2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemond tisztségéből Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke

kérdezett: B.P.E. 2017. január 04. 15:26, utolsó frissítés: 15:29

Minden embernek joga van váltani - mondja lapunknak adott exkluzív interjúban a leköszönő politikus.


Értesüléseink szerint tervezi lemondását az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéről. Meg tudja erősíteni ezt az információt?

Kovács Péter: – Igen, ma iktatom a lemondásom.

Meglepő döntés, nem az a jellemző, hogy egy várakozáson felüli választási győzelem után a kampányfőnöki feladatokat is ellátó ügyvezető elnök lemond. Mi van a döntése hátterében?

– Minden embernek joga van váltani. Még a politikusoknak is. Nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy aki egyszer belevágott a politikába, az meg van bélyegezve, más feladatot nem végezhet, onnan kell nyugdíjba menjen.


De miért pont most, egy jó választási eredmény után?

– 1999-ben kezdtem dolgozni az Ügyvezető Elnökség struktúrájának legalsó szintjén. Azóta eltelt 18 év, végigjártam a ranglétrát, számos feladatot láttam el, többféle tisztséget töltöttem be, utaztam közel 1 millió kilométert, úgy érzem, hogy kevesen ismerik annyira ezt a szervezetet, mint én. Ennyi idő alatt rengeteg tapasztalatot és tudást szereztem, volt részem sikerekben és kudarcokban, lettek barátaim és ellenfeleim is. A legbüszkébb az utolsó 6 évre vagyok, amikor az első vonalban, Kelemen Hunor jobbján dolgozhattam. Az új fejezet és az újratervezés égisze alatt tagja lehettem annak a folyamatnak, amelyben egyebek mellett, zökkenőmentesen végigvittünk egy fiatalítást, partnerségekre alapozva megerősítettük a társadalomszervezési tevékenységet, alapjaiban átalakítottuk a Szövetség kommunikációját és kampánymenedzsmentjét, rendeztük kapcsolatainkat az erdélyi és budapesti magyar-magyar viszonylatban. Éppen az RMDSZ sikeres választási szereplése indokolja a döntésem időzítését. Kell egy új lendületet hozó vezető, aki előre, felfele képes lépni.

Kiábrándult a politikából?

– A hazai politikát úgy általában nem lehet szeretni. A munkámat szerettem, őszintén hiszek abban, hogy az etnikai képviseletnek Romániában nincs alternatívája. Az RMDSZ-ből nem ábrándultam ki, hiszen a munkám és döntéseim által több vagy kevesebb mértékben én is alakíthattam. A politikát mindig nagyobb érdeklődéssel fogom figyelni, mint az átlag.

Személyes ellentétek vagy olyan döntések, amelyekkel nem értett egyet, szerepet játszottak a lemondásában?

– Voltak személyes ellentétek, ez ennyi idő alatt óhatatlanul összegyűl, és persze, mindig vannak olyan döntések, amelyekkel nem értettem feltétlenül egyet. Az RMDSZ ereje abban rejlik, hogy a zárt ajtók mögött vitáztunk, sokszor összevesztünk, de a többségi döntést egységesen végrehajtottuk. Számomra az RMDSZ érdeke mindig fontosabb volt, mint egy személyi konfliktus által okozott feszültség.

Hogyan tovább?

– Visszatérek az első szerelmemhez, a médiához, ifjú koromban erre készültem, onnan jöttem a politikába, aztán a sors úgy hozta, hogy tettem egy közel két évtizedes kitérőt.

Ha már média: milyennek látja a romániai magyar média minőségét és helyzetét?

– Kérek egy pár hónap türelmet, lássam a képet a másik oldalról is, aztán szívesen megválaszolom ezt a kérdést. Egy dolog biztos: nem azért választottam a médiát, hogy ellébecoljak valahol.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS