsadója volt - utóbbi ellen jelenleg a Microsoft-ügyben indul eljárás.

A turisztikai miniszter Mircea Dobre lesz, aki azelőtt a határon túli románokért felelős parlamenti bizottság alelnöke volt.

Postáról, egyetemről, nagykövetségből

A gazdasági minisztérium vezetését Alexandru Petrescura, a Román Posta jelenlegi vezérigazgatójára bízzák. A most alakult, vállalkozói szféráért felelős minisztérium élére Florin Jianu kerül, aki a KKV-k Tanácsának igazgatója.

Tanügyminiszternek Pavel Năstaset jelölték, aki 2012 és 2014 között a Bukaresti Közgazdasági Egyetem rektora volt, jelenleg az egyetem szenátusának elnöke.

Egészségügyi miniszter Florian Bodog lesz, a nagyváradi orvosi és gyógyszerészeti egyetem dékánja, akiről 2013-ban az egyetemi címeket odaítélő bizottság megállapította, hogy jogtalanul birtokolja a professzori címet, és nem lenne joga doktori disszertációkat vezetni.

A határon túli románokért felelős miniszter Andreea Păstârnac lesz, aki jelenleg izraeli nagykövet. Az erdőkért és vizekért felelős minisztériumot Adriana Petcu vezetheti, aki a Buzău - Ialomiţa vízügyi igazgatóság éléről érkezik a kormányba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS